Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ултравиолетова дезинфекция на книгите в габровската библиотека

Снимка: БГНЕС

В габровската библиотека прилагат ултравиолетова дезинфекция на книгите. Това дава по-голяма сигурност на читателите, когато ползват фондовете и колекциите. 

Един от новите начини за дезинфекция вече е достъпен за читателите и служителите в габровската библиотека.

Модерната придобивка - книжен стерилизатор - действа чрез ултразвук, като почиства, обезпрашава и дезинфекцира книжното тяло в рамките на 30 секунди.

Неутрализират се микроби, вируси, бактерии, без да се увреждат страниците.

Машината е лесна за използване, като едновременно могат да бъдат дезинфекцирани 6 книги.

Безвредният за човека и околната среда метод се прилага като един от най-ефективните за стерилизация в момента.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Терминалът за втечнен газ в Александруполис вече е в експлоатация

От днес терминалът за втечнен природен газ в гръцкия град Александруполис вече е в експлоатация. Чрез него доставки могат да получават Гърция, България, Румъния, Молдова и Украйна, както и  Северна Македония, Сърбия, Унгария и Словакия. Терминалът, в който дялово участие има и страната ни - е с максимален капацитет за регазификация от 5..

публикувано на 01.10.24 в 10:58
Марк Рюте и Йенс Столтенберг, 1 октомври 2024 г.

Украйна е топ приоритет за новия шеф на НАТО

Новият генерален секретар на НАТО Марк Рюте определи като свой топ приоритет Украйна при предаването на поста заедно с вече бившия ръководител на Северноатлантическия пакт Йенс Столтенберг. Двамата направиха кратки изявления пред медиите в щабквартирата на Алианса в Брюксел. Марк Рюте официално поема поста генерален секретар на НАТО..

публикувано на 01.10.24 в 10:58

Произведения на 25 художници от Монтана са подредени в галерия "Кутловица"

Живопис, скулптура и приложно изкуство са подредили в изложбата художниците от Монтана "Есен 2024". Откриването е в 17:30 ч. в галерия "Култовица", съобщиха от дружеството на художниците "Тенец". Ценителите на изкуството могат да видят над 50 творби на 25 творци от Монтана и региона.  Повече от 20 години художниците правят тази традиционна..

публикувано на 01.10.24 в 10:43

Ще гласуват ли заем от 6 милиона лева за градския транспорт в София?

Председателят на Столичния общински съвет Цветомир Петров свика извънредно заседание на 3 октомври от 10.00 часа. На заседанието ще се разгледа предложението на кмета Васил Терзиев за отпускане на заем от 6 милиона лева за транспорта в София . В доклада детайлно се описват причините за натрупаните задължения на двата наземни транспортни..

публикувано на 01.10.24 в 10:40
Доц. д-р Ходор Факих

Д-р Худор Факих: Радикализирането на Израел води до радикализиране и на другата страна

С правителствения "Еърбъс" беше евакуирана първата група българи,желаещи да напуснат Ливан. Това са 89 наши сънародници.  Те бяха посрещнати от служебния премиер Димитър Главчев, служебния министър на транспорта и съобщенията Красимира Стоянова и заместник-министъра на външните работи Елена Шекерлетова. Обсъжда се изпращането и на втори полет..

публикувано на 01.10.24 в 10:40
Весислава Танчева

Весислава Танчева: 8-ите избори са сигурни

8-ите избори са сигурни , изказа мнението си пред БНР Весислава Танчева от Сдружение БОЕЦ.  "Изненадана съм от това в каква степен хората са готови, заради едното усещане за несигурност и евентуално да не ходим на 8-и избори, което според мен е сигурно, да се плъзнат по тази елементарна уловка - в каква степен Делян Пеевски или Бойко Борисов..

публикувано на 01.10.24 в 10:35

Влизат в сила новите изисквания към банките за кредитните стандарти

От днес влизат в сила новите изисквания на БНБ към банките за показателите за кредитни стандарти при отпускане и при предоговаряне на кредити, обезпечени с жилищни недвижими имоти.  От 1 октомври БНБ сваля основния лихвен процент на 3,43 на сто Изискванията обхващат сектор "Домакинства" и се прилагат спрямо кредитите, обезпечени с жилищни..

публикувано на 01.10.24 в 10:31