Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Васил Гарнизов:

При липса на ясно лидерство ефективността на съпротивата пада

Социалният антрополог събира лица на протестите от 2013-а и сега

Снимка: БТА

„На един цикъл от седем години в българското публично пространство се разбърква социално-политическият живот и всеки път излиза част от старата протестираща кохорта, но и нов сегмент." Това каза в предаването "Преди всички" социалният антрополог Васил Гарнизов, който прави в социалните мрежи своя галерия на протестите от 2013 година и сега. 

Снимка: БТА

"Сега много ясно ги виждам. Виждам примерно 20-годишните, които отсъстваха на протеста 2013 година, виждаме хора, които са се радвали на успехите от протестите от 2013 година, после отново са се отчаяли, сега са фрустрирани. Както един от плакатите вчера казваше: „Досега исках оставки, вече искам и промяна“. Натрупват се различни поколения с различни емоции. Някои носят стари рани от непостигнати цели. Други излизат съвсем начисто и свежо в публичното пространство и дори само с това протестът е много положителен“, коментира Гарнизов пред "Хоризонт".

„Тази година протестът е много пъстър – и като лица, и като политически послания. Но така беше и в началото през 2013 година. През първите дни на протеста излизаше невероятно разнообразие от каузи, емоции и съпротиви. В този смисъл – засега протестът изглежда отворен, засега не се опитва да изгони, да изолира хора, които изглежда имат чужди цели и намерения. А и тия хора, те се появяват в специфичен момент на специфично място. Те се забелязват, но тактиката им е да се забележат в правилния момент на правилното място“, сподели своите наблюдения Васил Гарнизов.

Трудно е една обществена промяна да удовлетвори всички, подчерта той.

Снимка: БТА

„Площадът е място, на което в момента се стичат различни по своя характер фрустрации, различни по своя характер неудовлетворения. Понеже протестът няма единно командване, няма единно лидерство, е много трудно да бъде наложен какъвто и да е преобладаващ стил. Ако ги разглеждаме като политически групи, ще видим симпатизанти на „Да, България“, ще видим хора, които подкрепят и работят с Мая Манолова, ще видим хора от „Възраждане“ и разни други политически групи. Обаче моето впечатление досега, и не знам дали това е хубаво или лошо, е, че хората, които са се събрали на протеста, си имат своя динамика, свои емоции и свой живот. Те не слушат много внимателно какво казват Бабикян или Минеков по микрофона. Те по-скоро, както се изрази мой приятел, в този момент ги възприемат като подгряваща група, докато се случи нещо истинско.“

Велислав Минеков и Арман Бабикян по време на протестите. Снимка: БТА

Не съм сигурен, че този протест трябва да има ясно лидерство, но когато няма ясно лидерство, ефективността на нашата съпротива пада, посочи още Васил Гарнизов.

„Мога веднага да разпозная лицата, които съм виждал на протести 1990 година, 1996-97 година, после 2013-а и сега 2020-а, каза още в анализа си той и допълни, че присъствието на стари политически лица като Александър Томов, Румен Петков и Мая Манолова в първите дни "действа отблъскващо на спонтанната гражданска енергия".

Румен Радев по време на протестите пред сградата на президентството. Снимка: БГНЕС

Относно личната политическа стратегия на президента сега и трудното й прогнозиране, Васил Гарнизов припомни как новоизбраният президент Петър Стоянов отиде при протестиращите по време на събитията от 1996-1997 година, за да призовава за свобода и ненасилие.

„Той се появяваше в този момент като току-що избран президент и като лице на една нова цивилизационна възможност - цялостната ни преориентация по посока на ЕС, НАТО и всичко това, което вече е факт. В момента президентът Радев няма в себе си такъв потенциал – да излезе да каже:  вие трябва да бъдете свободни, обаче трябва да бъдете цивилизовани в своя протест, защото аз ви отварям нова врата към едно ново бъдеще. Трудна е неговата ситуация.“

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Посланик Ирене Планк: Източните и западните германци сме едно цяло. Никой не иска ново разделение!

На 3-ти октомври Германия отбеляза 34 години от обединението, което се случи след падането на Берлинската стена на 9-ти ноември 1989 г. Повече от три десетилетия са минали от тази историческа нощ. Еуфорията и радостта са притъпени. В обединена Германия разделителните линии са все още ясно изразени. Всеки втори източногерманец смята, че в нова Германия..

публикувано на 05.10.24 в 11:55
Херберт Кикл, лидер на спечелилата парламентарните избори в Австрия Партия на свободата

Паул Шмид: Щом националисти популисти печелят изборите, значи в обществото са настъпили промени

Без миграцията нямаше да има крайна десница - това важи не само за Австрия, а изобщо за европейските десни популисти, които без съмнение са във възход. През цялата седмица след парламентарните избори в Австрия, спечелени от крайнодясната "Партия на свободата", обществената дискусия се върти около това как да бъде изолирана една демократично..

публикувано на 05.10.24 в 11:45
 Ирина Николова

Ирина Николова: Програмата по метода "Кастрирай и върни" не работи

Проблемите в общинското предприятие "Екоравновесие" могат да се решат само, ако всички работим заедно. Имаме нужда от доброволци да ни помагат, за да се справим с наследените проблеми. Това заяви кметът на София Васил Терзиев след протест на защитници на правата на безстопанствени кучета , проведен на 12 септември.  На 30 септември беше открита..

публикувано на 05.10.24 в 08:00

Има ли план как да пренастроим енергетиката?

Пропуснахме 10 години възможността, така че да подготвим енергетиката ни за днешната ситуация. Сега имаме сблъсък на лобита. Тези средства, които се гласуват по ПВУ, няма да отидат като инвестиции в адаптация на въглищния район . Това каза енергийният експерт Илиян Василев в интервю пред БНР.  Според него без въглищни централи не..

публикувано на 04.10.24 в 16:23

МВнР призова българите в Иран незабавно да напуснат страната

Министерството на външните работи призовава българите в Иран незабавно да напуснат страната заради нарастващото напрежение в региона. От ведомството препоръчват на сънародниците ни да се придържат стриктно към инструкциите за сигурност на местните власти, редовно да се информират за обстановката, да избягват военни обекти или струпване на..

публикувано на 03.10.24 в 10:12

Младите българи излизат от дома на родителите си на 30. Защо?

Българите напускат дома на родителите си средно на 30 години, или 4 години след средното за ЕС, сочат данните на Евростат за миналата година. Сънародниците ни се нареждат след връстниците си от Хърватия, Словакия и Испания и делят четвъртото място с младите италианци. Средната възраст, на която младите хора избират да живеят самостоятелно..

публикувано на 03.10.24 в 06:38
Евелина Славкова

Евелина Славкова: Българските младежи са песимисти за света, но оптимисти за България

Българските младежи са песимистични за света, но оптимисти за България . Това каза пред БНР Евелина Славкова, социолог от Изследователски център "Тренд", която коментира изводите от проучването  "Младите хора в България - ментални рискове, предизвикателства и перспективи": "Българският младеж е оптимист за развитието на България, оптимист за..

публикувано на 02.10.24 в 16:48