Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пожарът край елховското село Лесово обхвана 8000 декара

| обновено на 08.08.20 в 22:44
Снимка: БТА

Продължава гасенето на пожара до елховското село Лесово, обхванал около 8 000 декара нискостеблена растителност. 

Разпространението на огъня е под контрол. 

Няма опасност за близките населени места, не е затруднена  и работата на граничните пунктове от двете страни на границата.

През последните часове обстановката в района на Лесово постепенно се успокоява, но разпространението на огъня все още не е спряно заради силния вятър и трудния терен. На място остават екипи на противопожарната служба. В готовност са машини и земеделска техника.

От вчера следобед до момента пожарът е обхванал около 8 000 декара, от които 5700 декара са горски фонд. Освен сухи треви и храсти частично е засегната и смесена гора. Рискът от пожари в цялата Ямболска област остава. Прогнозите отново са за високи температури и силен вятър.

Една от версиите за избухването на пожара е незагасена цигара.

„Призоваваме хората да не си изхвърлят цигарите, когато пушат нека си ги гасят“, каза областният управител Димитър Иванов.

Обстановката в област Хасково остава изключително усложнена, поради възникнали нови 20 пожара днес, съобщиха от Областната администрация. 

За овладяване на пламъците в региона е изпратена допълнителна помощ от 9 екипа от пожарните служби от други области на страната. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Служебният министър на отбраната Атанас Запрянов

Катастрофа с военнотранспортен самолет у нас

Министърът на отбраната Атанас Запрянов отменя авиошоуто в Трета авиационна база заради катастрофа с военнотранспортен самолет  L-39 ZA, съобщиха от Министерство на отбраната. Инцидентът е станал при подготовката на утрешните демонстрации. В момента се провежда разследване. Взети са мерки за локализиране на пожарите и установяване на..

публикувано на 13.09.24 в 13:11

ВАС отново ще гледа делото за изграждане на завод за каменна вата в село Върбовка

Върховният административен съд отново ще гледа делото за изграждане на завод за каменна вата с изгаряне на големи количества битови отпадъци край павликенското село Върбовка. Инвестиционното намерение е на фирма на бизнесмена Румен Гайтански-Вълка. Заседанието е насрочено за 16 септември от 11.00 часа и е по жалбата на директора на Регионалната инспекция..

публикувано на 13.09.24 в 13:09
 Димитър Главчев

България няма да предоговаря условията по споразумението с РСМ

България няма да предоговаря условията по споразумението с Република Северна Македония, заяви по време на днешния блицконтрол служебният премиер Димитър Главчев. "Няма за какво да преговаряме. Имаме позиция на България. Те казват, че няма да преговарят със служебно правителтсво, но аз бих казал, че то няма от наша страна желание за преговори, тъй..

публикувано на 13.09.24 в 13:07

ВАС спря делото за Андрей Гюров, ще пита Съда на ЕС

Върховният административен съд спря делото за предсрочно прекратения мандат на Андрей Гюров като подуправител на БНБ и реши да изпрати запитване до съда на Европейския съд. Това забавя процедурата за финализиране на казуса с до година и половина. Ако съдът приеме искането за произнасяне по т.нар. бърза процедура, делото може да бъде..

публикувано на 13.09.24 в 12:55

Мартина Стефанова: Чрез събитията на квАРТал постоянно освобождаваме центъра за хората

"Духът на Стара София" е тема на тазгодишното издание на квАРТал фестивала, от 13 до 15 септември в центъра на столицата. "Започваме от петък 13, в ранния следобед ще имаме 8 пешеходни улици Екзарх Йосиф и малките Сердика Веслец Будапеща. Всички изложби се откриват днес. В 18 часа пред Централна баня започва големият тур, посветен на..

публикувано на 13.09.24 в 11:33
Борислав Гуцанов

БСП напомниха: Заради сглобката с ПП-ДБ не е взето нито едно решение по ПВУ

БСП напомниха, че заради сглобката, в която беше ПП-ДБ, не е взето нито едно решение по Плана за възстановяване. "И по време на тяхното управление не се взе нито едно евро от Фонда за възстановяване и устойчивост. Последните пари се взеха от служебния кабинет, още повече че те въведоха определени изисквания за "зелената сделка" и ако БСП не..

публикувано на 13.09.24 в 11:22

Главчев: Опитите за нелегално преминаване на границата са намалели наполовина

Опитите за нелегално преминаване на границата са намалели наполовина, заяви служебният премиер Димитър Главчев по време на блиц контрола в Народното събрание. Това стана в отговор на въпрос от нечленуващия в парламентарна група депутат Калоян Методиев, който напомни за нападението с нож в германския град Солинген, извършено от сирийски гражданин,..

публикувано на 13.09.24 в 11:11