Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба припомня за галеристката Камелия Чекарлиева-Минчева

3
Снимка: Ани Петрова

15 портрета на известни художници и 200 снимки са събрани в изложбата „Спомен за Камелия”. Изложбата продължава до 23 юни 2020 година в галерия „Арт’36” на улица "Славянска" 40 и с нея си спомняме за галеристката Камелия Чекарлиева - Минчева.

През 1990 година галеристката открива първата частна галерия „Арт’36“ в София. След няколко месеца „Арт’36” щеше да навърши достолепните за една галерия 30 години, но Камелия не ги дочака. Напусна ни на 1 май 2020 година.

Фоторепортерът на БНР Ани Петрова се е запознала с галеристката Камелия Чекарлиева - Минчева през 1995 година.

„От 1 май насам си мисля, че Камелия е оформила моето отношение към изкуството изобщо. Имала съм щастието да бъда там на изложби само на големите и това ми е помогнало да изградя едно отношение към изобразителното изкуство, за което съм ѝ благодарна, и не само аз, а и много художници, приятели на галерията“, каза в предаването „Хоризонт до обед“ Ани Петрова.

Много известни художници, за които Камелия бе не просто галеритска, а и приятелка, довереничка и почти майка, са я рисували през годините. Някои от тези портрети ще видим в експозицията.

Сред тях се открояват 4-те портрета на Генко Генков. Живописецът я рисува с молив и леко масло през 70-80-те години, разказва дъщеря ѝ Станислава.

Интервюто можете да чуете в звуковия файл.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Пламен Димитров

Пламен Димитров - Между "Гласът на България" и операционната

"Трябва ми много малко време, да видя някои сцена и в мен да се зароди песен, сподели за "Нощен хоризонт" музикалната звезда Пламен Димитров – участник в "Гласът на България" . "Или да напиша стих, или за това, че аз се занимавам с театрални занимания с деца, да реша кое произведение да избера , така се запалва искрата, тръгва от някъде -..

публикувано на 13.09.24 в 09:27

Пето издание на фестивала за документално кино Sofia DocuMental

Петото издание на фестивала за документално кино Sofia DocuMental ще се проведе от 28 септември до 6 октомври . 30 премиерни за България филми ще бъдат показани в рамките на фестивала . Голяма част от лентите са носители на престижни международни награди, разказа за БНР фестивалният директор Мартичка Божилова .  Sofia DocuMental е..

публикувано на 12.09.24 в 15:44
История на пчелите - Мая Люнде

"История на пчелите" - предупреждение за опасностите, които идват, когато пренебрегваме природата

Романът " История на пчелите" на Мая Люнде  достига върховете на класациите за най-продавани книги в десетки страни и е най-големият норвежки успех в литературата през ХХI век.  Епичен роман за смъртта на пчелите, събиращ миналото, настоящето и ужасяващото бъдеще в история, заплетена като пчелна пита и разказваща за силната връзка между деца..

публикувано на 12.09.24 в 11:56

В Плевен започва поредното издание на Есенен джаз фест

В Плевен откриват осмото издание на Есенен джаз фест. Предстоящото издание ще бъде съпътствано от детска зона и арт работилници. Откриването е тази вечер от 20:30 часа в парка на Регионалния исторически музей. Организатори са Община Плевен, които са включили в тазгодишното издание до 14 септември изпълнения с музикални предизвикателства...

публикувано на 12.09.24 в 08:25
Любомир Пипков

Спомен за хоровите шедьоври на Любомир Пипков

На 6 септември се навършиха 120-годишнината от рождението на един от най-ценените български композитори - Любомир Пипков.  В своето творчество той пресъздаде духа на епохата - независимо от жанра, в който композираше. Но за една личност с толкова богата душевност и едно толкова извисено творчество е трудно да се говори в малкото минути,..

публикувано на 11.09.24 в 10:25
Венцислав Благоев

Днес е заключителният концерт на третото издание - "Импровизирай безкрай" при НДК

"На концерта участват и двама от музикантите на БНР, това са концерт-майсторът Наско Миладинов, пианист на Биг бенда и аз, който също съм от Биг бенда, така че радиото отново подкрепя българския джаз, красивата музика и младите хора, каза за "Хоризонт" тромпетистът Венцислав Благоев по повод третото издание на "Импровизирай безкрай" сцена за млади..

публикувано на 10.09.24 в 14:04
Народен театър

Започва новият сезон в Народния театър, до декември се очакват 7 премиери

Новият сезон в Народния театър започва днес. Откриването е с постановката "Идеалният мъж" на Оскар Уайлд. От театъра обещават 7 премиери до декември. Юлиан Вергов, Мария Каварджикова, Владимир Карамазов, Радина Боршош и Луиза Григорова-Макариев откриват тази вечер сезона в Народния театър. Първата премиера ще е в четвъртък, 12 септември...

публикувано на 10.09.24 в 08:15