Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Париж и още осем града хората ще могат да напускат домовете си само с нарочни документи

Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Всички по домовете си от 21 ч." - отсече френският премиер Жан Кастекс на пресконференция с подробности за новите антиепидемични ограничения, които влизат в сила от събота вечер. По думите му те ще бъдат "продължителни".

Нарушителите на вечерния час са заплашени с глоба от 135 евро, при рецидиви може да се стигне и до затвор. Излизането по здравословни и други уважителни причини ще става с познаните от периода на карантината декларации, а завръщащите се от път трябва да показват билета си. Всички обществени заведения ще бъдат затворени с изключения на тези за храна за вкъщи.

Премиерът Жан Кастекс (вляво) и министърът на вътрешните работи Жерар Дерманен обявяват мерките

Правителството обеща помощ от 150 евро за хората с минимални доходи и нови обезщетения за засегнатите сектори.

Междувременно са били извършени обиски в домовете на бившия премиер Едуар Филип, бившия здравен министър и другите отговорни лица за мерките в началото на санитарната криза. Акцията е в рамките на започналото разследване заради десетките жалби, подадени досега от медици и граждани.

Гражданите на деветте френски града, където е въведен полицейски час от 21 до 6 ч. местно време заради коронавируса, ще могат да напускат домовете си в тези часове за ходене на работа или за предварително резервирани пътувания, ако покажат специално попълнени документи, които им разрешават това, съобщи френският премиер Жан Кастекс, цитиран от "Ройтерс" и ТАСС.

Формулярите за тези документи ще са достъпни на сайта на правителството. Отделно са нужни и удостоверения от работодателя или друг тип документи, доказващи неотложен повод за излизане навън след полицейския час. Изключения ще се правят и за хора, които отиват на лекар, помагат на хора с ограничени възможности, пристигат в града с късен полет или влак или разхождат домашни любимци.

На пресконференция Кастекс съобщи още, че на ресторантите ще бъде позволено да доставят храна по домовете по време на полицейския час, който обхваща около 20 милиона души и е предвидено да продължи най-малко четири седмици.

Вътрешният министър Жералд Дарманен заяви, че 12 000 полицаи ще следят за спазването на полицейския час. Той добави, че полицията няма да налага спазване на правилото за събиране на не повече от шест души при частни прояви.


След три нарушения глобата скача на 3500 евро и е възможно и осъждане на затвор до 6 месеца.

Финансовият министър Брюно Льо Мер каза, че пострадалата от пандемията хотелиерска индустрия на Франция ще получи всичката възможна помощ, за да оцелее от полицейския час в Париж и други осем града.

Льо Мер съобщи, че държавно гарантираните заеми, които вече са въведени за засегнати от Covid-19 ще бъдат удължени с шест месеца до юни 2021 г.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Читалището

Кюстендилски гласоподаватели няма да гласуват в квартала си "Изток"

Около 4000 гласоподаватели от ромския кв. "Изток" отново ще гласуват в смесени секции в града, не в квартала си, след като административният съд  отхвърли подадена жалба срещу заповедта на кмета Огнян Атанасов и областния управител инж. Александър Пандурски за разположението на избирателните секции. В жалбата се настоява 6-те изборни секции в..

публикувано на 17.09.24 в 10:09

Полша обяви бедствено положение в засегнатите от наводненията райони

Обстановката в полския град Ниса е спокойна тази сутрин, след като през изминалата нощ доброволци укрепваха с торби с пясък бреговете на едноименната река. Кметът на Ниса Кордиан Колбярц призова по-рано жителите да се евакуират на по-високи места. Днес обаче се забелязва леко оттегляне на водата в речното корито и хората са обнадеждени, че най-лошото..

публикувано на 17.09.24 в 10:09

Най-малко 18 са жертвите на наводненията в Централна и Източна Европа

Според информации от тази нощ жертвите на наводненията в Централна и Източна Европа са най-малко 18. От петък силните дъждове и ветрове причиниха значителни щети в Австрия, Чехия, Унгария, Полша, Румъния и Словакия.    Бедствия и в азиатската държава Мианма. Държавната телевизия съобщи, че жертвите на тайфуна "Яги" вече са 226 души, а 77 са в..

публикувано на 17.09.24 в 10:03
Лодка с нелегални мигранти на пристанището на град Палеохора, о-в Крит.

Атина продължава да търси общоевропейско решение на мигрантската криза

Атина търси европейско решение на мигрантския проблем, докато потокът от нелегални мигранти към Гърция не стихва. 3000 нелегални мигранти са влезли през гръцките острови само от началото на месеца, съобщиха от Бреговата охрана. Ежедневен е натискът към гръцките острови в Егейско море. Лагерите за настаняване са препълнени, казаха местните..

публикувано на 17.09.24 в 09:59
Цветелина Пенкова

Цветелина Пенева: Преправени протоколи на СИК-ове пораждат спекулации и недоверие в изборния процес

За мен е притеснително, че има голям процент сбъркани протоколи, а ЦИК не излезе официално да каже колко СИК-а са предали протоколи без грешки на изборите през юни т. г., защото това няма да се хареса на някои организатори на изборите. Това сподели Цветелина Пенева, член на Обществения съвет на ЦИК от Сдружение „Демокрация и законност“, в..

публикувано на 17.09.24 в 09:51

Фон дер Лайен представя проектосъстава на новата ЕК

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще представи тази сутрин новия състав на Европейската комисия, потвърдиха от институцията. След среща с председателите на политически групи в Европарламента тя ще даде изявление за медиите. Обявяването първоначално бе отложено и до последно не беше сигурно, че ще се състои,..

публикувано на 17.09.24 в 09:50

Петролът продължава да поскъпва

Цените на петрола продължиха да се покачват в днешната азиатска търговия на фона на опасения свързани с добива на суровината в САЩ заради урагана Франсин, предаде "Ройтерс".  Анализатори прогнозират и намалели запаси в най-голямата световна икономика. Фючърсите на сорта Брент от Северно море, който е референтен за Европа поскъпнаха с 34 цента до 73,09..

публикувано на 17.09.24 в 09:45