Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Без промяна в София: Всичко блокирано остава блокирано

Централни кръстовища в столицата остават блокирани за движение.
Снимка: БГНЕС

В София остават блокирани три възлови кръстовища - на Орлов мост, пред Ректората на СУ и булевард "Цар Освободител" пред президентството.

Пред Ректората на СУ има около 17 палатки, повечето построени в кръг, на няколко тенти на самото кръстовище пред Ректората на СУ.

Други две палатки и една тента са на няколко метра от тях. Това е лагерът на инициативата - "Системата ни убива". Там се веят и черни знамена и все още там стои и бусът, с който майки на деца с увреждания искат да стигнат до Орлов мост, но полицията отказва да ги пусне.

Улицата от СУ към Орлов мост е блокирана от два патрулни автомобила на полицията. Пропускат се само линейки.

Само няколко души има засега в палатковия лагер пред Ректората. На “Орлов мост“, където се намирам в момента, има малко повече хора, но и лагерът тук е малко по-голям.

Протестиращите от нощта на събота срещу неделя са блокирали и възловото кръстовище на Ректората.

Постоянно пребиваващите демонстранти тук също са повече. Палатките са монтирани така, че между тях е оставен коридор, по който могат да минават безпрепятствено линейки, пожарни и други автомобили със специално предназначение.

Има и шатра на т.нар. “български уличен свободен университет“, където желаещите опитват да гласуват машинно. Събират се и подписи за въвеждане на машинното гласуване в България.

Трябва да отбележа, че районът е много чист, виждат се чували за боклук, закачени на оградата на моста, метли, явно хората почистват района около палатките си. Подредено е, на няколко места са поставени табели – “Зона, чиста от алкохол!“.

Премахната е постерната изложба с публикации за премиера Борисов, която предизвикваше огромен интерес сред минувачите преди два дни.

Поставен е обаче соларен панел, който осигурява ток в палатковия лагер.

Потокът от хора, които преминават покрай палатковия лагер, се увеличава постепенно. Някои спират и оглеждат, но обстановката е спокойна, а протестиращите тук са категорични, че без оставки няма да си тръгнат.

Очаквайте подробности.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Зинаида Златанова

Зинаида Златанова: Кандидатите за български еврокомисари и ресора трябва да се изберат прозрачно пред обществото

Най-важното, което трябва да кажем е, че преговорите за ресора и името на българския еврокомисар в ЕК трябва да се случат пред очите на обществото този път, по напълно прозрачен начин, без задкулисни договорки. Защото в настоящата криза, това ще задълбочи още повече недоверието на гражданите в демократичните институции и демократичния..

публикувано на 22.08.24 в 16:10

Заради сушата още четири габровски села преминават на воден режим

Заради сушата още четири габровски села преминават на воден режим. Преди месец за други две малки населени места беше наложено ограничение на потреблението. Селата, които преминават на воден режим са Велковци, Кметчета, Мичковци и Врабци. Ограничението на водоподаването за Междени и Узуните е в сила от месец. Жителите на тези села разчитат на..

публикувано на 22.08.24 в 16:09

В Кюстендилско глобяват за неправомерно ползвана питейна вода

В община Кюстендил вече се налагат глоби при ползване на питейна вода за напояване на градини в частни имоти . Това стана ясно по време на работна среща, свикана при областния управител Александър Пандурски по проблемите с водоподаването в региона. Санкцията при подобно нарушение започва от 50 лева. На този етап глобените, че поливат с..

публикувано на 22.08.24 в 16:04

Малко над 5000 зрелостници се явиха на поправителната матура

Есе по фразата: "Щом любов нямам, нищо съм" или интерпретативно съчинение по стихотворението "До моето първо либе" на Христо Ботев писаха зрелостниците на поправителния изпит по БЕЛ. На изпита са се явили 5030 зрелостници от общо обявените 6400. До момента са анулирани 6 изпитни работи в 5 училища от областите Пазарджик, Пловдив,..

публикувано на 22.08.24 в 16:02

Путин обвини Украйна, че се е опитала да атакува Курската АЕЦ

Руският президент Владимир Путин обвини Украйна, че се е опитала да атакува Курската атомна електроцентрала през изминалата нощ, предаде Ройтерс. Путин направи изявлението на заседание за ситуацията в граничните райони, без да посочи конкретни доказателства. Той добави, че Международната агенция за атомна енергия е била информирана за..

публикувано на 22.08.24 в 15:46
Министърът на икономиката на Германия Роберт Хабек

В Германия продължават несъгласията в управляващата коалиция за бюджетната политика

В Германия продължават несъгласията за бюджетната политика в управляващата коалиция и рискът от разпадането й се увеличава. Германският министър на икономиката Роберт Хабек предупреди партиите в коалицията да не рискуват да я разрушат, още повече, че партньорите едва наскоро се споразумяха за корекции в бюджета. Вицеканцлерът и федерален..

публикувано на 22.08.24 в 15:39

30% от допуснатите до матура в Ямболско не са се явили на изпита

В Ямболска област 30 процента от допуснатите до матура по български език и литература днес не са се явили. Държавният зрелостен изпит на втората за годината сесия е преминал без сигнали за нарушения и технически неизправности. В две ямболски училища и едно елховско е проведена днес матурата по български език и литература, като на нея..

публикувано на 22.08.24 в 15:38