Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изкуството да се извиниш - делата говорят повече от думите

Прошката възстановява доверието между хората, напомня психологът Ейми Хъбард

Илюстрация: Георги Цветков

Търсен специалист от университета в японския град Кобе получава много добра оферта за нова работа. Прибира се вкъщи и... се извинява на съпругата си. Историята не е измислена, а реална случка от живота на Йоске Оцибо, преподавател в Департамента по психология. От години изучава емоциите, които всеки човек изпитва, и действията му, когато се извинява.

„Обикновено, ако просто кажем: „Съжалявам”, извинението ни се приема и този, който се е почувствал засегнат, ни прощава. Понякога обаче думите не са достатъчни. Проучванията ми показват, че заедно със „съжалявам” и „извинявам се”, трябва да платим и някаква цена, разбира се, не задължително в материален план. Това може и да ни помогне да получим прошка”, обяснява Оцибо в предаването „Изотопия”.

А кога е последният път, когато той лично е поднесъл извинението си? Именно когато се извинил на жена си, въпреки че ѝ поднесъл добра новина.

„Ако приема новата работа, заедно със семейството ми трябва да се преместим в друга префектура на Япония. Още преди да ѝ кажа, знаех, че тя не иска да се местим. Затова, когато я информирах за полученото предложение, ѝ се извиних. Все още не сме решили как да постъпим. Обсъждаме възможностите”, обяснява Оцибо.

Принуда или осъзнатост?

В Хаваи Ейми Хъбард също се занимава с психология на извинението. „Хората не се опитват да предприемат действия, за да поправят щетите във връзката си, ако става дума за семейни отношения като майка и дъщеря, брат и сестра и други. В същото време, когато говорим за романтична връзка, те много по-интензивно се опитват да потърсят прошка от партньора си и да възстановят доверието му. В романтичните връзки има и по-голямо очакване за извинение, ако партньорът е постъпил лошо и е наранил другия”, коментира Хъбард.

Въпреки че в семейната среда динамиката на извинението е различна от тази в романтичната връзка, именно в първите години от живота си човек научава какво е извинение и вина, която трябва да признаем.

Снимка: БГНЕС

„В повечето случаи родителите карат децата си да се извиняват помежду си. Спомням си как ми казваха: „Трябва да се извиниш на сестра си, защото направи това”. Тогава просто казвах „съжалявам”, но с тон, който показваше, че не е вярно. Родителите ми настояваха да повторя извинението си по различен начин, от който да се разбира, че наистина изпитвам съжаление и вина за стореното”, разказва американският психолог. И обяснява: тогава детето осъзнава постъпката и защо тя е наранила някого. Това е моментът, в който то се запознава с чувството на тревожност заради грешна постъпка и вината, а оттам и с правилното решение – предприемането на стъпки, за да поправи стореното.

Снимка: БТА

Наученото в семейната среда е основата, върху която човек изгражда отношението си към признаването на вината, извинението и прошката, категорична е Хъбард. „В някои семейства е достатъчно да кажеш: „Извинявай, ще ми простиш ли?”, но в други виновният е каран да направи още един жест – например прегръдка. Това е нещо като семеен ритуал за извинение. Посланието е, че каквото и да се е случило, ще продължим да бъдем семейство и трябва да преминем през проблема”.

От извинение към прошка

Йоске Оцибо определя наранения човек, който не е получил извинение, като „жертва”. Изследванията на японския учен, които обхващат теренна работа в Чили, Китай, Индонезия, Япония, Нидерландия, Южна Корея и Съединените щати, показват, че ако извинението е придружено с подарък или допълнителен жест, то със сигурност е по-добре прието.

„Възможно е заедно с извинението да предложим да поправим нанесената от нас щета, независимо какво ще ни струва. Понякога може да направим малък извинителен подарък на "жертвата" си. Дори не е задължително той или тя да имат изгода. Много хубав жест е, ако отменим изключително важна среща за нас и останем при любим човек, когото сме засегнали. Жестът говори повече, защото той или тя ще осъзнаят, че за нас връзката с него или нея е много по-важна”, съветва японецът.

Според него колкото е по-голяма вредата, толкова по-сериозно трябва да е извинението: „Представете си, че си направите майтап с приятел, но той се засяга от казаното. В същото време много добре знае, че не е лично отношение и сте искали да се пошегувате. В този случай едно „извинявай” ще е напълно достатъчно. Ако обаче обидата е много сериозна, ще трябва да добавите и жест, с който да се извините. Наистина зависи от това колко дълбоко сме засегнали човека”.

Снимка: БТА

„Когато извинението е истинско, осъзнато и подплатено с емоции, тогава нараненият човек престава да изпитва обида. Просто гневът и яростта избледняват пред чувството, че извинението е получено. Именно това е моментът на прошката. Честно казано, това е доста разумно поведение, защото всички ние усещаме и знаем какво означава истинското извинение”, коментира Ейми Хъбард.

Освен емоционално измерение, прошката е и възстановеното доверие между хората, допълва тя и ни дава пример: „Изследвания в медицинската сфера показват, че доверието между лекар и пациент се възстановява, ако лекарят се извини за допусната грешка. Връзката между двамата продължава да съществува на ниво доверие след извинението на медика, независимо че именно заради неговата грешка се е наложило пациентът да бъде приет в болница“.

Според Хъбард след като вината в ежедневния ни живот е осъзната, тя води до трайна промяна в поведението ни - правим всичко възможно да не повтаряме грешката, довела до толкова много негативни емоции. 

Какво казаха Йоске Оцибо и Ейми Хъбард на Марта Младенова - чуйте в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Стоян Михалев дава брифинг -  7 юли 2024 г.

Какво означава лансираната от ДСБ идея за съставяне на "технически кабинет" с третия мандат

Партия "Демократи за силна България" предлага на партньорите си от коалиция ПП-ДБ да поискат третия мандат за съставяне на "технически кабинет" като изход от политическата криза. Междувременно в София се провежда Националният съвет на "Продължаваме промяната", който обсъжда предстоящите си приоритети и работата в коалиционния формат.  ДСБ предлага..

публикувано на 07.07.24 в 15:33
Руслан Трад

Руслан Трад: Скептичен съм за възобновяване на преговорите за примирие в Газа

Тепърва новият ирански президент Масуд Пезешкян ще има много проблеми. Това заяви пред БНР Руслан Трад, журналист, съосновател на военния журнал "De Re Militari". "Пезешкян го определят като реформист, само защото не е толкова краен колкото своя опонент Саид Джалили. Разбира се, има реформистки идеи. Пезешкян има идеи за връщане на масата за..

публикувано на 06.07.24 в 13:22
Изглед към сградата на британския парламент

Проф. Марк Шанахан: Усилията за отцепване на Шотландия бяха върнати десетилетия назад

"Политически трус" - това е краткият коментар за резултатите от изборите във Великобритания. От една страна заради повече от убедителната победа на лейбъристите, които сега ще имат много по-голямо мнозинство от Борис Джонсън на предишните избори през 2019 година и ще се чувстват съвсем комфортно в Камарата на общините. Докато загубилите консерватори..

публикувано на 06.07.24 в 12:18
Йенс Столтенберг

Столтенберг: Унгарският премиер Орбан не представлява НАТО на посещението си в Москва

Унгарският премиер Виктор Орбан не представлява НАТО на посещението си в Москва, а само страната си - така генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг коментира неговата визита. "Премиерът Орбан е бил в Москва и преди, той ни информира и за тази визита. Надявам се следващата седмица да ни каже повече за нея във Вашингтон и да..

публикувано на 05.07.24 в 15:19
Ерик Мамер, говорител на ЕК

ЕК: Пътуването на Орбан в Москва не е координирано нито с Комисията, нито с някой друг

Визитата на унгарския премиер Виктор Орбан в Москва поставя под сериозен въпрос традиционната визита на Комисията в страната, ротационен председател на Европейския съюз, заяви говорителят на Еврокомисията Ерик Мамер. Принцип тя се прави през първата седмица на поемането на председателството, което за Унгария започна на 1-ви юли. По-късно се..

публикувано на 05.07.24 в 14:43

Проф. Димитър Вацов: Виждаме загуба на управляемост от страна на олигархията

Виждаме загуба на управляемост от страна на олигархията, на клиентелистките партии . Коментара направи пред БНР  проф. Димитър Вацов, философ, преподавател в Нов български университет и политически анализатор, като уточни, че очевидно отиваме на нови избори . "Я сно беше, че правителството, което ГЕРБ предложи, не можеше да мине . Това, което..

публикувано на 04.07.24 в 15:51
Томислав Дончев

Томислав Дончев: Като най-големи на ГЕРБ отива да инициират диалог между партиите

Политическата система в България е в дълбока криза и е необходим разговор между партиите как да излезем от тази криза и да върнем политиката, където ѝ е мястото, с конкретни действия.  Това препоръча зам.-председателят на ГЕРБ и бивш министър Томислав Дончев в интервю пред БНР.  "Това, което си говорят политиците, все по-малко и..

публикувано на 04.07.24 в 15:03