Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГЕРБ предлага нова Конституция

Премиерът се оттегля от поста си в деня, в който се свика ВНС

Снимка: БГНЕС

В обръщение до българските граждани премиерът Бойко Борисов обяви решенията, които е взел за управлението на страната. В него се посочва, че партия ГЕРБ ще внесе проект на нова Конституция на Република България.

Премиерът предлага да се свика Велико Народно събрание, което да въведе редица съществени промени в Конституцията.

Част от тях са:

Броят на депутатите да бъде намален на 120 от 240, а при ВНС броят им да бъде намален от 400 на 280.

Да се прекрати действието на Висшия съдебен съвет и да се създаде Съдебен съвет на съдиите и Съдебен съвет на прокурорите, като двата съвета ще решават отделно кадровите въпроси, свързани със съдиите и с прокурорите и следователите.

Мандатът на главния прокурор и на председателите на ВСС и ВКС да бъде 5 години, а не 7.

Главният прокурор да бъде изслушван на всеки 6 месеца от Народното събрание и да бъде приеман докладът му. 

Премиерът Бойко Борисов категорично заявява в обръщението, че в момента, в който Народното събрание приеме решение да се проведат избори за Велико Народно събрание, той ще се оттегли от поста премиер, още в същия ден.

“Време е за отговорност и решителност. Време е не само за смяна на политическата система, а за рестарт на държавата. Необходимостта от рестартиране на политическия модел не може повече да се отлага във времето. Единството, държавността и стабилността на страната за мен не са просто думи – те са основата, от която съм тръгвал за всяко свое решение“, се казва в обръщението на премиера и още:.

“Необходимостта от нова Конституция на Република България е тема, която през последните години е водеща за много граждани и обществени организации. За да отговорим на нагласите и очакванията на българските граждани, предлагаме проект на Конституция, която да защити основните принципи и начала на нашето съвремие. Действащата Конституция беше приета в друг исторически период, при други политически дадености, при друг международен статут на страната ни, при друго равнище на законодателната практика, а изтеклото време показа, че без промяна на основния закон няма как да отговорим на предизвикателствата“.


Цялото обръщение на премиера Бойко Борисов можете да прочетете тук


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Татяна Дончева

Татяна Дончева: Премиерът прави опит да разджурка ситуацията с идеята да се спаси

Бойко Борисов и кръгът около него прави неистови усилия да разджурка още повече вече разджурканата ситуация, с идеята, че това може би ще го спаси . Мнението е на лидера на „Движение 21“ Татяна Дончева. "Тези покани за дискусия са направени, за да..

публикувано на 14.08.20 в 13:40

Христо Иванов: И обикновено НС може да приеме промените, предложени от Борисов

„ Изключително закъсняла стъпка в правилна посока, макар и недостатъчно решителна , по отношение на времето е стъпка встрани. Бойко Борисов използва тези предложения, за да печели време и за да си гарантира, че ще остане на власт до края на..

публикувано на 14.08.20 в 13:29

Филип Попов, БСП: Борисов прехвърля пожара от МС към парламента

Секретарят на парламентарната група на "БСП за България"  Филип Попов коментира пред "Хоризонт", че взетите днес решения на премиера Бойко Борисов се правят с цел успокояване на протеста и съдържат известна доза популизъм. Попов поясни, че това е..

публикувано на 14.08.20 в 13:14

Марешки: Велико Народно събрание е ненужна конструкция

Лидерът на партия „Воля“ Веселин Марешки смята, че Велико Народно събрание е „абсолютно ненужна конструкция“, тъй като Конституцията може да се променя и от обикновено Народно събрание. „Считам за голямо губене на време, особено в този..

публикувано на 14.08.20 в 12:50
ВИЖТЕ ОЩЕ
Лодка с мигранти пристига на Канарските острови.

Мадрид обеща на Канарските острови 50 млн. евро за справяне с миграционната криза

Централното правителство в Испания обеща на регионалните власти на Канарските острови 50 милиона евро за справяне с миграционната криза. Политиците в страната са разделени относно законовите мерки за справяне с проблема. Притокът на мигранти..

публикувано на 24.08.24 в 08:42

Безвъзмездни средства за напояване за регистрирани земеделски производители

Земеделските производители ще бъдат подкрепени чрез преки безвъзмездни средства за да покрият част от разходите си за напояване през 2024. Кандидати за тази помощ могат да бъдат само стопани , регистрирани по наредба 3 или вписани в регистъра на..

публикувано на 24.08.24 в 08:36

Продължава гасенето на пожара под рилския Черни връх

И днес ще продължи гасенето на пожара, който възникна в четвъртък на около 2 300 м.  в Рила под рилския Черни връх.  Засегната е неголяма площ - около 10 декара, но и в гора.  За овладяването ще е необходимо изпращането на хеликоптери, заради непристъпния..

публикувано на 24.08.24 в 08:23

Започва Националният фолклорен събор на народното творчество "От Тимок до Вита"

В тетевенското село Черни Вит днес започва Националният фолклорен събор на народното творчество "От Тимок до Вита", който тази година събира над 850 изпълнители на българска народна музика и обичаи. Съборът води началото си още от 1981 г., а идеята..

публикувано на 24.08.24 в 08:16
 Ангел Стойков

Повече от 600 студенти ще участват по проекта - "Летен университет - 2024"

Повече от 600 студенти от над 30 висши училища в страната се очаква да участват в 22-рото издание на проекта на Националното представителство на студентските съвети в България  "Летен университет - 2024" . Събитието ще се проведе от 25 август до..

публикувано на 24.08.24 в 08:15

Напредък в преговорите за прекратяване на огъня в Ивицата Газа

Съединените щати съобщиха за напредък в преговорите за прекратяване на огъня в Ивицата Газа. Те бяха подновени тази седмица в египетската столица Кайро, а според американския съветник по националната сигурност Джон Кърби следващия етап е Израел и..

публикувано на 24.08.24 в 08:02

Украйна изтласква руските сили от Харковска област

Украинската армия изтласква руските сили от Харковска област, заяви  президентът Володимир Зеленски. Той благодари на Съединените щати за поредния пакет военна помощ. В днешния Ден на независимостта Украйна планира атаки срещу руските части и в..

публикувано на 24.08.24 в 07:42