Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Младенов: Устойчив мир в Близкия изток ще има само с решаване на палестинския въпрос

Николай Младенов в Хеброн, 4 ноември 2015 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В рамките само на месец две арабски държави от Персийския залив обявиха, че са постигнали споразумения за нормализация на отношенията си с Израел. Преди това израелската държава имаше мирни споразумения само с Египет и Йордания.

Овации за ходовете на Обединените арабски емирства от 13 август и на Бахрейн вчера очаква американският президент Доналд Тръмп, натоварил се с посредничество в името на възпирането на Иран като регионална сила.

Владетелите и на емирствата, и на Бахрейн са поставили като условие Израел да се откаже от намеренията си да анексира части от Западния бряг на река Йордан. Това обаче не се приема с отворени обятия от палестинците - които обявиха общ фронт и народна съпротива и обвиниха Абу Даби и Ал Манама, че им забиват нож в гърба и вредят на каузата за независима палестинска държава.

Иран и Турция декларираха несъгласие с арабско-израелското сближаване.

По тази тема Деян Йотов разговаря в предаването „Събота 150“ със специалния координатор на ООН за близкоизточния мирен процес Николай Младенов.

Според бившия външен министър случилото се между Израел и ОАЕ е в резултат на много дълга работа, тъй като целият дебат, откакто се появи перспективата за анексиране на територии от Западния бряг, е бил структуриран по следния начин: Ако Израел продължи с анексирането на територии, то тогава всички перспективи за нормализация с арабските страни ще отпаднат. Ако се откаже, тогава има перспектива за нормализация.

„Това е много положителен резултат, даващ много надежда за целия регион, за повече сътрудничество в борбата с екстремизма, с икономическата криза, с вируса и живот и здраве на 15 септември трябва да се подпише мирният договор между двете страни“, отбеляза дипломатът.

Той изтъкна, че палестинският президент и ръководство са изразили доста негативно отношение към споразумението между ОАЕ и Израел:

„От тяхна гледна точка положителните елементи са два – че това споразумение спря риска от анексирането, което щеше да бъде катастрофално не само за мирния процес, но и за цялата перспектива за бъдеща независима палестинска държава. И да видят в това споразумение някаква възможност за възстановяване на диалога между тях и израелците, ако трябва с международно посредничество, за да се постигне нещо добро за всички“.

„През ръцете ми са минали няколко споразумения за възстановяване на палестинското единство, за връщането на правителството в Газа, но нито едно от тях не е изпълнено. Много ми се иска да видя едно практично приложение на идеята, че Западният бряг и Ивицата Газа трябва бъдат обединени под управлението на едно правителство, демократично избрано, единно за всички палестинци“, коментира още Николай Младенов.

И изтъкна, че Близкият изток е изтъкан от конфликти – положителната новина за Израел и ОАЕ наистина е добра, но не може да има устойчив мир в целия регион, ако и палестинският въпрос не бъде решен.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обявяи мирното споразумение между Израел и ОАЕ на 13 юли

Израел и ОАЕ подписват на 15 септември споразумение за нормализиране на отношенията

Израел и Обединените арабски емирства ще подпишат на 15 септември постигнатото с посредничеството на Съединените щати споразумение за нормализиране на отношенията помежду им. Това съобщава американски официален представител, цитиран от Франс..

публикувано на 08.09.20 в 23:41
ВИЖТЕ ОЩЕ

Патриарх Даниил отслужи в Перник архиерейска вечерня

Софийският митрополит и Български патриарх Даниил отслужи архиерейска вечерня с молебен канон на Св. Богородица в пернишкия храм "Свети Иван Рилски“. Камбанен звън възвести пристигането на патриарха. Негово светейшество бе съпроводен от първия викарий на..

публикувано на 07.08.24 в 21:19

Националният превозвач продължава да лети до Израел, но с променени часове от 9 до 13 август

"България Еър" продължава да изпълнява полетите между София и Тел Авив, като по препоръка  на летищните власти в Израел от 9 до 13 август полетите ще бъдат преместени в светлата част на денонощието, съобщиха от националния превозвач.  Подробности - на..

публикувано на 07.08.24 в 21:09

Украйна и Русия евакуират хиляди свои жители от района на границата между областите Суми и Курск

Украйна и Русия евакуират хиляди свои жители от района на границата между областите Суми и Курск - най-новото бойно поле между двете страни. От вчера украински войски водят бой около руското градче Суджа, откъдето преминава последният действащ газопровод..

публикувано на 07.08.24 в 20:44

Локализиран е големият пожар в Сакар планина, избухнал край с. Черепово

Пожарът край харманлийското село Черепово е локализиран, съобщи зам.-областният управител на Хасково - Митко Петров.  "На терен продължават да са 14 екипа на пожарната и 2 тежки машини. Всички пътища в областта са отворени. Изгорелите площи са 12,000..

публикувано на 07.08.24 в 20:29

Египет нареди на авиолиниите си да избягват въздушното пространство на Иран тази нощ

Властите в Египет са наредили на всички свои авиолинии да избягват въздушното пространство на Иран между 1 и 4 ч. по Гринуич тази нощ, което е 4 и 7 ч. сутринта българско време, предаде Ройтерс.  Не се съобщава причина за това нареждане, което се..

публикувано на 07.08.24 в 19:59

Приеха закона за въвеждане на еврото

Без дискусии и дебати Народното събрание прие окончателно Закона за въвеждане на еврото в България. Бяха одобрени текстовете, подкрепени от Комисията по бюджет и финанси. Закона подкрепиха 167 депутати, 48 гласуваха "против", а 13 се..

публикувано на 07.08.24 в 19:55

"Медицински надзор": Не е коректна практиката лекари да имат цени "за българи" и "за чужденци"

Срещу практиката лекари да предлагат различни цени за лечение на българи и на чужденци се обяви директорът на агенция "Медицински надзор" Иванка Динева. Повод за коментара й стана случката, при която семейство от Литва плати 1500 лева за преглед и..

публикувано на 07.08.24 в 19:50