Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

37-и ден на протести:

Блокадата на кръстовището пред румънското посолство не оцеля

Проф. Минеков: Имаше полицейско насилие, ще има ответна реакция

| обновено на 14.08.20 в 11:36
Движението на кръстовището пред румънското посолство е нормално
Снимка: Стопкадър, bTV

37-ият ден на протести с искане за оставки на правителството и на главния прокурор продължава с блокада на кръстовищата на Орлов мост, пред Ректората на Софийския университет, както и на булевардите "Цар Освободител" и "Дондуков" - при Министерския съвет и президентството.

Кръстовището в района на румънското посолство, което снощи беше блокирано, вече е освободено, след като рано тази сутрин полицията премахна палатките на протестиращите в района.

 Протестиращи се заканват, че отново ще го блокират.

ФБ/Велислав Минеков

Освободени са тримата задържани в полицейската акция.

Те са били отведени в Първо районно управление. Двама от тях са били без лични документи, а третият е бил задържан за неизпълнение на полицейско разпореждане.

От МВР уточняват, че при операцията рано тази сутрин не е имало напрежение, нито пък са били използвани сила и помощни средства. В акцията са участвали и екипи на пожарната.

ФБ/Велислав Минеков

Проф. Велислав Минеков от "Отровното трио" разказа пред репортер на БНР:

"Имаше полицейско насилие. Полицаи, които дойдоха с огромен брой коли, с джипове, с камиони. Бяха арестувани майка и син, което е показателно. Подобно насилие ще има ответна реакция".

Съставен е бил акт за неправилно паркиране на мъж, който е дошъл с мотоциклета си при протестиращите, за да им донесе храна:

"Около 4:50 часа изведнъж от всички страни на кръстовището нахлуха много коли - на полицията, на жандармерията, полицаи с мотоциклети, полицейски автомобили на СДВР. Оградиха ни, наскочиха мъже, въоръжени, и направиха плътно ограждение около блокадата. Започнаха да изискват документи от хората. Няколко човека бяха изведени пред очите ни към колите. Не знам какво е станало с тях - дали са били задържани, или - не. Аз бях помолен от полицаите да дам моите лични документи и да изведа мотоциклета ми от кръстовището, за което в последствие ми беше съставен фиш за неправилно паркиране. Не знам този фиш колко е законосъобразен - това ще го консултирам с юрист".

Снимка: БТА

Продължават обаче блокадите на Орлов мост, пред Ректората на СУ, пред МС и президентството.

Протестиращите от лагера, които са били цяла нощ на булевард "Цар Освободител", казаха, че нощта е минала спокойно, без провокации.

"Тази вечер беше един голям урок за всички, защото, споделяйки един с друг, ние израснахме. Сега, ако не сформираме един хубав "лекарски екип". Това малко "туморче", което беше преди 10, 20 години, сега вече е "голям тумор", който дава метастази. Затова сме тука да можем да сформираме този "лекарски екип" и да спасим държавата", каза участник в акцията. 

Довечера в 19.00 часа отново пред фонтана на президентството е насрочена поредната протестна акция под наслова "Да защитим демокрацията - ден 37".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Рафинерията се намира на 70 км югозападно от  Атина.

Пожарът в рафинерията край Атина е под контрол

Пожарът в рафинерията до Атина, който избухна вчера, е под контрол, съобщават пожарникарите. Огнеборците успяха да ограничат огъня, който не засегна цистерните с гориво. Тримата пострадали от пожара са в болница без опастност за живота. Властите разследват причината за експлозията. Пожар във втората по големина рафинерия в Гърция Рафинерията е..

публикувано на 18.09.24 в 09:46

Отношенията САЩ - Европа с Тръмп или Харис начело - какво ще се промени?

Кандидатите за Белия дом представят две различни визии за отношенията си с Европа. След по-малко от два месеца американците ще гласуват за президент и изходът от надпреварата, в която към момента няма ясен фаворит, се следи със спомен за турбулентните отношения на Тръмп с европейски институции. Изборът на Джо Байдън за президент през 2020-а..

публикувано на 18.09.24 в 09:43

Разследват подозрителни писма до офиси на избирателни комисии в 16 американски щата

ФБР и пощенските служби разследват подозрителни писма и пакети изпратени до офисите на избирателните комисии в най-малко 16 американски щата тази седмица. Избирателните служби в най-малко 12 щата са получили подозрителни писма. Пратките съдържат бяло прахообразно вещество, което на едно от местата е определено като брашно, но на някои места..

публикувано на 18.09.24 в 09:40
д-р Александър Симидчиев

Д-р Симидчиев: Законопроектът на "Възраждане" за вендинг машините за лекарства е предизборен

" Виждаме как няколко законопроекта, които бяха входирани в последно време, се ползват предизборно, за да разбунят духовете, а не да доведат до нещо смислено и полезно ". Това заяви пред БНР председателят на Здравната комисия в парламента д-р Александър Симидчиев, след като Народното събрание прие на първо четене законопроект на "Възраждане",..

публикувано на 18.09.24 в 09:26
Река Елба в Дрезден, 17 септември 2024 г.

В засегнатите от наводнения региони в Централна Източна Европа ситуацията остава напрегната

В засегнатите от катастрофални наводнения региони в Централна и Източна Европа ситуацията остава напрегната. Покачва се нивото на реките в Полша и Германия. Най-малко 22 души са загинали при наводненията в Австрия, Полша, Чехия и Румъния. Покачва се нивото на река Елба край саксонската столица Дрезден, където обявиха трета от общо четири..

публикувано на 18.09.24 в 09:00
доц. Косьо Стойчев

Доц. Косьо Стойчев: Българските иновативни фирми нямат подкрепа, пазарната среда е агресивна

" Ресорът е прекрасен . Когато в български ръце се намират стартъпи, иновации и изследвания, ние се намираме в чудесна позиция. Не смятам, че българската държава е безкрайно неиновативна и няма стартъпи." Тази позиция изрази пред БНР доц. Косьо Стойчев, преподавател в СУ "Св. Климент Охридски", за ресора, който получава българският кандидат за..

публикувано на 18.09.24 в 08:39

Проверяват кандидатите за еврокомисари за потенциален конфликт на интереси

На третия ден от пленарната сесия на Европейския парламент в Страсбург ще се проведе пресконференция на тема "Проверка на потенциален конфликт на интереси на кандидатите за членове на Комисията". Събитието ще води българският евродепутат и председател на комисията по правни въпроси Илхан Кючюк. Той ще информира медиите за процедурните стъпки на..

публикувано на 18.09.24 в 08:37