Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Още парченца от пъзела "Златанов"

Има ли инструменти за купуване на влияние в българското правосъдие

Снимка: БГНЕС

„Основната тема на разследването на Антикорупционния фонд е за механизмите, по които се купуват услуги в българското правосъдие и в частност в прокуратурата.“ Това заяви пред „Хоризонт“ Николай Стайков от фонда. Той коментира разследването, известно като „Осемте джуджета“.

Преди дни бизнесменът Илия Златанов разказа, че бизнесът му е бил отнет с активното участие на държавата в лицето на бившия следовател Петьо Петров, известен като Петьо Еврото, както и че му е било взето голямо количество злато. Илия Златанов е съсобственик на най-голямата фирма за производство на асансьори в България - "Изамет". По случая се самосезира прокуратурата. След обиск в имот в София, собственост на Златанов, от прокуратурата съобщиха, че при проведените претърсвания и изземвания с разрешение на съдия от Специализирания наказателен съд, са били намерени и иззети голям брой монети от жълт метал, документи и фактури. Веднага след това главният прокурор Иван Гешев в Туитър призова Антикорупционния фонд да се извини на институцията Прокуратура на Република България, както и за разследването „Осемте джуджета“ на фонда. 

„Въпросът със златото, заради което имаше съобщение от главния прокурор, е по-различен. Едно злато за няколко милиона лева по изключително спорен начин, с подписи на прокурори от Специализираната прокуратура, се връща по много съмнителен начин, бих казал, и по изявленията на самия свидетел и с твърдения за неверни документи, се връща и след това изчезва според неговите думи в багажника на Любена Петрова, съпругата на бившия шеф на столичното следствие Петьо Петров, познат като Петьо Еврото. Това става през март. Това е изключително притеснително и очаквахме проверка на целия сюжет. Вместо това получихме въпросния отговор в Туитър след проверка на прокуратурата в дома на основния свидетел. Никой не знае дали въпросното намерено количество отговаря на това, което преди месеци е било върнато според нашето разследване. Аз го изчислявам на около едни процент от цялото количество злато“, посочи Стайков в предаването „Хоризонт до обед“.

„От чисто правна гледна точка процесуалните действия, които се извършват по този казус, сами по себе си будят въпроси, на които би следвало да се даде институционален отговор“, смята адвокат Андрей Янкулов от Антикорупционния фонд.

Още самото връщане на златото през март месец тази година - дали и как е товарено по багажниците - това е по-пикантният момент, но самото разпореждане с него от прокурори във фазата на досъдебното производство, когато то е предадено документално на Илия Златанов, нашия основен свидетел по казуса, при положение, че не е иззето от него в рамките на това досъдебно производство, е много притеснителен факт. В един по-късен момент Илия Златанов, твърдейки, че са му представени неистински фактури за купуване на това злато, които той никога не е виждал, чрез тези фактури се създава едно правно основание златото да бъде предадено на Илия Златанов. Само че то не е взето от него“, подчертава адвокат Янкулов.

Николай Стайков е на мнение, че по въпросния казус става дума за инструменти за купуване на влияние в българското правосъдие, в частност в прокуратурата. 

Двете гледни точки в детайли чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Синът на пернишкия прокурор Бисер Михайлов - Васил, получи условна присъда заради закана за убийство

Условна присъда за сина на пернишкия прокурор Бисер Михайлов - Васил

Софийският районен съд призна за виновен Васил Михайлов, син на прокурора от Перник - Бисер Михайлов, за една от общо четирите закани за убийство по адрес на Боряна Рангелова и го оправда за останалите три.  Съдът го осъди на една година и осем месеца условно лишаване от свобода с четири години изпитателен срок. Присъдата подлежи на протест...

публикувано на 02.10.24 в 19:34
Министър-председателката на Италия Джорджа Мелони

Г-7: Дипломатическо решение на конфликта в Близкия изток все още е възможно

Лидерите на Г-7 обявиха, че дипломатическо решение на конфликтите в Близкия изток "все още е възможно“. То беше публикувано след края на виртуалната среща на лидерите на Г-7, която беше свикана от италианския премиер Джорджа Мелони в качеството ѝ на ротационен председател на групата. Въздушни удари и сражения между израелски части и бойци на..

публикувано на 02.10.24 в 19:13
Пожар в апартамент след израелски въздушен удар в Дахие, Бейрут, Ливан, 2 октомври 2024 г.

Въздушни удари и сражения между израелски части и бойци на "Хизбула" в Ливан

След противоречиви съобщения вчера, днес и ливанската шиитска групировка "Хизбула", и израелската армия потвърдиха за сблъсъци на територията на Ливан. Израелското командване изпрати подкрепления от пехотни и бронирани части към северната си граница. Съобщи и за първите жертви в започналата във вторник през нощта сухопътна операция - в схватките с..

публикувано на 02.10.24 в 19:05
Министър-председателят Димитър Главчев (вторият отляво надясно) обяви, че няма актуални заплахи за България във връзка със ситуацията в Близкия изток

Премиерът: Няма актуална заплаха за сигурността на страната

"Няма актуална заплаха за сигурността на страната". Това каза служебният министър-председател Димитър Главчев след заседанието на Съвета за сигурността към Министерския съвет във връзка със ситуацията в Близкия изток. "Обединихме се около това да призовем за деескалация на конфликта в Близкия изток, което е в синхрон с европейската позиция", каза още..

публикувано на 02.10.24 в 18:56

РИК- Кюстендил назначи 2 222 членове на секционните комисии в деветте общини в областта

РИК-Кюстендил със свое решение назначи 2 222-та членове на секционните комисии в деветте общини в областта. Това не е довело до сериозни разногласия и проблеми, каза председателят на комисията Венцислав Механджийски. На предварителните консултации при кметовете на общини имаше известно напрежение - особено в Община-Кюстендил, където..

публикувано на 02.10.24 в 18:48

Заседава Съветът по сигурността към Министерския съвет

Тази вечер Съветът по сигурността към правителството провежда заседание - министрите на вътрешните работи, на отбраната, началниците на ДАНС, разузнаването и други служби бяха свикани от премиера Димитър Главчев, за да обсъдят мерки за сигурност в отговор на ескалацията на напрежението в Близкия изток. В рамките на заседанието на Съвета по сигурността..

публикувано на 02.10.24 в 18:12
Петър Ганев

Петър Ганев: Забавянето на плащанията по ПВУ влияе директно на Бюджета

Забавянето на плащанията по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) влияе директно на Бюджета. Това каза пред БНР Петър Ганев, старши икономист в Института за пазарна икономика (ИПИ). Ходовете за намаляване на загубите са свързани с активна работа в парламента , обясни той: "Не е просто до готовност на администрацията, за да тръгнат някакви..

публикувано на 02.10.24 в 18:07