Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Луфтханза" може да не избегне фалита, ако акционерите не одобрят спасителния план

"Луфтханза" (Lufthansa) предупреди, че спасителният пакет от 9 милиарда евро може да е в опасност заради критиките от ключов акционер. Днес авиокомпанията призова акционерите да вземат участие в извънредното събрание идната седмица, предаде "Асошиейтед прес".

"Луфтханза" е съгласувала плана, чрез който правителствен стабилизационен фонд ще получи дял от 20 процента. Сегашните акционери обаче трябва да одобрят спасяването на 25 юни.

В момента превозвачът очаква присъствие на събранието под 50 процента. А предвид изявления на акционера Хайнц-Херман Тиле, повдигащи съмнения за неговото одобрение, компанията допуска вероятността спасителният пакет да не получи мнозинство от две трети, каквото е необходимо при толкова слабо участие.

Това би означавало няколко дни след годишното общо събрание да се наложи "Луфтханза" да кандидатства за съдебна защита от кредитори по закона за фалитите, ако незабавно не бъде намерено друго решение, посочва превозвачът.

Компанията спешно призовава всички акционери да упражнят правото си на глас. При присъствие от над 50 процента е необходимо само обикновено мнозинство.

Германският инвеститор Хайнц-Херман Тиле остро разкритикува спасителната сделка за "Луфтханза" с аргумента, че вече е увеличил дела си в групата до над 15 процента и се надява да бъдат проучени алтернативни варианти, припомня "Ройтерс".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проверяват машините за гласуване

В Министерството на електронното управление ще бъде изтеглени серийните номера на машините за гласуване, които ще бъдат удостоверявани за предстоящите предсрочни парламентарни избори. Проверки ще има дали софтуерът и хардуерът на машините отговарят на изискванията на Изборния кодекс и методиките към него. Проверка ще се прави за сигурността на..

публикувано на 20.09.24 в 08:38

Израел е нанесъл мащабен удар по цели в Южен Ливан

Израелски военни самолети са нанесли най-мащабния удар по цели в Южен Ливан снощи, предава "Ройтерс". От Белия дом заявиха, че е необходимо спешно дипломатическо решение. 37 са жертвите на експлозиите в Ливан и в съседна Сирия, където бойци на групировката "Хизбулла" загинаха при взривове на пейджъри и преносими радиостанции. Ранените са повече от 3500...

публикувано на 20.09.24 в 08:33
 Ангел Стойков

Ангел Стойков: Несигурната политическа обстановка влияе и на университетите

Върху политиките на ректорите в съответните висши училища влияе и несигурната политическа обстановка, която тресе държавата  от година и половина-две. Това заяви в интервю за БНР Ангел Стойков, председател на Националното представителство на студентските съвети (НПСС). Във връзка със завишените такси за обучение той отбеляза, че..

публикувано на 20.09.24 в 08:27

В Троян започва Българският фестивал на сливата

В Троян тази вечер с празнично шествие започва Българският фестивал на сливата. Той ще продължи до 23 септември. Празничното шествие ще тръгне в 18.15 ч. от Малкия пазар, ще премине по централната улица в Троян и ще завърши на площад "Възраждане“ където е официалното откриване на  фестивала. В продължение на четири дни за гостите са предвидени улица на..

публикувано на 20.09.24 в 08:23
Ивайло Илиев

Ивайло Илиев: Политическото разделение ще рефлектира като обществено в урните

Агиткаджийството по дребни теми ни е завладяло и тази поляризация ще се излее в урните. Политическото разделение ще рефлектира като обществено, коментира политологът Ивайло Илиев в интервю пред БНР. "Ние няма как да очакваме тези избори да оздравят тези системи, за да имаме доверие като граждани. К ой е основния въпрос, на който с гласа..

публикувано на 20.09.24 в 08:16

Австрия изпрати още полицаи на унгарско-сръбската граница

Австрийското министерство на вътрешните работи снощи изпрати още 30 полицейски служители на унгарско-сръбската граница за подкрепа на унгарците при охраняването на границата, като освен служители бяха изпратени и нови превозни средства и термографични камери, предаде АПА. Разполагането на австрийски полицаи на унгарско-сръбската граница е..

публикувано на 20.09.24 в 08:04

Проверка на ДАНС установи, че България не е замесена в случая с взривените пейджъри

В резултат на проверките, извършени от Държавна агенция "Национална сигурност", съвместно с Националната агенция по приходите, Министерството на вътрешните работи и Агенция "Митници", е установено по безспорен начин, че в България не са внасяни, изнасяни или произвеждани комуникационни устройства, отговарящи на описанието на..

публикувано на 20.09.24 в 07:55