Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шест тира със 137 тона отпадъци задържаха на ГКПП "Капитан Андреево"

| обновено на 10.06.20 в 08:50
Снимка: МОСВ

Шест камиона с пластмасови отпадъци са задържани снощи на влизане в България на граничен пункт „Капитан Андреево“. Те са спрени от митничари, тъй като не са имали необходимите придружаващи документи, въпреки че пластмасовите отпадъци са били обявени в декларацията, научи БНР. Камионите са с турска регистрация, а получателят е българска фирма. 

От Министерството на околната среда и водите уточняват в прессъобщение, че тировете са превозвали 137 тона отпадъци от пластмаса и метал -  „представляващи листове от пластмаса, едностранно ламинирани с алуминиево фолио и изрезки от същия материал“. 

Емил Димитров: Шестте камиона са били без документи на влизане за България

Емил ДимитровШестте камиона с отпадъци, задържани на ГКПП „Капитан Андреево“ са били без документи, заяви пред БНТ министърът на околната среда и водите Емил Димитров, който отпътува късно вечерта във вторник  към пункта:

„На влизане в България -  без документи. Това е една добра операция, която е съвместно проведена от Гранична полиция, Агенция „Митници“ и МОСВ. Екипът, който е бил дежурен, е бил обучен да разпознава товари и веднага е сигнализирал“.

Съответно са сравнени данните от масивите, които има в Агенция „Митници“ и в Гранична полиция, както и тези, които има в нашите регистри. Изпратен е екип на място, който да извърши проверка, за да види и установи какво точно се превозва“, посочи министър Димитров, като уточни, че в петък е подписал заповедта за инструкциите между Агенция „Митници“ и МОСВ: 

„Дни след това, както виждате, се оказа, че системата работи и показва своите резултати. Благодарности за Агенция „Митници“ и Гранична полиция, че веднага са разпознали и успяхме да предотвратим влизането в България на тези шест камиона - с товари, които са предназначени за България и с документи, които не отговарят на тези, които са по международните изисквания“.

При обиска е установено, че камионите превозват 137 тона пластмасови и метални отпадъци.

Очаква се днес да бъде извършен повторен оглед, каза още министърът:
„На дневна светлина ще се направи оглед, ще се предприемат действия, каквито прокуратурата разпореди. Тъй като е извършено на границата, водещата роля ще бъде на митницата, а всички дейности вътре в страната ще поемем ние“.

Днес се извършва повторен оглед, до този момент е обработен един от шестте тира. Товарът ще бъде върнат на изпращача, каза за "Хоризонт" Петър Стаматов - гл. експерт "Управление на отпадъците" в РИОСВ-Хасково. Той потвърди казаното от екоминистъра снощи, че липсват необходимите документи. 

Интервю на Дора Атанасова с Петър Стаматов в предаването "Преди всички" можете да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Християн Мицкоски

Мицкоски: Поради липса на визия РСМ е основна тема в предизборната кампания в България

Премиерът на Северна Македония Християн Мицкоски определи като "първоаприлска шега" допускането, че партията му ВМРО-ДПМНЕ може да бъде изключена от Европейската народна партия. Такова предположение изрази евродепутатът от ГЕРБ Андрей Ковачев заради споровете на Скопие със София. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов настоя вчера, че изявлението..

публикувано на 20.09.24 в 17:03

Започва Фестивалът на сливата и сливовата ракия в Троян

Тази вечер в Троян се открива Фестивалът на сливата и сливовата ракия.  С празнично шествие участниците ще преминат по централната улица на града, а  БНР е медиен партньор. Това е  31 - вото му издание.  Журналистът Генади Маринов, който по онова време е рабитил в Музея на художествените занаяти, разказа как се е зародила идеята за..

публикувано на 20.09.24 в 16:50
Израелски F-35

Израел е провел въздушен удар по Бейрут

Израелската армия съобщи, че е извършила целенасочен въздушен удар по ливанската столица Бейрут. Според източници от сигурността в Ливан, цитирани от Ройтерс, ударът е бил близо до ключови съоръжения на "Хизбула" в южните предградия на града. Това представлява рязка ескалация на конфликтът, отбелязва агенцията. Свидетели са чули експлозия в..

публикувано на 20.09.24 в 16:38
Иван Лечев

Музикален дуел: "Акага" срещу "Обичайните заподозрени"

Уникален музикален дуел предстои утре в рамките на фестивала "Аз съм София". Битката ще е между две групи, общото между които е енергията да събират публиката и да забавляват - "Акага" и "Обичайните заподозрени".  Пред БНР и предаването "Хоризонт за вас" музикантът Иван Лечев анонсира: ""Акага" ще изсвирят някои от нашите парчета, ние ще..

публикувано на 20.09.24 в 16:22

Съдът на ЕС образува дело по запитване на ВАС по случая с подуправителя на БНБ Андрей Гюров

Съдът на Европейския съюз образува дело по преюдициалното запитване на Върховния административен съд, заради което беше спряно делото за предсрочно прекратения мандат на Андрей Гюров като подуправител на БНБ, съобщава от ВАС. Делото пред СЕС е образувано в същия ден, в който са постъпили въпросите от българските върховни магистрати. На основание..

публикувано на 20.09.24 в 16:18
Петър Витанов

Националният съвет на БСП заседава по подредбата на листите за изборите

Националният съвет на БСП се събра на заседание във връзка с подредбата на листите за предстоящите парламентарни избори. Бившият евродепутат от БСП Петър Витанов заяви, че не иска да се асоциира с част от временното ръководство на партията: "Според мен това, което трябва да направи, аз понеже не съм част от ръководството, трябва да намери хора достойни и..

публикувано на 20.09.24 в 16:03

"Калимера Враца": Гърция идва с нейните традиции, култура и кухня

С безплатна кинопрожекция на гръцка комедия тази вечер в центъра на Враца започва "Калимера Враца". Това е голямото събитие, посветено на гръцките традиции, култура, кухня и забавления. Идеята идва през лятото с "Бонджорно Враца" - инициатива, посветена на Италия, която предизвика туристически и потребителски бум в града.  "Показахме как с почти..

публикувано на 20.09.24 в 15:59