Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хамилтън спечели и първата в историята на Формула 1 ГП на Тоскана

Пилотът на Мерцедес Люис Хамилтън спечели дебютното Гран При на Тоскана в състезание номер 1000 за Ферари.

След изключителна драма, четири рестарта, осем отпаднали състезатели и изтощителна битка с условията и обстоятелствата на Муджело, шесткратният световен шампион отново триумфира за своя успех номер 90 в Гран При в кариерата, приближавайки се на само един от легендарния Михаел Шумахер.

. „

Втори се нареди неговият съотборник Валтери Ботас, а трети завърши Александър Албон (Тайланд) с "Торо Росо", за когото това е първи подиум в кариерата.

Първото в историята състезание за Гран при на Тоскана беше изключително интересно, предложи доста зрелище, катастрофи и два пъти надпреварата беше рестартира от място на стартовата решетка. Състезанието завършиха едва 12 пилоти.

Пистата "Муджело" влезе за първи път в календара за Гран При, а днес отборът на "Ферари" отбеляза своя старт номер 1000.

Две катастрофи имаше през първите седем обиколки, шестима пилоти отпаднаха, а червен флаг спря състезанието за първи път.

Макс Верстапен и Пиер Гасли отпаднаха от състезанието малко след старта заради инцидент между тях двамата, Грожан и Райконен. Нов голям инцидент последва при рестарта на надпреварата в деветата обиколка. В него участваха Кевин Магнусен, Карлос Сайнц, Антонио Джовинаци и Николас Латифи, които отпаднаха, но се отърваха без контузии.

Втори червен флаг имаше по-късно след тежка катастрофа на Ланс Строл, което означаваше нов рестарт от стартовата решетка в 46-а от 59 обиколки, което даде на Валтери Ботас още един шанс да победи лидера в състезанието Хамилтън, ако направи силен старт.

 Хамилтън се държеше твърдо на първата позиция, а Даниел Рикардо с "Рено" изпревари Ботас, който обаче си върна позицията и завърши втори на 4.880 секунди след победителя.

Британецът направи най-бързата обиколка в последната, за да вземе и 1 бонус точка.

Пилотът на "Ред Бул" Александър Албон кара много добре, завърши трети на 8.064 и записа първи подиум в кариерата си.

Двете прекъсвания продължиха по повече от 20 минути и това беше най-дългото състезание за сезона. За последен път Гран при беше прекъснато два пъти заради червени флагове по време на надпреварата за Голямата награда на Бразилия през 2016 година.

 Хамилтън може да се изравни рекорда на Михаел Шумахер за най-много победи в историята (91) на Гран при на Русия след две седмици и да се доближи до още един рекорд на Шумахер от седем световни титли.



За Хамилтън това бе и рекорд – 222-о състезание с точков актив в историята на най-престижната автомобилна надпревара. Британецът вече води с 55 точки пред втория в генералното класиране при пилотите – съотборника му Валтери Ботас. Трети е Верстапен със 110.

Следващото състезание във Формула 1 е Гран При на Русия на пистата в Сочи на 27 септември.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Захари Сираков: Доволен съм, взехме комфортна преднина

Захари Сираков: Доволен съм, взехме комфортна преднина

Старши треньорът на Лудогорец - Захари Сираков, бе доволен от победата с 4:0 над Петрокуб в първи плейофен сблъсък от Лига Европа.  „Доволен съм от първото полувреме. Второто полувреме имахме и нашите кризисни моменти. Радващото е, че не допуснахме и вкарахме два гола. Играха момчетата до самия край. Търсихме максимума и поздравявам играчите..

публикувано на 23.08.24 в 06:41
Руан Крус

Руан Крус: Работихме много за този резултат

Нападателят на Лудогорец - Руан Крус, отбеляза гол при категоричната победа с 4:0 срещу Петрокуб в първия мач от плейофа на Лига Европа. Бразилецът заяви, че отборът е работил много, за да постигне този резултат. „Най-важното нещо е победата на отбора. Щастлив съм с гола, който отбелязах. Смятам, че работихме много, за да постигнем този..

публикувано на 23.08.24 в 06:39
Диниш Алмейда вкара два гола

Диниш Алмейда: Контролирахме почти всеки аспект

Португалският защитник на Лудогорец - Диниш Алмейда, отбеляза две попадения за победата с 4:0 над Петрокуб от Молдова в първи плейоф за място в основната схема на Лига Европа. Футболистът е сигурен, че няма как да се стигне до подценяване на противника в реванша. „Приехме мача много сериозно. Свършихме добра работа на терена и контролирахме..

публикувано на 23.08.24 в 06:36
Тибо Куртоа

Конфликт с треньора отказа Куртоа от националния на Белгия

Вратарят на Реал (Мадрид) - Тибо Куртоа обяви, че няма да играе за белгийския национален отбор, докато той се ръководи от селекционер Доменико Тедеско. Футболист съобщи решението си с публикация в социалните мрежи. „Искам да се обърна към белгийските фенове и привържениците на нашия национален отбор. Изпитвам огромна любов и гордост да..

публикувано на 23.08.24 в 06:34

Отборът на Лудогорец не бе затруднен от Петрокуб

Отборът на Лудогорец гледа уверено и със самочувствие към основната фаза на турнира Лига Европа. В първа среща от плейофите в Разград, Лудогорец победи с 4:0 молдовския Петрокуб. Първият гол вкара с глава в 23-тата минута Квадво Дуа. За 2:0 отбеляза в 59-тата с техничен удар с левия крак Руан Круз. Последваха два гола на Диниш Алмейда в добавеното..

публикувано на 22.08.24 в 22:54
Григор Димитров

Григор Димитров стартира срещу квалификант на Откритото първенство на САЩ, Виктория Томова среща рускиня

Най-добрият български тенисист Григор Димитров ще бъде поставен под номер 9 и ще играе срещу квалификант в първия кръг на Откритото първенство на САЩ, последен за годината турнир от Големия шлем. В следващата фаза, ако Димитров успее на старта, той ще се мери сили с победителя от срещата Алехандро Давидович-Фокина (Испания) или Ринки Хиджиката..

публикувано на 22.08.24 в 20:28
Станислав Генчев

Станислав Генчев: Предпочитам да има фенове на мачовете с ЦСКА

Старши треньорът на Левски Станислав Генчев коментира предстоящия мач срещу ЦСКА от осмия кръг на Първа лига на стадион „Георги Аспарухов“. Специалистът говори пред медиите преди домакинството срещу Хебър Пазарджик, което е утре от 21:15 часа. „От клуба ще излезем със становище за мача с ЦСКА, предпочитаме да има фенове. Отлагане на мача не е добър..

публикувано на 22.08.24 в 18:33