Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чешката полиция задържа руски дипломат, купувал патрони за снайпер на черно

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руски дипломат, който е купувал на черно патрони за снайперско оръжие и други муниции в пражкото предградие "Ржичани", е бил задържан от чешката полиция, съобщи днес на уебсайта си чешкото национално радио.

Според медията, позоваваща се на високопоставени източници от дипломатическите среди и службите за сигурност, задържаният е работел във военната секция на руското посолство в Прага. Не е известно дали той е служител на някоя от тайните служби на Русия, както и какви са били другите придобити муниции. Чешките следователи разработват тезата, че мунициите са били предназначени за рускоезичния престъпен свят или за извършването на тайни операции на територията на ЕС, съобщи националното радио на Чехия.

ТАСС предаде, че министърът на външните работи на Чехия Томаш Петържичек е отказал коментар по случая с аргумента, че не иска да се намесва в работата на полицията. От руското посолство в Прага също не са коментирали.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Йоав Галант

Галант: Израел започва нова фаза от войната, съсредоточена към северната граница

Израел започва нова фаза от войната с изместване на тежестта към северната си граница.  Това обяви тази вечер израелският министър на отбраната Йоав Галант. Изявлението на Галант идва след нова поредица от взривове в различни части на южен и източен Ливан на устройства за комуникации, ползвани от бойци на "Хизбула" - след няколко хиляди пейджъра..

публикувано на 18.09.24 в 21:03
Сесия на Общото събрание на ООН, 10 септември 2024 г.

Общото събрание на ООН подкрепи резолюция с настояване Израел да прекрати окупацията на палестинските територии

Общото събрание на ООН днес категорично подкрепи необвързваща палестинска резолюция, в която се настоява в срок от една година Израел да прекрати "незаконното си присъствие" в ивицата Газа и окупирания Западен бряг, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. В нея също така се изисква изтеглянето на всички израелски сили и евакуация на заселниците от..

публикувано на 18.09.24 в 20:55
Дефилето Самария е национален парк на Крит и се смята за едно от най-дългите в Европа, с дължина около 16 км - един от най-известните туристически маршрути на острова.

Провеждат техническо проучване на дефилето на о-в Крит, където загина туристка

Дефилето Самария на гръцкия остров Крит ще остане затворено като предпазна мярка до извършването на експертно техническо проучване след фаталния край на 33-годишна туристка от Украйна, затисната от паднали скали. Над 1000 туристи са били в дефилето в този момент, повечето от тях чужденци. Няма пострадали сред тях. Това е една от..

публикувано на 18.09.24 в 20:49

Кабинетът одобри промени в Закона за държавния бюджет, свързани с капиталовата програма за общините

Служебното правителство одобри поредните промени в Закона за държавния бюджет, свързани с капиталовата програма за общините.  Прогнозният бюджет на общинските проекти за настоящата година се намалява с 37 милиона лева. Програмата обаче е предвидена до декември 2026 г., а заложената сума до края на периода набъбва с над 1 милиард лева. С утвърденото..

публикувано на 18.09.24 в 20:15
Снимката е илюстративна.

Комисията по демографската политика прие проектопромени в Закона за закрила на детето, внесени от ИТН

Парламентарната комисия по демографската политика, децата и семейството обсъди на първо четене пет проекта за промени в Закона за закрила на детето, внесени от "Има такъв народ" и от "Продължаваме промяната - Демократична България". Четири от проектите бяха отхвърлени. Беше приет единствено внесеният от "Има такъв народ" проект. Според одобрените..

публикувано на 18.09.24 в 20:04

Спор за ръководно място в СИК в село Габровница и квартал "Кошарник" в Монтана

Спор за ръководно място в СИК в село Габровница и квартал "Кошарник" провалиха консултациите за извънредните парламентарни избори на 27 октомври в община Монтана. От "Възраждане" поискаха на 27 октомври да имат заместник-председател в избирателни секции 64-та в Габровница и 55-а в квартал "Кошарник" в Монтана.  Според Александър..

публикувано на 18.09.24 в 19:37

Румъния настоява за "силен и координиран" отговор на НАТО срещу руски ракети

Румъния настоява за "силен и координиран" отговор на НАТО в случаите, когато руски ракети и безпилотни апарати, използвани за атаки срещу Украйна, нарушават въздушното пространство на Алианса.  Позицията на страната си изрази румънският министър на отбраната Анджел Тълвар, който бе домакин в Букурещ на колегите си от Б-9, съобщава Ройтерс.  По думите му..

публикувано на 18.09.24 в 19:20