Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ОАЕ и Бахрейн подписаха в Белия дом споразумения за нормализиране на отношенията с Израел

Тръмп очаква Саудитска Арабия да признае Израел "в точното време"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Обединените арабски емирства (ОАЕ) и Бахрейн подписаха споразумения за нормализиране на отношенията с Израел на церемония в Белия дом, чийто домакин беше американският президент Доналд Тръмп, предаде Ройтерс.

Това са поредните арабски държави, които се съгласиха да загърбят десетилетния спор на Израел с палестинците.

Декларациите, наречени "Авраамовите споразумения", трябва да официализират нормализирането на дипломатическите отношения между Израел и двете държави от Персийския залив. САЩ ще подпишат споразуменията като „наблюдател“.

Пред няколкостотин души на поляната на Белия дом израелският премиер Бенямин Нетаняху подписа споразумения с външния министър на ОАЕ шейх Абдула бин Зайед ал-Нахян и външния министър на Бахрейн Абдулатиф Ал Заяни.

Сделките, денонсирани от палестинците, ги превръщат в третата и четвъртата арабски държави, които предприемат подобни стъпки за нормализиране на връзките с Израел, след като Израел подписа мирни договори с Египет през 1979 г. и с Йордания през 1994 г.

Срещайки се с Нетаняху по-рано в Овалния кабинет, Доналд Тръмп каза: "Ще имаме поне пет или шест държави, които се събират много бързо", за да сключат собствени споразумения с Израел. Той обаче не посочи нито една от държавите, участващи в такива разговори, като само посочи, че очаква Саудитска Арабия да признае Израел "в точното време".

Говорейки от балкона на Белия дом, Тръмп посочи: "Ние сме тук днес следобед, за да променим хода на историята“.

Той определи това като "основна стъпка, при която хората от всички религии и произход живеят заедно в мир и просперитет“ и заяви, че трите страни от Близкия изток "ще работят заедно, те са приятели“.

Според Ройтерс днешните споразумения между Израел, ОАЕ и Бахрейн отразява общата им загриженост за нарастващото влияние на Иран в региона. Техеран критикува и двете сделки.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кметът на Козлодуй е възстановила в хазната на града 76 000 лв., изхарчени за козметични процедури

Проверка на Сметната палата е установила, че от бюджета на Община Козлодуй са похарчени 50 000 лева за козметични процедури, бельо, козметика и други стоки и услуги, които не са свързани с дейността и функцията на местната управа.  В одитния доклад е посочено, че кметът Маринела Николова е възстановила неправомерно изразходваните средства...

публикувано на 07.08.24 в 19:37
Румен Радев

Радев кани в четвъртък парламентарните групи за консултации за служебно правителство

Президентът покани парламентарните групи утре в 17 ч. за консултации за бъдещото служебно правителство.  Ще определи датата за изборите, след като има яснота за състава на служебното правителство.

публикувано на 07.08.24 в 19:19

Протест в София срещу промените в Закона за предучилищното и училищното образование

На площад "Независимост" в София се провежда протест срещу промените в Закона за предучилищното и училищното образование, с които депутатите внесоха определение за нетрадиционна сексуална ориентация и забраниха пропагандирането ѝ сред деца. Пред репортер на БНР протестиращи споделиха:  "Възмущението ми е огромно. Това е най-неуместното,..

публикувано на 07.08.24 в 19:10

Четирима пострадали при катастрофа между камион, микробус и лека кола на пътя Дупница - Самоков

Четирима души са пострадали при катастрофа между ТИР, микробус и лека кола на пътя Дупница - Самоков, съобщиха за БНР от пресцентъра на МВР. Пострадалите са откарани в лечебни заведения, все още няма информация за състоянието им.  Катастрофата е в района на село Клисура, община Самоков. Заради инцидента движението се извършваше по..

публикувано на 07.08.24 в 19:05
Антон Славчев на заседание на парламентарната Комисия по превенция и противодействие на корупцията.

ПП-ДБ искат освобождаване на председателя на Антикорупционната комисия Антон Славчев

Парламентарната група на "Продължаваме промяната - Демократична България" е подготвила решение за освобождаването на изпълняващия длъжността председател на Антикорупционната комисия Антон Славчев.  Това съобщи в профила си във Фейсбук депутатът от групата Божидар Божанов. В статуса си той посочва, че Славчев " системно не изпълнява служебните си..

публикувано на 07.08.24 в 19:03

От 2025 година: Възнагражденията в НСО - обвързани със средната работна заплата

На първо и на второ четене в рамките на едно заседание парламента прие промени в Закона за Националната служба за охрана, предложени от парламентарната група на "Възраждане". От 1 януари 2025 година заплатите във Службата ще са обвързани със средната работна заплата за второто тримесечие на предходната година, обявена от НСИ. 

публикувано на 07.08.24 в 18:59
Кирил Петков потвърди, че в ПП-ДБ са разисквали възможността да свалят Рая Назарян от председателския пост в НС.

Коментари за предстоящия избор на служебен премиер: От "кандидати бол" до "не виждаме такъв"

Кирил Петков потвърди, че е имало инициатива за свалянето на Рая Назарян от председателския пост в Народното събрание и че по темата е имало разисквания в "Продължаваме промяната - Демократична България".  Той обаче допълни, че оттук насетне коалицията ще се фокусира върху следващата предизборна кампания и че всички други "технически процедурни..

публикувано на 07.08.24 в 18:54