Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Крадец публикува снимки на откраднат шедьовър на Ван Гог

"Пролетна градина. Градина в къщата на свещеника в Нуенен през пролетта"

Следовател, специализиран в разследване на случаи с откраднати произведения на изкуството съобщи, че се е добрал до снимки, доказващи, че наскоро задигната картина на Винсент Ван Гог все още е невредима, предаде БТА като цитира Франс прес.

Артур Бранд се прочу с прозвището "Индиана Джоунс в света на изкуството", припомня агенцията. След тримесечно разследване, той е получил фотоси на откраднатото през месец март платно "Градината на енорейския свещеник в Нюнен през пролетта на 1884 г."

Често творбите с висока стойност биват унищожавани от открадналите ги злосторници, след като разберат, че не могат да ги продадат. Притесненията на Артър Бранд били именно в тази посока. Но по време на проведеното от него разследване, той се добрал до две снимки на произведението. На едната фигурирала до картината и първа страница на в. "Ню Йорк таймс" от 30 май тази година. На втория кадър бил заснет гърбът на платното, който представлява нейната "визитна картичка" с имената на притежателите й.

Предполага се, че с тези фотоси злосторниците са търсили клиенти за евентуалното пласиране на творбата, оценена на 1-6 милиона евро.

Картината беше открадната на 30 март от неизвестни извършители, които успели да проникнат с взлом в неработещия през последните дни заради коронавируса музей "Сингър Ларен".

Картината е била взета под наем от музея на Грьонинген.

"Шокиран и невероятно ядосан съм от случилото се", каза тогава на пресконференция директорът на музея Ян Рудолф де Лорм. 

"Тази красива и вълнуваща картина на един от най-великите ни художници е открадната, отнета е от обществото. Това е много лошо за музея в Грьонинген, много лошо е за музея "Сингър", но е ужасно за всички нас, защото изкуството съществува, за да бъде виждано и споделяно с нас, да вдъхновява и да ни успокоява, особено в тези трудни времена", добави той.

Полицията съобщи, че крадецът или крадците са счупили стъклена витрина, за да проникнат в музея. Това задействало аларма, но когато полицията пристигнала на място, картината била изчезнала и нямало и следа от този, който я задигнал. Следователи разпитваха обитатели на съседни сгради, проучваха и видеозаписи.

Преди да бъдат въведени ограничителните мерки заради пандемията, в музея бе изложена експозицията "Огледало на душата. От Тороп до Мондариан", подготвена съвместно с Райксмузеум.
В музея "Сингър Ларен" е изложена личната колекция на американците Уилям и Ана Сингър, съдържаща предимно творби на неоимпресионизма, експресионизма и кубизма. 

Музеят не за пръв път бе атакуван от крадци. През 2007 г. бяха задигнати седем скулптурни творби от градината му, сред които и бронзово копие на "Мислителят" на Огюст Роден. Няколко дни по-късно скулптурата бе открита, но с липсващ крак. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Валери Вълков се закле като депутат на мястото на Екатерина Захариева

Валери Вълков положи клетва пред Народното събрание и встъпи в длъжност като народен представител. Валери Вълков заема мястото на Екатерина Захариева. По-рано днес Народното събрание гласува единодушно за оставката ѝ като депутат от ГЕРБ-СДС. Тя бе приета от..

публикувано на 19.09.24 в 12:17

Фирмата, свързвана с експлодиралите пейджъри, няма офис в София

Фирмата, посочена в медийни публикации като участник в доставката на избухналите в Ливан пейджъри, няма офис в София. Това установи проверка на БНР. На адреса, посочен за контакт на столичния булевард "Витоша", има апартаменти, които се отдават под наем през платформа в интернет и няколко офиса. Борисов призова ДАНС и кабинета да..

публикувано на 19.09.24 в 12:14
Прелялата река Ламоне в Емилия-Романя, 19 септември 2024 г.

Лошо време в Италия, област Емилия-Романя отново е под вода

В резултат на лошото време и проливните дъждове, в Италия най-тревожно е положението отново в област Емилия-Романя, която пострада по същия начин миналата година. Предупредителният код в Емилия-Романя остава червен. За 24 часа са паднали средно 200 милиметра дъжд на квадратен метър. До момента са  евакуирани  1000 души, от които 800 в..

публикувано на 19.09.24 в 11:54

Изчезват ли тапата и тирбушонът?

Тирбушонът се превръща в отживелица - новината дойде от Обединеното кралство. Причината е, че твърде малко хора, особено по-младите, притежават тирбушон или пък знаят как да го използват .  "Смъртта на тирбушона?!" - така вестник "Гардиън", донякъде шеговито, е озаглавил своя материал по темата, макар и тя да е съвсем сериозна, от който става..

публикувано на 19.09.24 в 11:45

Георги Еленков: Закон за чуждестранните агенти ще се ползва избирателно срещу граждански организации

Над 160 граждански организации у нас отправиха отворено писмо до европейски партии относно новите текстове в Закона за предучилищното и училищно образование и т.нар. закон за чуждестранните агенти. Над 160 граждански организации с отворено писмо до евроинституциите относно ЛГБТ закона за училищата       "МОН и МС не са инициатори на този..

публикувано на 19.09.24 в 11:44

НС отхвърли предложението за облекчаване на условията за референдуми

Парламентът отхвърли предложението на "Има такъв народ" да се облекчат условията за провеждане на референдуми с промени в Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление. "За" гласуваха 81 депутати, против бяха 30, а 80 се въздържаха. Мнозинството от депутатите от ГЕРБ-СДС гласуваха с "въздържал се",..

публикувано на 19.09.24 в 11:38

Гражданите могат да проверят дали са подкрепили регистрацията на формации за изборите

От днес всички граждани могат да проверяват на интернет страницата на Централната избирателна комисия дали имената им фигурират в подписка на партия или коалиция.  Ако бъде установена нередност, жалбите трябва да се подават директно до Комисията за защита на личните данни. На 21 септември изтича срокът, в който ЦИК може да прави промени..

публикувано на 19.09.24 в 11:24