Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как изследват за Covid-19 във Великобритания и Гърция

Снимка: Reuters

PCR тестовете във Великобритания могат да се направят във всяко оборудвано с необходимата лабораторна техника подразделение на Националната здравна служба. Тестът е безплатен.
Трябва да отговаряте на следните условия – да имате симптоми на Covid-19 - кашлица, загуба на сетивни усещания и висока температура, да има предписание от лекар, тъй като се налага хоспитализация. Друг вариант е общината да пожелае да ви бъде направен тест, а също и ако живеете в район, който е огнище на зараза и е наложена локална карантина. Безплатен тест може да ви бъде направен и ако участвате в пилотен проект на правителството в борбата с коронавируса. 

Ако искате да си направите тест по ваше желание, то вие си го заплащате. Цените са между 100 и 180 паунда. Има и семейни тестове, които са по-евтини.

За целта не е необходимо да ходите до лаборатория, а може да си поръчате комплект за проби по пощата. Следвайки указанията можете да вземете пробите от гърлото и носа у дома, а след това - да ги изпратите в лаборатория.

Във Великобритания обществеността не одобрява 14-дневната карантина за хора, пристигащи от конкретни държави. Имаше идея, която все още не е реализирана, на най-натовареното британско летище Хийтроу да се тестват пристигащите от тези държави и ако резултатите са отрицателни, те да не подлежат на самоизолация.

Според закона във Великобритания, ако се върнете от държава от т.нар.“черен списък“ и си направите тест за коронавирус по ваше желание и той е отрицателен, това не означава, че няма да подлежите на карантина.

В Гърция средно на ден се правят около 13 хиляди теста, сочат данни на правителството. Тестването по летищата и пристанищата е избирателно. През ГКПП "Кулата - Промахон" се преминава само с отрицателен PCR тест.

За прием във всички болници пациентите се тестват за коронавирус, като осигурителната агенция поема разходите. Безплатно се тестват контактните лица, които са под карантина.

От няколко дни е задължително за държавните служители, които се връщат от отпуска, да си направят тест, като разходите за сметка на работодателя.

Следващия месец всички работещи в системата на образованието ще преминат задължителен тест за коронавирус, също безплатен за тях. Все още не е решено дали всички ученици ще бъдат изследвани.

В частния сектор повечето фирми принуждават работниците да си плащат тестовете, преди да се върнат на работа. Повечето от големите фирми обаче имат договори със сертифицирани лаборатории и цените за служителите им са преференциални.

При лично пътуване в чужбина всеки сам си заплаща теста. От 100 до 300 евро варира цената на един PCR тест.

Високата цена доведе до спорове в гръцкия парламент и опозицията настоява тестовете да са безплатни за всички, но това скоро няма да се случи. Гръцките граждани смятат цената за много висока. Гръцките медии посочват, че в много други държави цената на тестовете е достъпна дори за по-бедните.

Засега безплатно се тестват само хората със симптоми, останалите заплащат сами тестовете.

След ваканция в Турция Магдалена Иванова разказа пред „Хоризонт“, че пътуването й в условията на коронавирус е протекло добре. Тя определи пътуването си до турския курорт Бодрум с автобуса като спокойно и приятно. На границата туристите са преминали само с маски и мерене на температурата. В хотела са били настанени след дезинфекция на багажа.

На финала на почивката са им били направени PCR тестове на място в хотела, на цена 30 евро. Така не се е наложило да спазват карантина при завръщането им в страната. 

Още детайли по темата чуйте в звуковите файлове.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Посланик Ирене Планк: Източните и западните германци сме едно цяло. Никой не иска ново разделение!

На 3-ти октомври Германия отбеляза 34 години от обединението, което се случи след падането на Берлинската стена на 9-ти ноември 1989 г. Повече от три десетилетия са минали от тази историческа нощ. Еуфорията и радостта са притъпени. В обединена Германия разделителните линии са все още ясно изразени. Всеки втори източногерманец смята, че в нова Германия..

публикувано на 05.10.24 в 11:55
Херберт Кикл, лидер на спечелилата парламентарните избори в Австрия Партия на свободата

Паул Шмид: Щом националисти популисти печелят изборите, значи в обществото са настъпили промени

Без миграцията нямаше да има крайна десница - това важи не само за Австрия, а изобщо за европейските десни популисти, които без съмнение са във възход. През цялата седмица след парламентарните избори в Австрия, спечелени от крайнодясната "Партия на свободата", обществената дискусия се върти около това как да бъде изолирана една демократично..

публикувано на 05.10.24 в 11:45
 Ирина Николова

Ирина Николова: Програмата по метода "Кастрирай и върни" не работи

Проблемите в общинското предприятие "Екоравновесие" могат да се решат само, ако всички работим заедно. Имаме нужда от доброволци да ни помагат, за да се справим с наследените проблеми. Това заяви кметът на София Васил Терзиев след протест на защитници на правата на безстопанствени кучета , проведен на 12 септември.  На 30 септември беше открита..

публикувано на 05.10.24 в 08:00

Има ли план как да пренастроим енергетиката?

Пропуснахме 10 години възможността, така че да подготвим енергетиката ни за днешната ситуация. Сега имаме сблъсък на лобита. Тези средства, които се гласуват по ПВУ, няма да отидат като инвестиции в адаптация на въглищния район . Това каза енергийният експерт Илиян Василев в интервю пред БНР.  Според него без въглищни централи не..

публикувано на 04.10.24 в 16:23

МВнР призова българите в Иран незабавно да напуснат страната

Министерството на външните работи призовава българите в Иран незабавно да напуснат страната заради нарастващото напрежение в региона. От ведомството препоръчват на сънародниците ни да се придържат стриктно към инструкциите за сигурност на местните власти, редовно да се информират за обстановката, да избягват военни обекти или струпване на..

публикувано на 03.10.24 в 10:12

Младите българи излизат от дома на родителите си на 30. Защо?

Българите напускат дома на родителите си средно на 30 години, или 4 години след средното за ЕС, сочат данните на Евростат за миналата година. Сънародниците ни се нареждат след връстниците си от Хърватия, Словакия и Испания и делят четвъртото място с младите италианци. Средната възраст, на която младите хора избират да живеят самостоятелно..

публикувано на 03.10.24 в 06:38
Евелина Славкова

Евелина Славкова: Българските младежи са песимисти за света, но оптимисти за България

Българските младежи са песимистични за света, но оптимисти за България . Това каза пред БНР Евелина Славкова, социолог от Изследователски център "Тренд", която коментира изводите от проучването  "Младите хора в България - ментални рискове, предизвикателства и перспективи": "Българският младеж е оптимист за развитието на България, оптимист за..

публикувано на 02.10.24 в 16:48