Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов и Симеонов: Ще продължим до завършването на мандата

Ще има голям ремонт на кабинета

| обновено на 16.07.20 в 14:47
След Коалиционен съвет в МС изказване направиха премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов и Валери Симеонов, лидер на НФСБ.
Снимка: БТА
"Коалицията запазва своята стабилност и в този състав ще продължи управлението на държавата до завършването на мандата - пролетта следващата година". Това каза Валери Симеонов след края на Коалиционния съвет, на който бяха обсъдени актуалната ситуация и обстановка в държавата

"Най-сериозният въпрос, който трябва да решим, предстои в началото на следващата седмица - обсъждането и отхвърлянето на искането за вот на недоверие, внесен от БСП", допълни той.

"По въпроса за всякакви кадрови промени в кабинета взехме единодушно решение да се занимаваме с евентуални промени в състава след преодоляването на вота на недоверие в Народното събрание". 

Министрите на финансите Владислав Горанов, на вътрешните работи Младен Маринов и на икономиката Емил Караниколов вече са депозирали оставките си, но те не са разписани и няма да бъдат внесени в парламента до гласуването на вота на недоверие, каза премиерът Борисов:

"България е правова държава и се движиме по правила! Депозирани са при мене оставките на трима министри. Сега и те бяха горе и ги изслушахме много внимателно. Действително имат голяма подкрепа и всеки един от тях е свършил значими за държавата неща.... И всичко това, с много добре подбрана тактика в обществото, се привързват към Делян Пеевски и ДПС. С, разбира се, много любезното съдействие на хора от т.нар. "градска граница", които от вчерашните SMS-и и разговори, които прочетохме, се управляват през Facebook".

Борисов разкритикува Христо Иванов, че не е изискал документите на "Лукойл", докато е бил министър и вицепремиер и го попита: 

"Защо не внесе този въпрос на оперативно заседание на МС? Защо не поиска от колегата си - икономически или финансов министър, да ти ги даде?!... Това е евтина политика, която се прави в момента!.... И затова се съгласих с колегите да мобилизираме партиите в коалицията за преодоляване на вота. Най-гротескното е, че партия като БСП може да иска вот на недоверие. Като им видях и мотивите, те са просто изсмукани от пръстите! Да говориш за водната криза в Перник, при положение че направихме само за месеци отделните водопроводи, довеждащи, плюс цялата канализационна и водоснабдителна система на града в момента се работи, язовирът се напълни... От 70 години непипано, несвършена работа! Те за това ни искат вот". 

"Предстоят обаче много тежки месеци", подчерта Борисов и изтъкна нарастващия брой на починалите от коронавируса, докато у нас все още някои хора отричат, че има пандемия: 

"Идват много тежки времена. Това е единственото, което обясних на колегите, че сега едни хора са недоволни от едно, други - от друго, но като гледам лицата на протеста, познавам ги всичките. Не си представям и държавата да се управлява от такива хора. Тя ще катастрофира мигновено, убеден съм! Защото те са управлявали, ние сме ги видели какво могат... Ноември, декември, януари и февруари ще бъде и тежка икономическа и социална криза и не е по силите на една партия или една коалиция да преведе държавата през това бурно море. Трябва консолидация на цялата нация. Разделени ние в тази криза - повярвайте, ще падат правителства! Служебно правителство е абсурд! Тогава ще се подмени протестът с нашия протест! Защото на този президент, незрял, или как го нарекоха - "фигурант", на който Шиши му реди кабинета... Но нямаше протест. Христо Иванов не излезе да каже: "Кой е Шиши и как нареди на Радев служебното правителство", а излезе и сочи моите министри, които са постигнали безкрайно добри резултати". 

Премиерът увери, че "ще обмислим и ще направим огромен ремонт на кабинета":  

"Ако имаме политическа класа, днес трябва да мислим какво ще правим тогава - ноември, декември, януари и февруари. В чии ръце ще гръмне кризата даже няма значение, ще пострада народът, ще пострадат огромни маси. И го казвам с цялата си любов към държавата си. Няма никакво значение. Да не би да е удоволствие да си премиер или министър. Кой от тези на площада е по-опитен от нас, по-знаещ, по-можещ?". 

Борисов припомни, че е обсъждал с Георги Първанов всички назначения на посланици и военни: "за да са спокойни системите".  

Министър-председателят се извини на коалиционните партньори, че не ги е запознал с исканите оставки и завърши

"Ние сега трябва да докажем, че управляващата коалиция си има своето мнозинство в парламента. И тогава, ако искат, ако милеят за държавата и опозиционните партии трябва да кажат как виждат минаването през тази икономическа криза, и медицинска, която ще се зададе. Христо Иванов с кой ще управлява? Да каже! Или само върши черната работа на БСП и ДПС, за да могат да съборят ГЕРБ и "Обединени патриоти", за да дойдат БСП и ДПС. И г-н Карадайъ много ясно посочи: "Виновен е ГЕРБ", Митко Николов - най-добрият кмет. Той е виновен?! Днес нямат ли интерес да пият кафе, интерес да се къпят. "Росенец" и "Берлин" не са ли пак там?! Или тези са медийни акции - да се покажат и толкоз". 

Вицепремиерът Красимир Каракачанов каза, че на Коалиционния съвет е изразил недоволството си, че оставките на тримата министри не е била оповестена по начина, по който е предвидено в коалиционното споразумение.

Той посочи че протестиращит,е които не хвърлят камъни, трябва да бъдат чути. Той коментира, че има два възможни варианта оттук нататък:  

"Ново правителство в рамките на този парламент и това мнозинство с или без сегашния министър-председател, въпрос на разговори вътре в коалицията, или предсрочни избори. Лично аз смятам, че диалогът трябва да доведе до едно разбирателство, една ясна програма в рамките на следващите 7-8 месеца, разписано включително по месеци и дните в месеца кога какво ще се случва и то предимно мерки, свързани с икономиката, преодоляване на обедняването, свързано с коронавируса".

Каракачанов припомни, че паниката не е носила никога нищо добро. Според него, ако има предсрочни избори, парламентът може би ще бъде много раздробен. 

В пресконференция след съвета участваха премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, лидерът на ВМРО и вицепремиер Красимир Каракачанов и Валери Симеонов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху

Нетаняху критикува западните лидери за призива за оръжейно ембарго

Израелският премиер Бенямин Нетаняху остро осъди западните лидери, включително френския президент Еманюел Макрон, за предложението за оръжейно ембарго на Израел, предаде Ройтерс. "Всички цивилизовани страни трябва да стоят твърдо на страната на Израел. Въпреки това президентът Макрон и някои други западни лидери сега призовават за оръжейно..

публикувано на 05.10.24 в 22:13
Говорителят на израелската армия контраадмирал Даниел Хагари

Израел ще отвърне на Иран, когато настъпи подходящият момент

Израел ще отвърне на Иран за ракетната атака, извършена от Техеран, когато настъпи подходящият момент, заяви в събота израелският военен говорител, добавяйки, че две военновъздушни израелски бази, ударени при атаката по-рано тази седмица, са останали напълно оперативни и няма повредени самолети . "Начинът, по който ще отговорим на тази..

публикувано на 05.10.24 в 21:23

Има жертва от наводненията в Западна Гърция

Има жертва от наводненията в Западна Гърция. Властите препоръчват да се избягва пътуване. След няколко часа издирване с дрон спасителите намериха тялото на изчезналия 52-годишен пазач на асфалтова база. Той е бил отнесен от наводнението в следствие на силния дъжд в област Етолоакарнания в западна Гърция. Намерен е на седем километра от..

публикувано на 05.10.24 в 20:55

"Хамас" потвърди смъртта на още един свой командир при израелски удар в Северен Ливан

Палестинската въоръжена групировка "Хамас" потвърди днес смъртта на още един свой командир в Ливан, предаде Ройтерс. Саид Аталах Али, един от лидерите на Бригадите "Изедин ал Касам" - военното крило на групировката, е бил убит при израелски удар по бежанския лагер Бедави на около 5 километра северно от пристанищния град Триполи в Северен..

публикувано на 05.10.24 в 20:48

Чествания под патронажа на президента по повод 1010 години от смъртта на българския цар Самуил

Под патронажа на президента Румен Радев в Националния парк-музей "Самуилова крепост" край петричкото село Ключ се провеждат честванията по повод 1010 години от смъртта на българския цар Самуил. През целия ден хиляди хора от цяла България се стичаха в Националния парк-музей "Самуилова крепост", за да отдадат почит към царя, който е воювал до..

публикувано на 05.10.24 в 20:37
Християн Мицкоски

Мицкоски: Българските политици искат да вкарат темата за РСМ в предизборната си кампания

Премиерът на РСМ Християн Мицкоски каза, че българските политици искат да вкарат темата за Северна Македония и "македонския въпрос" в предизборната си кампания. Така той коментира вчерашното съобщение на българското Министерство на външните работи, че процесът на европейска интеграция се основава на собствените заслуги и не допуска..

публикувано на 05.10.24 в 20:10

Рекорден бой посетители в Деня на отворени врати в АЕЦ "Козлодуй"

В Деня на отворени врати в АЕЦ "Козлодуй" днес атомната електроцентрала беше посетена от над 1000 души, което е най-големият брой в досегашната история, съобщават от пресцентъра на централата. Гости от страната и чужбина имаха възможност лично да видят уникалните съоръжения на централата, поставила началото на ядрената енергетика в България..

публикувано на 05.10.24 в 19:20