Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Шоколад по вътрешно убеждение

Как се прави шоколад без табута разказва в "Изотопия" Красимир Бенямин

Красимир Бенямин
Снимка: БНР

Шум от отварянето на опаковката. Шоколад с куркума и лимон, със синя спирулина, с рози и с чубрица. Това прави Красимир Бенямин, производител на шоколад от ново поколение. 

Как човек става шоколатиер? В случая, след замисляне как консумацията ни се отразява на света около нас, споделя Красимир в предаването "Изотопия", което временно се превръща в дегустационна територия за нетрадиционни вкусове шоколад.

Началото обаче е по-обичайно - започнало като семеен бизнес с брат му Мартин, и двамата възпитаници на германската култура. 

„И си казахме, че искаме да създадем продукт, който да е полезен за нас самите, за околната среда и за социума, в който се отглеждат суровините, които използваме, които купуваме.“ Така бил предопределен пътят – да се работи с качествени суровини, за да бъде продуктът максимално полезен.

Първоначално експериментите протичали в домашни условия, в кухнята – правели шоколади, подсладени с агаве и сурови шоколади. На пръв поглед всичко изглеждало като провал. Всъщност просто си научили урока кое как трябва да направят и къде са грешките. След като визията им се избистрила, започнали да търсят инвеститор.  

„След като направихме всичките тестове в домашни условия, си наехме едно мазе, което ремонтирахме изцяло. То беше много хубаво направено. Складът ни беше друго гигантско мазе – много неприветливо, студено, мрачно. Може би не беше толкова романтично, но пък много се кефех“, спомня си Красимир.

Тогава той работел денем в технологична компания, а нощем правел шоколад. Всичко се правело на ръка, а гледката на произведените шоколади призори била много зареждаща.  

В началото били четири вида шоколад. 

Какаовото зърно е една от най-полезните храни, наситени на антиоксиданти и многобройни други вещества. Шоколадът се сгъстява чрез темпериране или игра с температурата, въвежда ни в някои от азбучните истини за шоколада Красимир Бенямин.

В този процес се създава определена кристална структура и шоколадът седи твърд и се топи в устата ти, не в пръстите. Когато го счупиш, се чува едно „пук“, пояснява Бенямин.

Тъмната и горчива страна на шоколада

Залитането по „био“ в един период е създало грешно впечатление, отчита към днешна дата производителят на шоколад за ценители. Да злоупотребяваш с етикета „био“ е трудно, а глобите са жестоки, твърди Бенямин. И допълва: „Всъщност „био“-то не е толкова скъпо, а конвенционалното, заради масовото производство, е станало прекалено евтино.“

До Колумбия и назад

Следата на семейния бизнес стига и до Колумбия. Фермерите, които по-рано отглеждали кокаин, да започнат да гледат какао – това предвиждали проекти след гражданската война в Колумбия, в която мръсният бизнес финансирал терористични групировки. Затова братът на Красимир отишъл до Колумбия с амбицията да се включат в такъв проект.

Много от хората там, които отглеждат какао, които цял живот само това правят, не са пробвали никога шоколад. За тях това е страшно интересно, ексклузивно, да пробват истински шоколад.“

Има ли пазар у нас за бутиков шоколад

„В началото мислехме, че 90% ще е за износ, казвахме си – от оборота 10% най-вероятно ще го генерираме в България. В момента една четвърт от всичките ни продажби се случва тук. Подценихме българския пазар. Оказа се, че тук има много хора, които наистина ценят качеството.“

Като класически стартъп направихме много грешки, няколко пъти щяхме да фалираме, трябваше да преструктурираме фирмата, но изплувахме, тегли чертата на равносметката Краси Бенямин.  

Снимка: БНР

В момента ги има на повече от 30 пазара на четири континента, ако не броим Антарктида, защото шоколади за подслаждане на учените са стигнали и до изследователската ни база там.

Рецептите им са общи. „Всичко се роди в дискусия, в съвместни нощи, денонощно сме работили и продължаваме да го правим.“

Едно от екстравагантните на пръв поглед решения е шоколадът с чубрица. „Чубрицата – повечето хора казаха: как ще пуснеш чубрица, шоколад и чубрица?"

В Япония например много търсят шоколада им с рози.

„Пробвали сме какви ли не шоколади“, не крие Красимир Бенямин. Има обаче една тайна, която за първи път прозвучава именно в „Изотопия“:

„С броколи беше много странен, с царевица и люти чушки беше много странен, но най-странният шоколад, който съм пробвал, е шоколад, който сам си направих – шоколад с… шопска салата. Имаше сушен домат, краставица, лук, изсуших си козе сирене, сложих малко зехтинче вътре, малко лимоново масло и това нещо го направих на шоколад.“

Между млечния, белия и черния шоколад има светове разлика, изтъква Красимир Бенямин. 

Шоколатизирахме ли се по време на тежката изолация през пролетта? Тогава преживели тежки месеци, защото заради повсеместния локдаун и външно ориентирания им бизнес много от местата изобщо спрели поръчките, разказва още Бенямин. 

„Реално ни се срина оборотът с 40, 40 и няколко процента." Затова започнали да правят онлайн разходки и да потапят зрителите в света на шоколада... Стигнали дори до онлайн мастър клас, който се оказал много вдъхновяващ за мнозина.

Започва шоколадовият сезон, радва се на прага на есента Красимир. Лятото по думите му е сладоледеният сезон, а със захладняването шоколадът започва своя възход.

Екипът на „Изотопия“ дегустира вкуса на шоколадите, за които става дума. "Опитайте" ги и вие, заслушани в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Франциск Драгинов

Франциск Драгинов: Традицията тук е всяко малцинство да знае езика и на другите

"Бил съм в България много пъти, а тук имаме ансамбъл за български танци към Съюза на банатските българи във Винга, каза за "Нощен Хоризонт" Франциск Драгинов е банатски българин, който живее във Винга, Румъния. "Ансамбъл българче" се казва нашият танцов състав, който чества тази година 25 години от създаването си. " Моите предци идват..

публикувано на 16.05.25 в 10:39

Тръмп и Путин на карнавала в Габрово, Пътна помощ тегли сглобката

Днес започват веселите габровски празници, чиято кулминация е утрешното карнавално шествие. Карнавалът продължава старите традиции, още от 19 век, на габровската "олелийня". Сега олелията става не на Сирни Заговезни, както тогава, а в третата събота на май. В годината, в която местните жители празнуват 165 лета от обявяването на Габрово за..

публикувано на 16.05.25 в 07:07

Духът на Ирландия в музика и танци: кои са Sonas?

Пленителният магнетизъм на Ирландия със своята музика, литература, напитки и танци привлече вниманието и на Автономията за слушане. Това доведе в Десети студен комплекс на "Хоризонт" българо-ирландската банда Sonas ,  обединяваща танцьори и музиканти, вдъхновени от ирландската музика.  Един от българските елементи в групата е Росен..

публикувано на 16.05.25 в 07:00

Разходка из света на скалите и ценните ресурси

Животът на геолога доц. Невен Георгиев е интересен. Професионалното му призвание го води не само из прекрасни природни кътчета в страната ни, но и до места като Конго, Антарктида, Казахстан, Зимбабве.  Той се занимава с геология от около 30 години. Сред интересите му в областта са локалните тектонски структури. Следи и образуването на..

публикувано на 15.05.25 в 17:28

Клоун весели самотни клиенти в необикновен ресторант в Израел

В Тел Авив има необикновен ресторант. Всички, които работят в него – готвачи, сервитьори, музиканти са доброволци. Ръководи ги бивш главен готвач, която работи в елитен ресторант на Израел и е необикновена управителка. На празници, когато еврейската традиция предполага събиране на семействата на вечеря, има самотни хора, без семейства или хора,..

публикувано на 15.05.25 в 17:02
Снимката е илюстративна

Врачански ученици ще пишат на глаголица в работилница в регионалната библиотека

Врачански ученици от основния образователен етап ще пишат с буквите от първата българска азбука. Работилница "Глаголица" е част от програмата на Регионалната библиотека "Христо Ботев" във Враца, с която библиотеката участва в Националната библиотечна седмица. Аз, буки, веди, глаголи, добро, ест... "Всяка буква има послание",..

публикувано на 15.05.25 в 06:55
Проф. Момчил Методиев

Проф. Момчил Методиев: Въздействието на ДС е разрушително за общността

Въздействието на Държавна сигурност е разрушително по отношение на общността , в конкретния случай - на църковната общност, но това се отнася и за много други общности.  Това каза пред БНР историкът и университетски преподавател проф. Момчил Методиев, който представи книгата си  "Разрушаване на общността", която е новото заглавие в утвърдената..

публикувано на 13.05.25 в 15:02