Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подписка в НС с искане за мораториум върху въвеждането на 5G

Снимка: архив

Представители на Национална гражданска инициатива "Стоп 5G в България" внесоха в Народното събрание подписка с искане за мораториум върху въвеждането на 5G технологията в България. 

377 подписа с лични данни и още 32 000 подписа от петиции в интернет от различни населени места в България стоят под искането на гражданската инициатива. 

Председателят Бойко Никифоров заяви:

"Нормално е, когато се въвежда някаква нова технология, от която нямат никаква защита гражданите, да бъде поне искано тяхното съгласие това да се случи, защото бягане няма от това излъчване".

В допълнение Даниела Краева и Людмила Червенкова от Инициативния комитет подчертаха:

"Поради това, че това са вълни с къса дължина, мрежата трябва да бъде много гъста, трябва да има антени на около сто метра една от друга, което ще дава една електромагнитна мрежа, от която човек не може да се скрие", каза Краева.

"Всъщност ние изразяваме мнението на българските родители, които искат гаранция за здравето на своите деца. 5G технологията е абсолютно недоказана като биологична безопасност", допълни Червенкова.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ловеч отбелязва 147 години от освобождението си от османско иго

С  тържествена церемония в Ловеч ще бъде отбелязана 147-ата годишнина от освобождението на града от османско иго и установяването на местна власт и самоуправление. Празничният ден ще започне с панихида за загиналите и благодарствен молебен в църквата "Света Троица". Пред паметника на  избитите ловчалии в двора на храма ще бъдат положени..

публикувано на 22.08.24 в 08:03

Над 6000 зрелостници се явяват на поправителна матура по БЕЛ

Над 6000 зрелостници ще се явят на поправителна матура по български език и литература. Изпитът започва в 8:30 часа. 6 396 зрелостници ще се явят в 620 зали на 230 училища в страната. На матура може да се явят неуспелите от първия път, както и зрелостниците, които се нуждаят от по- висока оценка за кандидатстване във ВУЗ по предмет, по който..

публикувано на 22.08.24 в 07:48
Далай лама

Високопоставени служители в американската администрация се срещнаха с Далай лама

Високопоставени служители от американския Държавен департамент и Белия дом са се срещнали с Далай лама в Ню Йорк. Те са "потвърдили ангажимента на САЩ за защита на човешките права на тибетците", обявиха от Държавния департамент. Срещата с 89-годишния духовен водач на тибетския будизъм, който живее в изгнание, вероятно ще подразни..

публикувано на 22.08.24 в 07:40
Робърт Дженерик (ляво) по време на визита в България.

Претендент за шеф на британските консерватори иска Борис Джонсън в екипа си

Във Великобритания един от претендентите за нов лидер на Консервативната партия Робърт Дженрик каза, че "ще се радва" да включи Борис Джонсън в своя кабинет в сянка, ако спечели надпреварата.  Бившият министър на имиграцията каза, че консерваторите се нуждаят от "най-добрите хора, които са на разположение" и той ще бъде "доволен" да приветства..

публикувано на 22.08.24 в 07:39
Камала Харис

Опра Уинфри даде подкрепата си за Камала Харис

Прочутата телевизионна водеща Опра Уинфри се превърна в изненадата на третия ден на конгреса на Демократическата партия в Чикаго, след като излезе на трибуната и даде подкрепата си за кандидата за президент Камала Харис.  Това беше първото появяване на Опра Уинфри на конгрес на демократите, въпреки че тя е известна със своята подкрепа за..

публикувано на 22.08.24 в 07:35
Палестинците оглеждат щетите след нападение на израелската армия в лагер в зона, предназначена за разселени хора в Рафах, южната част на Ивицата Газа, 27 май 2024 г.

Израел разгроми бригадата на "Хамас" край Рафах

Израел е разгромил бригадата на "Хамас" в района на Рафах в южната част на Газа. Това обяви израелският министър на отбраната Йоав Галант при посещение в района край границата с Египет, предаде БТА като се позова на ДПА. Унищожени са били и над 150 тунела, каза Галант и добави, че е инструктирал военнослужещите да се съсредоточат върху..

публикувано на 22.08.24 в 07:30
Володимир Зеленски

Украйна укрепва военните си сили в източната част на страната

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че се укрепват военните сили в източната част на страната срещу руското настъпление. Има съобщение за нови руски атаки срещу Одеса. Парламентът на Украйна прие закон, фактически забраняващ дейността на едната от православните църкви, свързана с Московската патриаршия. Украинската армия е е..

публикувано на 22.08.24 в 07:30