Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Скендер Сила: Българските власти трябва да увеличат тестването за Covid-19

Снимка: ЕПА/БГНЕС / Снимка: ЕПА/БГНЕС

Българските власти трябва да увеличат тестването за Covid-19. Тази препоръка направи в специално интервю за предаването "12+3" д-р Скендер Сила, представител на Световната здравна организация в София. Д-р Сила поздрави властите на национално и регионално ниво за неуморната работа и балансирания подход в овладяването на пандемията и призова всички политици и експерти да бъдат внимателни с посланията, които отправят към обществото. От началото на пандемията насам Световната здравна организация се бори с два врага - пандемията и невярната информация за вируса, заяви още д-р Сила.

"Българското правителство използва балансиран подход в запазването на здравето на хората и запазване на ежедневния социално-икономически живот на обществото. Министерството на здравеопазването прави изключителни усилия, за да подготви системата, за да отговори на тази пандемия. В същото време трябва да бъде подчертано, че няма нито една държава по света, която е напълно подготвена за кризата".

Дори и страните с най-добрите здравни системи по света не могат да кажат, че са напълно готови, подчерта д-р Сила.

"Ако броят на заразените продължи да расте експоненциално, както се случва в повечето държави в Европа в момента, ние наистина можем да се изправим пред много голямо предизвикателство. Искам обаче да подчертая, че независимо на какво ниво се намира страната точно сега, никога не е късно да се обърне тенденцията и кризата да бъде овладяна". 

Експертът предупреди, че идващите дни и седмици са критично важни за овладяване на ситуацията, като точните мерки трябва да бъдат предприемани на регионално ниво в точното време.

"Ние също разбираме много добре фрустрацията, разочарованието и изтощението, които чувстват много хора, обществени групи и местните власти, когато пандемията отново започна да чука на вратата и случаите на заразени с Covid-19 отново растат. Вижте, това не е спринт, а маратон. Ние трябва да се подготвим за много дълго маратонско бягане. За съжаление, няма нито кратък път, по който да преминем през този труден период, няма и сребърен куршум. Единственото, което може да направим, е сложен и цялостен подход, в който използваме всички налични инструменти в точното време и място".

Много е важно, че властите трябва да увеличат тестването през следващите дни и седмици. Трябва да се поставят под стриктна изолация не само болните, но и контактните с тях лица.

"Сред превантивните мерки е и избягването на събития, в които се събират много хора. Цялостните ограничителни мерки обаче трябва да бъдат считани като последен и най-непредпочитан вариант. Ние в Световната здравна организация не промотираме "затварянето" като предпочитана мярка срещу разпространението на коронавирус. В същото време трябва да подчертая, че последната дума е на правителствата, които най-добре знаят каква е епидемиологичната ситуация и какво е състоянието на здравната система".

До края на тази година ще имаме повече информация за безопасността и ефективността на ваксините, които в момента се разработват.

"В процес на разработка са около 200 ваксини, които са на различен етап от изпитанията. Някои от тях са на трети или дори на финален етап. През ноември или декември в Световната здравна организация ще получим информация за тях. Ако те са успешни, може би през първите три месеца на следващата година ще бъде периодът на началото на имунизациите".

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Израелски F-35

Израел е провел въздушен удар по Бейрут

Израелската армия съобщи, че е извършила целенасочен въздушен удар по ливанската столица Бейрут. Според източници от сигурността в Ливан, цитирани от Ройтерс, ударът е бил близо до ключови съоръжения на "Хизбула" в южните предградия на града. Това представлява рязка ескалация на конфликтът, отбелязва агенцията. Свидетели са чули експлозия в..

публикувано на 20.09.24 в 16:38
Иван Лечев

Музикален дуел: "Акага" срещу "Обичайните заподозрени"

Уникален музикален дуел предстои утре в рамките на фестивала "Аз съм София". Битката ще е между две групи, общото между които е енергията да събират публиката и да забавляват - "Акага" и "Обичайните заподозрени".  Пред БНР и предаването "Хоризонт за вас" музикантът Иван Лечев анонсира: ""Акага" ще изсвирят някои от нашите парчета, ние ще..

публикувано на 20.09.24 в 16:22

Съдът на ЕС образува дело по запитване на ВАС по случая с подуправителя на БНБ Андрей Гюров

Съдът на Европейския съюз (СЕС) образува дело по преюдициално запитване на Върховния административен съд по казуса с предсрочно освободения подуправител на БНБ Андрей Гюров, съобщава от ВАС. Делото пред СЕС е образувано в същия ден, в който са постъпили въпросите от българските върховни магистрати. На основание процедурния правилник на СЕС, ВАС..

публикувано на 20.09.24 в 16:18
Петър Витанов

Националният съвет на БСП заседава по подредбата на листите за изборите

Националният съвет на БСП се събра на заседание във връзка с подредбата на листите за предстоящите парламентарни избори. Бившият евродепутат от БСП Петър Витанов заяви, че не иска да се асоциира с част от временното ръководство на партията: "Според мен това, което трябва да направи, аз понеже не съм част от ръководството, трябва да намери хора достойни и..

публикувано на 20.09.24 в 16:03

"Калимера Враца": Гърция идва с нейните традиции, култура и кухня

С безплатна кинопрожекция на гръцка комедия тази вечер в центъра на Враца започва "Калимера Враца". Това е голямото събитие, посветено на гръцките традиции, култура, кухня и забавления. Идеята идва през лятото с "Бонджорно Враца" - инициатива, посветена на Италия, която предизвика туристически и потребителски бум в града.  "Показахме как с почти..

публикувано на 20.09.24 в 15:59
Делян Пеевски

Пеевски: Всички политици и институции да се обединят за защита на националната чест и достойнство

Председателят на ДПС и на парламентарната група на партията Делян Пеевски призова всички политици и институции да се обединят, за да защитят националната чест и достойнство. Повод за призива му са "продължаващите обидни изказвания за България и българите от страна на политически лидери от РСМ". Пеевски настоява за незабавни и адекватни..

публикувано на 20.09.24 в 15:54

ГДБОП и ДАНС разбиха престъпна мрежа за трафик на мигранти

Осем души са задържани при операция на ГДБОП и ДАНС срещу мрежа за трафик на мигранти. Престъпната група е превозвала бежанци от Турция през Сърбия към Западна и Южна Европа. Мащабната операция е проведена на 19 септември от служители на ГДБОП и ДАНС, подкрепени от Европол. Разследването, в което са участвали гръцки и румънски колеги, е..

публикувано на 20.09.24 в 15:50