Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арести засилват натиска над протестиращи в Тайланд

Вдигната ръка с три пръста и бяла панделка са символите на протеста в Тайланд.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Тайландската полиция задържа днес още няколко видни активисти от младото продемократично движение в кралството, което иска промени в правителството и нарушава табутата с призиви за реформи в монархията, предаде АФП.

Страната е свидетел на почти всекидневни протести от месец, като около 20 000 души излязоха на улиците през уикенда да изразят недоволството си от свързаното с армията правителство и да призоват за дискусии за ролята на кралското семейство.

През нощта полицията арестува трима ключови активисти, а на сутринта още петима, включително две известни рап звезди, с което общият брой на задържаните стана 11.

The country has seen near-daily rallies for over a month, with some 20,000 turning out at the weekend to vent their anger at the military-aligned government and call for discussions about the royal family's role.

Арестуваните са участвали в протест на 18 юли, която даде начало на вълната от демонстрации.

По-късно са освободени под гаранция.

Какви са исканията на протеста

Демонстрациите са против правителството на премиера Прают Чан-о-ча. Бившият военен поведе преврат през 2014 г. и запази кралството под военно управление в продължение на 5 години.

При хунтата бе създадена нова конституция – преди изборите миналата година.

Прают Чан-о-ча бе избран да оглави гражданско правителство.

Протестиращите обаче казват, че целият процес е съшит благодарение на новия основен закон и настояват за разпускане на парламента, за пренаписване на конституцията и за край на тормоза, на който са подложени.

Имат и 10 искания към монархията, включително закона за клевета, който пази кралското семейство от критики.

Законът е сред най-строгите в света и предвижда наказания по 15 г. за всяко обвинение.

Защо сега?

Недоволството тлее от февруари, когато лидерите на опозиционна партия, популярна сред млади хора, получиха забрана да се занимават с политика.

Според протестиращите решението за партията „Бъдеще напред“ е политически мотивирано.

А карантината заради пандемията, която удари тежко тайландската икономика, изложи на показ пропастта между класата от милиардери и бедните жители. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Над 10 000 участници на продемократична демонстрация в Тайланд

Продемократична демонстрация събра 10 000 души на един от най-известните площади в Банкок, съобщи тайландската полиция, цитирана от Франс прес. Това е най-големият митинг в кралството след преврата от 2014 година, който доведе на власт настоящия..

публикувано на 16.08.20 в 17:02
ВИЖТЕ ОЩЕ
Британският крал Чарлз III

Лондон в очакване на традиционната кралска реч в парламента

В Обединеното кралство днес с пищна и помпозна церемония крал Чарлз III ще произнесе традиционна реч в парламента, в която ще изложи плановете на новото лейбъристко правителство. Лейбъристите обещаха да "премахнат спирачките за Великобритания"...

публикувано на 17.07.24 в 13:01

Избрани бяха ръководствата и съставът на новите парламентарни комисии

Избрани бяха ръководствата и съставът на новите парламентарни комисии. За председател на Комисията по бюджет и финанси беше избран Байрам Байрам от ДПС, а негови заместници ще бъдат Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС, Асен Василев от "Продължаваме промяната..

публикувано на 17.07.24 в 13:00

Изтича забраната за износ на инсулин и антибиотици за деца

Изтича удължената забрана за износ на инсулин и антибиотици за деца. Тя действа от началото на ноември миналата година и беше въведена след сигнали за системен недостиг на животоподдържащи медикаменти за хората с диабет. Издадената преди месец..

публикувано на 17.07.24 в 12:57

Акция на животновъди в подкрепа на пострадали колеги в Свиленградско

Животновъди и земеделци от цялата страна започнаха акции в подкрепа на пострадалите си колеги от района на Свиленград. Пожарът в района изпепели десетки хиляди декари пасища и  остави хиляди животни без места, където да пашуват и без фураж, а това..

публикувано на 17.07.24 в 12:55
Д-р Любомир Стефанов

Любомир Стефанов: Екзотично е да видим съставяне на кабинет, логично е да отидем на избори

Екзотично е да видим съставяне на кабинет, логично е да отидем на избори . Такава прогноза направи пред БНР Любомир Стефанов, политолог и преподавател в НБУ. "Отсъстват условия за разбирателство.  Впечатлението, което се създава е, че всички са..

публикувано на 17.07.24 в 12:46
Снимката е илюстративна

Горски пожар в подножието на Рилския манастир

Пожарът, възникнал снощи в иглолистна гора в района на кюстендилското село Ваксево, се разпространява в посока към подножието на Рилския манастир и селата Тишаново и Фролош в община Кочериново.  Изпратени са противопожарни екипи от Кюстендил и Рила,..

публикувано на 17.07.24 в 12:29

Първи дебат в новия Европарламент: Помощта за Украйна трябва да продължи

Помощта за Украйна трябва да продължи - това бе широкото послание, отправено по време на първия дебат в новия Европейски парламент, преди приемането на  резолюция за страната. Зад него застанаха Европейската народна партия, Алиансът на социалистите и..

публикувано на 17.07.24 в 12:07