Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кирил Темелков: Не знаем кое е по-негативно - политическата нестабилност или санкциите на САЩ

"Балкански поток" е концепция и не е дефиниран в официални документи, каза той

Снимка: ТurkStream

"И политическата нестабилност, и санкциите на САЩ оказват влияние върху текущите проекти. Не може да се прецени кое е по-негативното от двете". Това каза пред БНР Кирил Темелков, бивш изпълнителен директор на "Булгартрансгаз" по повод на изявлението на Държавния департамент на САЩ, че ще включи „Турски поток“ и „Северен поток-2“ сред проектите, попадащи под санкциите на закона „За противодействие на противниците на Америка с помощта на санкции“ (CAATSA).

По думите му големите енергийни проекти се договарят години напред и тяхната реализация не е изцяло зависима от конюнктурата, но е важно да има спокойствие, за да се случат в определените срокове.

В предаването "12+4" Темелков заяви, че е малко вероятно да се случи сценарий, при който следващо правителство в България да реше, че проектът "Балкански поток" няма да се реализира:

"Развитието на "Балкански поток" е свързано с много правила и договорености, които са направени и дават ангажименти - към "Газпром", като основен участник, резервирал капацитет по тръбата". 

Темелков обясни, че "Балкански поток" е концепция и не е дефиниран в официални документи:

"Концепцията "Балкански поток" се разработва от няколко проекта - единият е разширение на нашата мрежа, другият - транзитен газопровод с обект в Сърбия. ... Изплащането на проекта "Балкански поток" вече е договорено и рискът не се води изцяло от България. Не можем да твърдим, че "Балкански поток" изцяло е зависим от "Турски поток", но това напрежение (санкциите на САЩ - бел.ред.) дава отражение на неговата рентабилност и на изплащането му във времето".

Кирил Темелков посочи, че едната тръба на "Турски поток" вече е изградена - тя захранва турския пазар, а "Балкански поток" може да функционира на базата на една тръба от "Турски поток" и отново да бъде европейски проект, който да е осигурен и с капацитет, който не е само от "Турски поток".

Бившият изпълнителен директор на "Булгартрансгаз" беше категоричен, че няма сценарий, при който да сме заровили една тръба, която няма да се използва. 

Цялото интервю на Юлияна Корнажева с Кирил Темелков в предаването "12+4" можете да чуете от звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Атанас Атанасов

Атанас Атанасов: Основният лобист на Сараите в правителството е Борисов

"Основният лобист на Сараите в правителството е Борисов. Той е доказал, че е много добър политически илюзионист и имитатор. За пореден път се опитва да ни излъже, като имитира разграничаване от Сараите, изваждайки тримата министри, за които има..

публикувано на 16.07.20 в 12:44
ВИЖТЕ ОЩЕ
Сградата на правителството в Скопие

Гръцко издание: В Северна Македония говорят на български диалект

По повод на напрежението между Атина и Скопие за спазване на Преспанския договор, популярното издание "Прото тема" публикува обширен материал на тема има ли македонски език. Авторът, който е журналист и лингвист, смята, че езикът, който говорят в..

публикувано на 05.07.24 в 01:19
Лидерът на лейбъристите Киър Стармър.

Категорична победа на лейбъристите на изборите в Обединеното кралство

В Обединеното кралство екзитпол след приключване на гласуването в общите избори в страната потвърди прогнозата за убедителна победа на опозиционната Лейбъристка партия след 14 години управление на Консервативната партия. Съмнение вече едва ли може да..

публикувано на 05.07.24 в 00:49

Британски издания твърдят, че във Вашингтон е предаден план на Путин за край на войната в Украйна

Във Великобритания днес два вестника - "Сън" и "Дейли мейл" - твърдят, че план на руския президент Владимир Путин за прекратяване на войната срещу Украйна е бил предаден във Вашингтон от руския министър на вътрешните работи Владимир Колоколцев...

публикувано на 04.07.24 в 21:41

Започна реконструкцията на над 3 км от водопроводната мрежа в Павликени

В Павликени започна реконструкцията на над три километра от водопроводната мрежа в града. За новите тръби по 10 улиците са осигурени близо 2 милиона лева от инвестиционната програма на държавата за общините.  Новите водопроводи са следващ етап от..

публикувано на 04.07.24 в 20:44
Руският президент Владимир Путин подписва документи на срещата на върха на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) в Астана, Казахстан, 4 юли 2024 г.

Путин приема сериозно заявката на Тръмп за край на войната в Украйна, ако пак стане президент на САЩ

Руският президент Владимир Путин заяви, че приема напълно сериозно заявката на Доналд Тръмп, ако отново стане президент на Съединените щати, да сложи края на войната в Украйна. Путин отбеляза обаче, че не е запознат с евентуалните предложения на..

публикувано на 04.07.24 в 20:32
Президентът Румен Радев

Президентът: Август не е най-добрият месец за предизборна кампания, нито до средата на септември - за избори

Длъжен съм да се съобразявам не само с връчването на мандатите, а и с това кога да бъдат евентуални предсрочни избори.  Август не е най-добрият месец за предизборна кампания, нито избори до средата на септември. Това каза пред журналисти президентът..

публикувано на 04.07.24 в 19:31

Румен Радев ще връчи голямата награда "Банка на годината на България"

Тази вечер президентът Румен Радев ще отправи приветствие и ще връчи голямата награда "Банка на годината на България". В рамките на церемонията ще бъдат отличени български кредитни институции в 8 категории.  Методиката за оценяване, разработена от..

публикувано на 04.07.24 в 19:11