Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България и Вишеградската четворка с обща позиция за ОСП

Десислава Танева
Снимка: БГНЕС

За България, в хода на преговорния процес, въпросът за задължителността на екосхемите остава основен политически елемент от общото Споразумение. Него разглеждаме в неделима цялост с въпроса за продължаването на Националната преходна помощ и обвързаната подкрепа. Настояваме НПП да бъде с нова референтна година 2018. Относно обвързаната подкрепа предлагаме стойностите ѝ да се запазят поне на досегашните нива или да се увеличат. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева на среща на министрите на земеделието на страните от Вишеградската група, проведена в Познан, Полша.

Тя заяви, цитирана в съобщение на МЗХГ, че "подкрепяме предложението на германското председателство по отношение на гъвкавостта при прилагане на еко-схемите, така че да има минимален риск от загуба на средства".

"В този смисъл предлагаме принципът на прилагане на настоящите зелени плащания да продължи да действа, а именно ставката да е в пряка зависимост между бюджет и допустими площи в конкретната година", поясни Танева. Така ще осигурим запазване на бюджета и изпълнение на важни цели като стимулиране на младите в сектора, подкрепа за малките и средните стопанства.

По думите ѝ много важен детайл в "Зелената архитектура" е мястото на дребните фермери и малките стопанства, които винаги са в по-затруднено положение.

Принципната позиция на страната ни винаги е била за изключване на дребните земеделски стопани от контрола на условността, т.е. изискванията за кръстосано съответствие.

Земеделският министър подчерта важността на още два компонента, които засягат дребните фермери у нас. Това са максималният задължителен процент, насочен за екологични площи, да не бъде повече от 5%, както и да има възможност да се запази изключването на фермите до 15 ха.

"Важно е да запазим възможността за изключване на фермерите с до 10 ха обработваема земя от обхвата на Стандарт 8. Той продължава логиката на диверсификацията на зелените изисквания", допълни министър Танева.

По отношение на това какви решения следва да се приемат за елиминиране на риска от загуба на средства в преходния период, както и при прилагане на механизма за възстановяване "Следващо поколение ЕС", България подкрепя предложението изразходването на средства от инструмента за възстановяване да става по правилата на един режим за разходване. Така не се създава излишна административна тежест. "Необходимо е средствата от инструмента за възстановяване да се получат най- скоро. Ние ще подкрепим декларацията, която е подготвена от полското председателство на Вишеградската група. Тя е добра основа за постигане на компромис в Съвета по Общия подход в идния месец. Надявам се, че всички заедно ще бъдем много кооперативни в идващите дни и седмици, за да се поздравим с постигането на един добър баланс и сигурност в полза на всички фермери", каза още Танева.

По въпроса за внедряването на прецизно земеделие и използването на нови технологии земеделският министър посочи, че това би довело до намаляване на употребата на химични пестициди и торове в селското стопанство. Тя обясни, че един от методите за това е интегрираното управление на вредителите, както и използването на алтернативни подходи за защита на растенията. Те ще спомогнат за намаляване на необходимостта от използване на големи количества продукти за растителна защита.

"Следва да имаме предвид, че редуцирането на употребата на химични пестициди и торове и замяната им с алтернативни методи е един дългосрочен процес, който трябва да бъде икономически и научнообоснован. В момента той не е толкова лесен, затова трябва да работим за адаптиране на законодателната рамка, така че да бъде значително облекчен и по-бърз", категорична бе Танева.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Руските войски са превзели град Украинск в Донбас

Руските войски са превзели град Украинск в Донбас, твърдят от министерството на отбраната в Москва. От украинския генерален щаб не потвърждават тази информация, а в сводката си от тази сутрин съобщават, че боевете в района продължават.  До войната Украинск бе миньорско градче с малко повече от 10 хиляди жители.  Днес отбраната му е част от по-мащабната..

публикувано на 17.09.24 в 21:00
Бойко Борисов

Бойко Борисов: Ресорът, който получи Екатерина Захариева, е важен за България

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов беше категоричен, че ресорът, който получи Екатерина Захариева, е важен за България. Той напомни, че кандидатурата на Захариева е предпочетена през тази на "Продължаваме промяната - Демократична България". "Така ли се дава на една държава на излъчения от най-голямата ѝ партия такива ресори на най-водещи европейски позиции,..

публикувано на 17.09.24 в 20:13
Снимката е илюстративна.

Човек е загинал при пожар в столичния квартал "Младост 3"

Човек е загинал при пожар в София.  Сигналът за инцидента в столичния квартал "Младост 3" е получен във вечерните часове. От Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" уточниха, че става въпрос за пожар в апартамент. На място са били изпратени четири противопожарни автомобила, които са погасили огъня. От пожарната съобщиха, че има..

публикувано на 17.09.24 в 20:07
Вицепрезидентът Илияна Йотова.

Вицепрезидентът изрази разочарование от ресора, определен за България в новата ЕК

Вицепрезидентът Илияна Йотова пожела успех на кандидата за български еврокомисар Екатерина Захариева. При разпределението на ресорите в новата Еврокомисия България получи "Стартиращи предприятия, изследвания и иновации". Йотова изрази разочарование от ресора, определен за страната ни, защото е очаквала България да получи някой от по-ресурсните..

публикувано на 17.09.24 в 20:05
Снимката е илюстративна.

Голям пожар в рафинерия в Гърция, служителите са евакуирани

Огромен пожар в рафинерия  на гръцката компания "Мотор Ойл" гори  в района на град Агиос Теодорос, който се намира на около 60 км югозападно от Атина, съобщават местни медии. В гасенето участват 17 противопожарни автомобила и 47 огнеборци. На място има и противопожарни екипи на рафинерията. В готовност са и три самолета, в случай, че стихията..

публикувано на 17.09.24 в 19:48
Владимир Малинов

"Булгартрансгаз" и ЕСО ще бъдат отделени в нов холдинг към Министерството на енергетиката

Държавните оператори "Булгартрансгаз" и Електроенергийният системен оператор ще бъдат отделени в нов холдинг към Министерството на енергетиката, съобщи служебният министър Владимир Малинов пред депутати. Промяната е съгласувана с Европейската комисия и ще бъде заложена в Плана за възстановяване и устойчивост.  България ще предложи "Булгартрансгаз" и ЕСО..

публикувано на 17.09.24 в 19:34
Протоколът за увеличение на капитала на

Капиталът на "Български пощи" се увеличава с 50 милиона лева

Капиталът на "Български пощи" ще бъде увеличен с 50 милиона лева. Тази стъпка е важна за оздравяването, подобряването на ликвидността и платежоспособността на дружеството, поясняват от Министерството на транспорта и съобщенията.  С увеличаването на капитала "Български пощи" ще имат възможността да получават от държавния бюджет действително..

публикувано на 17.09.24 в 19:26