Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Художествената галерия в Ловеч вече се нарича "Теофан Сокеров"

Теофан Сокеров
Снимка: Ани Петрова

С откриване на изложба с творби от различни периоди от творчеството на Теофан Сокеров тази вечер в Ловеч официално ще бъде именувана Художествената галерия в Ловеч, която вече носи името на изтъкнатия съвременен български художник и дългогодишен преподавател в Художествената академия. Директорът на галерията Валентин Узунов поясни:

"От богатия фонд, който наследихме, заедно с неговия автопортрет, опитах да засегна периодиката и стиловете в неговата живопис."

"Теофан Сокеров остави едно много силно наследство със своите творби и наистина галерията в Ловеч заслужава да се именува на един изключително голям творец." 

Инициативен комитет от художници, писатели, журналисти в Ловеч предложи по-рано Художествената галерия в града да носи името на проф. Теофан Сокеров (1943-2020), който почина на 76-годишна възраст на 8 януари тази година. Инициативата дойде от Художествената галерия - Ловеч. Поискано е и съгласие от семейството на Теофан Сокеров, галерията да носи неговото име.

Проф. Теофан Сокеров е един от най-изтъкнатите съвременни български художници. Изложби с негови творби са показвани по целия свят. Автор е на стенописите в патриаршеския храм на Царевец, художественото оформление на НДК, Априловската гимназия и много други значими сгради.

Носител е на най-престижните национални награди в областта на изкуството.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

RyanAir: Берлин да оттегли данъка върху въздушния трафик или ще намалим услугите си от германските летища

Ирландската авиокомпания „Райнеър“ заплаши Германия, че ще предложи значително по-малко полети от германски летища през следващото лято, ако данъкът върху въздушния трафик не бъде намален отново. Това ще засегне седемцифрен брой германски туристи.  Най-натоварената авиокомпания в Европа поиска също така по-ниски такси за контрол на..

публикувано на 21.08.24 в 16:55

Три жертви след стрелба в училище в Босна

Нападател откри огън и уби трима служители в училище в град Сански мост, Северозападна Босна. Един човек е с опасност за живота и по неофициална информация това е извършителят на престъплението, съобщават местни медии. Сред убитите е директорът и секретарката на гимназията, както и учителката по английски. Нападателят е стрелял с автоматична пушка. Той..

публикувано на 21.08.24 в 16:43
Доц.Емил Цветанов - директор на ИЛВ

Сладолед с родно вино ще е изненадата на фестивала "Time for Wine" в Плевен

В Плевен организират  Фестивал на виното и фермерските деликатеси "Time for Wine".  Официалното откриване на събитието е на 30 август и ще продължи до 1 септември.  Шатрите на производителите на вино и фермерски деликатеси ще бъдат разположени в парка на Регионалния исторически музей, те очакват гости от 30 август, 12 часа на обяд. В..

публикувано на 21.08.24 в 16:40

Синдикален протест пред сградата на ГИТ

Представители на синдикат "Защита“ излязоха на протест пред сградата на Главната инспекция по труда заради, цитирам, "бездействието и безотговорното отношение“ на инспекцията по подадени сигнали за нарушения на трудовото законодателство. По всички постъпили сигнали е имало своевременна, а в някои случаи – и незабавна, реакция, коментираха за..

публикувано на 21.08.24 в 16:35

Продължава дарителската акция за опожарената къща на 4 братя и сестри в Стоманево

Продължава дарителската акция в помощ на двама братя и две сестри, израснали сираци, за възстановяване на изгорялата им къща при пожара през юни в девинското село Стоманево.  Пожарът избухва в следобедните часове на 22 юни т.г., като се чува силен пукот, след което като факла пламва селскостопанска постройка. От там за минути пламъците се..

публикувано на 21.08.24 в 16:25

Пътят над Рилския манастир за към Кирилова поляна е в много лошо състояние

Пътят над Рилския манастир - за към Кирилова поляна, който е общински, е в ужасно състояние, а на празници се претоварва, сигнализират посетители на Светата обител. От Общината в Рила казаха за БНР, че има изготвен проект за разширяването и за рехабилитирането му, но няма финансиране . На Успението на Св.Иван Рилски - на 18 август,  когато..

публикувано на 21.08.24 в 16:18
Министър-председателят на Румъния Марчел Чолаку

Румънският премиер обсъжда с Урсула фон дер Лайен румънското предложение за еврокомисар

Румънският премиер Марчел Чолаку е в Брюксел, където се очаква да обсъди с председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен изпълнението на Плана за възстановяване и румънското предложение за еврокомисар.  Чолаку заяви,че ще бъде анализирано искането за трето плащане по плана в частта за държавните енергийни и транспортни компании в Румъния. За еврокомисар се..

публикувано на 21.08.24 в 16:07