Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разширяват зоните за достъп за колела и тротинетки в столицата

Снимка: Евелина Стоянова

За 30 лева до три часа ще можете да наемете велосипед от буферния паркинг пред Националния исторически музей до Витоша.

Велосипеди под наем се предлагат и на още едно място в София - на бул. „Никола Габровски" 1. Предстои разрастване на местата, откъдето може да се наеме и да се върне велосипед.

„За миналата година 800 души са наели велосипеди“, обясни в предаването „Хоризонт до обед“ Елиза Панайотова, кооординатор на проекта „Зелена София".

„Помолили сме колегите, които отдават велосипеди под наем и тротинетки, да подадат извън тези 200 места в синя и зелена зона, още точки в близост до метро, до по-натоварени спирки на градския транспорт, за да се използват още колела. Ще подготвим карта с тези точки и участъци. Локациите ще показват и какъв градски транспорт има в близост."

"Показваме и новите велоалеи на картата – още две се изграждат – по бул.“Пушкин“ и другата е част от ремонта на бул. България и стига до Бояна“, допълни Панайотова.

Тротинетките продължават да бъдат на разположение. Три са компаниите, които ги предлагат, като за кратко едната от тях е преустановила дейността си. Амбицията на операторите е да отдават тротинетки под наем и до софийските квартали.

Добромир Чолаков       Снимка: Евелина Стоянова

„Ние се грижим за разходката до Витоша с електрически велосипеди“, каза в предаването „Хоризонт до обед“ Добромир Чолаков.

„Може да се наемат от Националния исторически музей на „Витошко лале 16“, и от басейна в Дианабад. Имаме градски и планински колела – 15 лв. за три часа е наемът за градско колело, а двойна е цената за наемане на планинско колело“, поясни Чолаков.

„Всеки се стреми да пази колелото, защото той е ангажиран с него, чрез кредитната си карта. Имали сме случаи на 4 кражби, но в тях има вградени интелигентни системи и веднага чрез МВР и прокуратура бяха върнати.“

Още по темата в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Втечненият природен газ замърсява повече от въглищата, сочи ново проучване

Природният газ, който бива транспортиран и изнасян, произвежда много повече парникови газове от въглищата, въпреки че газовата индустрия твърди, че е по-чиста алтернатива. Това се посочва в ново изследване, което поставя под въпрос бързата експанзия на газови доставки от Съединените щати за Европа и Азия. Изследването е проучило 20-годишен..

публикувано на 06.10.24 в 23:19
Антарктида

Растенията на Антарктида са се увеличили заради климатичните промени

Растенията, които покриват Антарктическия полуостров, са се увеличили над десет пъти през последните няколко десетилетия заради глобалното затопляне, сочи проучване. Анализ на сателитни данни е установил, че през 1986 година растителността е била по-малко от 1 квадратен километър, докато през 2021 година тя вече е покривала близо 12 квадратни..

публикувано на 06.10.24 в 07:08
Снимката е илюстративна

Eдна седмица на остров Сардиния

На Розовия плаж на остров Бодели на архипелага Мадалена в северната част на Сардиния всички, плаващи с корабче или лодка, акостират на около половин километър от брега (само на такова разстояние се допускат туристи сега). Колкото и да се взират, не виждат розов плаж... След световния успех на филма на Микеланжело Антониони "Червената пустиня",..

публикувано на 03.10.24 в 10:21
Преди началото на климатичната седмица имаше младежки климатичен протест на моста

Климатична седмица започна в Ню Йорк

В Ню Йорк започнаха серия срещи и събития, които са посветени на климата и ще съберат световни и корпоративни лидери, както и знаменитости. Климатичната седмица се организира за 15-а поредна година от неправителствената организация "Климатична група" и целта ѝ е да търси решения за глобалните проблеми, свързани с измененията на климата.  Всяка година..

публикувано на 23.09.24 в 05:21

Сметище край язовир "Искър" ще бъде разчистено от доброволци и ветроходци

Ветроходци и любители на природата се обединяват днес от 10 часа за почистване на нерегламентирано сметище край язовир "Искър". Ветроходни клубове са потърсили помощ от швейцарската организация "Биодизайн" , която предоставя ръкавици, чували и други необходими консумативи за разчистването на района край язовир "Искър". Партньори на..

публикувано на 21.09.24 в 07:21

Над 172 млн. кг отпадъци са събрани благодарение на инициатива за почистване на крайбрежните райони

Над 172 милиона килограма боклук са изчистени от плажове и морски зони благодарение на Световния ден за почистване на крайбрежните райони , който отбелязваме днес.  Боклуците са събрани от над 18 милиона доброволци, включили се в акциите, които се провеждат всяка година от 1986-а насам, обявиха организаторите на екологичната инициатива. Тя е създадена..

публикувано на 21.09.24 в 05:26
Изображение на НАСА, което показва разпространението на метан, който е вторият по важност газ за глобалното затопляне.

Ултра потребители излагат на риск бъдещето на планетата, сочи изследване

Бъдещето на човечеството е изложено на риск заради натиск от богато малцинство от т.нар. ултра потребители, показва изследване, публикувано в изданието "Лансет - планетарно здраве" .  Нарастващата деградация на околната среда и климатичната нестабилност са тласнали Земята отвъд редица граници на безопасно съществуване, посочват авторите от "Комисия за..

публикувано на 16.09.24 в 04:49