Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Папа Франциск: Изтеглете инвестициите си от компании, които не пазят околната среда

Папа Франциск
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Папа Франциск призова хората по света да изтеглят инвестициите си от компании, които не пазят околната среда, предаде Ройтерс.

Папата направи това във видеообръщение към онлайн конференция под наслов "Обратно броене за глобален старт - Призив за действие по климатичните промени". По думите му, науката всекидневно ни посочва, че трябва да действаме незабавно, за да ни остане "някаква надежда да избегнем радикална и катастрофална промяна в климата".

Според светия отец най-важните действия в бъдеще са три: по-добро познание за околната среда, устойчиво земеделие и достъп до чиста вода, както и изоставяне на изкопаемите горива. По думите на Франциск пандемията от коронавируса е изтъкнала още повече необходимостта от мерки срещу климатичната криза и свързаните с нея социални проблеми. 

Сред другите оратори и активисти на онлайн проявата бяха актрисата Джейн Фонда, принц Уилям, бившият американски вицепрезидент Ал Гор и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Във Великобритания годишната сметка за енергия на типично домакинство се повишава от октомври

Във Великобритания годишната сметка за енергия на едно типично домакинство ще се повиши със 149 паунда през октомври, съгласно определената нова горна граница на цените на енергийния регулатор Ofgem (Офджем). Домакинство, използващо средно количество газ и електричество, ще плаща 1717 паунда на година, което е 10% увеличение в сравнение със..

публикувано на 23.08.24 в 11:03

Обнародван е указът, с който президентът определя Главчев за служебен премиер

В "Държавен вестник" е публикуван указът, с който президентът Румен Радев определя Димитър Главчев за служебен премиер.  В четвъртък Радев връчи мандат за ново служебно правителство. Тогава той обяви, че при успешно съставяне на служебен кабинет, поредните предсрочни избори ще са на 27-и октомври.  Главчев със срок за нов кабинет до понеделник, при..

публикувано на 23.08.24 в 10:53

Журналистическо разследване: Българска и руска мафия в туристическите райони в Северна Гърция

Българска и руска мафия действат в туристическите райони в Северна Гърция, съобщават днес гръцките медии. В Кавала, на Тасос и Халкидики действат руска и българска мафия, съобщават днес гръцките медии като се позовават на журналистическо разследване. Освободиха всички българи, участвали в инцидента в Халкидики Кметът на Касандра,..

публикувано на 23.08.24 в 10:50

14-годишно момче е пострадало при игра с бензин в София

Столичната полиция разследва инцидент с 14-годишно момче, пострадало при игра с бензин.  Случаят е от 21 август, когато група деца в квартал "Челопечене" са направили опит да запалят бутилка с бензин.  Работата по случая продължава. 

публикувано на 23.08.24 в 10:34

Украински бежанци са преместени от учебен център на НАП в Банкя в хотел на морето

Около 30 души от Украйна – предимно трудно подвижни възрастни хора над 65 години и майки с деца, бяха преместени от учебния център на НАП в Банкя в хотел в курорта "Свети Константин и Елена". Украинските бежанци, настанени по програма за хуманитарна помощ за бягащи от войната, бяха принудени да напуснат мястото за настаняване в Банкя...

публикувано на 23.08.24 в 10:27

Зрелостниците пишат по вариант 2 на матурата по профилиращ предмет

По вариант 2 пишат днес зрелостниците, които се явяват на задължителна матура по профилиращ предмет. По тема №16 е изпитът за придобиване на професионална квалификация - част по теория. Темата ще бъде различна за всяка професия.   2079 гимназисти полагат втора задължителна матура по профилиращ предмет, а 2906 - държавен изпит за придобиване на..

публикувано на 23.08.24 в 10:19

Воден режим има в 12 селища в Кюстендилско

12 селища в Кюстендилско са с режим на водата. Това стана ясно след срещата с кметовете на общини и експерти при областния управител инж. Александър Пандурски. Има напълно пресъхнали водоизточници, ситуацията и с язовирите не е добра. Септември и октомври също се очаква да са критични. Режимът остава в селата Лиляч, Мали Върбовник, Мурсалево,..

публикувано на 23.08.24 в 10:12