Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Много повече туристи трябва да имат достъп до Седемте рилски езера

Снимка: bg.wikipedia.org

„За обикновените туристи у нас достъп до красиви езера има само до рилските чрез лифт и ако няма лифт,  ние лишаваме хората от такава възможност, затова не приемам критиките, че лифтът вреди на околната среда там“, това каза в предаването „Преди всички“ Боян Рашев, експерт в управлението на околната среда. Коментарът му е по повод информациите, че броят на желаещите да посетят езерата нараства, а започналите процеси на ерозия замърсяват рилските езера.

По думите на Рашев посещението на рилските езера с джипове трябва да се забрани, но иначе до езерата трябва да имат възможност да ходят дори много повече туристи от сега.

„В двата национални парка – Рила и Пирин, 99 на сто от територията всъщност е недостъпна за обикновените туристи, тоест тя е абсолютно запазена. Ако се наложат смислени правила не е задължително да се случва това, което става в момента, с достъпа до рилските езера.“

Снимка: Кирил Фалин

В много държави се въвежда платен достъп до природните забележителности, има изградени тоалетни, изградени пътеки, определени са местата за хранене и най-важното, че ако нещо от това се наруши, има солени глоби, коментира още Боян Рашев.

По думите му тези мерки трябва се изградят от дирекцията на парка. "Платеният достъп е много важен за мен, защото човек трябва да осъзнава, че получава услуга, която не му се полага безплатно.“

Фактът, че много хора искат да видят тези места означава, че българинът се променя и иска да прави смислени неща. И това, че хората искат да отидат, е по-скоро добро, отколкото лошо, смята още Рашев.

Още по темата в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Боран Хаджиев, кмет на Чепеларе

Боран Хаджиев и Екатерина Дафовска за Чепеларе: Достъпен спорт и природни дадености

На територията на община Чепеларе има останки от 4 крепости, някои от които са от периода около V-I век преди новата ера . Те са били използвани до падането на Родопите под османска власт. Има 8 църкви, 72 параклиса и 2 джамии. В 7 читалища самодейци пазят местни традиции и обичаи. На 15 ти септември Чепеларе отбелязва 60 години от създаването на..

публикувано на 19.08.24 в 11:30

Пампорово - климатолечебен курорт за възстановяване на имунната система

Какви са възможностите за активна почивка, за преходи и преживявания в Пампорово и околностите ? С какво този летен сезон е по-различен от предходния? Какво предприема курорта, за да бъде посещаван целогодишно , оживлението в него да не спира? Но не само това, като негови гости да можем да се възползваме от природните дадености, за да се..

публикувано на 18.08.24 в 16:38

Монтана беше домакин на републиканско състезание по спортен риболов за незрящи

Монтана беше домакин на републиканско състезание по спортен риболов за незрящи. 16 отбора от страната участваха на турнира на язовир "Огоста". Състезанието се финансира от Агенцията за хора с увреждания.  В деня на Варна, Голяма Богородица, победител стана отборът на "Успех", от морската ни столица. Варна празнува!..

публикувано на 15.08.24 в 17:18
Музеят на природата към Университета в Тел Авив

Световно известни изследователи предупреждават, че кораловите рифове са изчезващ вид

Всеки водолаз разказва, че най-красивите си преживявания е имал сред красотата на кораловите рифове . Но в последно време във всички морета и океани около екватора се забелязва явлението побеляване на кораловите рифове .  Белите корали са скелетите на коралите . Когато това се случва, то много затруднява цялата екосистема. Влияе върху рибите,..

публикувано на 13.08.24 в 10:22
Снимката е илюстративна

Ювал Ариха за екологични и дизайнерски решения в откритите градски площи

Когато бабите и майките на съвременните деца са били малки, най-любимото им занятие е било да играят на улицата и парковете,  да се пръскат с вода от чешмите , да играят на криеница край дърветата. В последно време местната власт се вълнува особено и от  глобалното затопляне, което най-много се чувства в големите градове .  "Наш патент..

публикувано на 12.08.24 в 11:11
Цар-Симеоновата градина

Какви мерки трябва да бъдат предприети за зеления ландшафт в Пловдив?

Жителите на Пловдив са свикнали с летните жеги . Много специалисти обаче вече предупреждават, че градът трябва да е по-добре подготвен за климатичните промени , които вече се усещат и призовават администрацията да реагира.  За това какви мерки трябва и могат да бъдат предприети в по-кратък и по-дългосрочен план разказва ландшафтния архитект..

публикувано на 11.08.24 в 08:30
Мартин Томов, координатор в

Как влияят климатичните промени на Черно море и защо е важно да има защитена морска зона в него?

Необичайно високи температури на морската вода бяха регистрирани по българското Ч ерноморие през настоящото лято. Какви са причините за това анализира Мартин Томов, който е координатор на кампанията "Живо Черно море“ в екипа на "Грийнпийс“ - България . Какви са причините за високите температури на морската вода и как влияе това върху..

публикувано на 10.08.24 в 07:10