Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проверки в СДВР заради информации за бити участници в протестите

Снимка: БГНЕС

Няколко проверки са назначени в СДВР заради изнесените информации за млади мъже, които са били бити от полицията след участие в протестите. Проверките ще приключат в едномесечен срок. Това обясни директорът на СДВР старши комисар Георги Хаджиев.

"С моя заповед са назначени проверки, които имат за цел да установят обективната истина и на случилите се събития, както и на участващите в тях лица, като при констатиране на дисциплинарни нарушения от страна на служителите ще бъде поискана и потърсена дисциплиарна отговорност".

След приключване на проверките ако се докаже вина на служителите на МВР, ще им бъде потърсена дисциплинарна отговорност. От полицията за пореден път апелираха към хората да бъдат спокойни на протестите.

Комисар Хаджиев поясни, че през последните два дни протестите са преминали мирно заради това, че хората не са се поддали на провокаторите.

В МВР има информация кои са хората, които се опитват да провокират насилие и безредици по време на протестите, но от полицията отказаха да споделят повече информация по тази тема.

Петима служители на МВР са най-тежко пострадали до момента при протестите в София, но заместник-директорът на полицията старши комисар Антон Златанов допълни, че броят на ударените служители или блъсканите от протестиращи е много повече.

Въпреки опитите за провокации, и тази вечер на протестите полицаите ще бъдат без шлемове и със зелени жилетки, на които ще пише "Антиконфликт". По този начин столичната полиция иска да призове участниците в протестите за мирни изяви.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Утре е Ден на траур в Община Разлог заради смъртта на двамата пилоти

Община Разлог обяви 14 септември за Ден на траур в памет на двамата пилоти, които загинаха по време на тренировъчен полет край авиобаза "Граф Игнатиево". Загинали са двамата офицер-пилоти на катастрофиралия учебно-боен самолет Старши лейтенант Венцислав Дункин е роден и израснал в Разлог, където живеят родителите му. Семейството и..

публикувано на 13.09.24 в 19:38
Снимката е илюстративна

Намерена е черната кутия на разбилия се до Граф Игнатиево учебно-боен самолет L-39

Намерена е черната кутия на разбилия се до Граф Игнатиево учебно-боен самолет L-39, съобщават от Министерството на отбраната. Данните от нея трябва да изяснят каква е причината за инцидента, при който загинаха майор Петко Димитров и старши лейтенант Венцислав Дункин. Загинали са двамата офицер-пилоти на катастрофиралия учебно-боен..

публикувано на 13.09.24 в 19:26
Румен Гайтански

От "Алианс за права и свободи" номинират Румен Гайтански - Вълка за кандидат-депутат

Бизнесменът Румен Гайтански,   по прякор  Вълка, който в момента е следствения арест, ще бъде номиниран за кандидат-депутат от коалицията около Ахмед Доган - "Алианс за права и свободи" в Сливенски избирателен район. Това обяви пред БНР председателят на партията в Сливен Владимир Мартинов. Очаква се номинацията да бъде направена на областно..

публикувано на 13.09.24 в 19:20
Румен Радев и Гордана Силяновска - Давкова

Президентите на България и РСМ обсъдиха отношенията между двете държави

Президентите на България и РСМ обсъдиха на среща в София отношенията между двете държави и всички спорни теми между София и Скопие.  Това потвърди след срещата на "Дондуков" 2 Гордана Силяновска - Давкова. На въпрос кога българите ще бъдат вписани в Конституцията на югозападната ни съседка Силяновска каза, че "не е абсолютен монарх, за да промени..

публикувано на 13.09.24 в 18:57
Димитър Иванов

Димитър Иванов: Не очаквам конфликтът в ДПС да бъде разрешен със силови средства

Не очаквам конфликтът в ДПС да бъде разрешен със силови средства. В България няма политически убийства - дори Андрей Луканов беше убит по икономически подбуди, а не по политически.   Това каза пред БНР Димитър Иванов, бивш ръководител на Шести отдел на Държавна сигурност, бивш издател на вестниците "Дума" и "Земя", а сега издател на вестниците..

публикувано на 13.09.24 в 18:52

Радев със съболезнования за загиналите военнослужещи

Президентът Румен Радев изразява съболезнования на семействата, близките и колегите на загиналите военнослужещи при катастрофата.   Държавният глава е в постоянен контакт с Министерството на отбраната и ръководството на Военновъздушните сили и очаква възможно най-скоро да бъдат изяснени всички обстоятелства, довели до трагичния инцидент, съобщават от..

публикувано на 13.09.24 в 18:13

Последният ремонт на шест от самолетите L-39 е бил в периода 2013-2016 г.

Учебно-бойният самолет L-39ZA е първата машина, на която се качват курсантите, за да се научат да летят и по-късно на изтребителите, припомня авиожурналистът Димитър Ставрев. Последният основен ремонт на шест от машините е бил в периода 2013–2016 г. И с условия - удължен общ технически, в зависимост от часовете нальот и междуремонтен..

публикувано на 13.09.24 в 18:07