Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитровден е!

| обновено на 26.10.20 в 13:12
Снимка: архив

Православната ни църква отбелязва паметта на свети великомъченик Димитър Солунски. Почитан на целия Балкански полуостров, Свети Димитър е обявен за покровител на град Солун, където е издигната и едноименната базилика, в която се съхраняват мощите на светеца, прославени с чудотворната си и лечебна сила.

В храмовете на Българската православна църква се отслужват празнични богослужения в прослава на чудотвореца.

Като управител на Солун той открито изповядвал християнската вяра. Император Галерий го хвърлил в тъмница, където го убили по време на молитва.

За покровителството на светията си съперничат гърци, българи, сърби и руснаци.

Според народните представи от Димитровден започва зимата. 

С общоградско литийно шествие и курбан за здраве във Велико Търново се честват Димитровден и 835 години от въстанието на болярите Петър и Асен и възобновяването на българската държава.

Църквата „Св. Димитър Солунски“ във Велико ТърновоОбщоградското литийно шествие във Велико Търново с иконата на Св. Димитър ще премине до църквата музей „Св. Димитър Солунски“, свързана с въстанието на Асеневци и създаването на Втората българска държава. В църковния двор ще има благодарствен молебен, след което ще бъде осветен и раздаден курбан за здраве. 

„Делото на Асеневци е живо“, посочи историкът Нелина Църова, директор на общинската дирекция „Култура и туризъм“: 

„Тази памет ние се стараем да я съхраняваме и да я предаваме занапред. В тези трудни времена, може би, имаме нужда от неща, които ни обединяват, които повдигат духа, самочувствието ни като българи, точно така както преди 835 години са го направили болярите Петър и Асен“.

Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи празнична архиерейска литургия в храма "Свети великомъченик Димитър Солунски" в квартал "Владислав Варненчик".

„Бог да помага на всички! Здраве най-вече, да се избегнат тези вредоносни поветрия на коронавируса. И разбира се хората, които празнуват днес, да имат ясно потвърждение, че свети великомъченик Димитър Солунски Чудотворец, е мощен пред Бога за всички - не само, които го почитат, но и които се стараят да водят духовен живот  - искрен, сърдечен, да се борят с греха, да обичат Бога, човека“, пожела митрополитът

26 октомври е и ден на Сливен, Видин, Айтос и Радомир.

В Сливен празникът започна с празнична Света литургия. Ще има и ритуал по вписването в паметната лауреатска книга на носителя на наградата „Добри Чинтулов“. Носителят на наградата е художникът и преподавател по цветен етюд и рисуване в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ в Пловдив - доц. Красимир Добрев. Тя му се дава за значителен принос за духовното развитие на Сливен и българската култура. 
На празничната сесия на Общинския съвет доц. Добрев и д-р Митко Баев, дългогодишен завеждащ Инфекциозно отделение в МБАЛ „Д-р Иван Селимински“, ще бъдат удостоени със званието „Почетен гражданин на Сливен“. Тържествената церемония по издигането на националното знаме по случай празника на града ще се състои на централния площад „Хаджи Димитър“ от 12 ч. Предвидено е още дефиле на циркови артисти по главната улица и концерт на военния духов оркестър. От 18 ч. в зала „Сливен“ ще се проведе церемония по връчването на наградите на Община Сливен за 2020 г.  

В Радомир общоградският празник води началото си от средата на 19 век, когато е започнал градежът на местната църква "Свети великомъченик Димитър" и е възстановен с решение на местния Общински съвет от 1999 година. Празникът започна с изложба на художника Богомил Благоев  в Общинския исторически музей, а официалната церемония се проведе на на площад "Свобода" , където беше отслужен и тържествен водосвет. Пред сградата на общината беше прожекцията на документалния филм, озаглавен „Всички пътища водят до... Радомир”. Филмът проследява промяната в облика на града през последните години, включва и интервюта с известни радомирци, сред които журналистът- пътешественик Симеон Идакиев, скулпторът проф. Евгени Кузманов и др.

Кметът на Болярово отмени всички масови прояви, свързани с празника на града. Димитровден ще е неработен за жителите. Община Болярово се съобрази с препоръките на здравните власти и отмени, както проявите на закрито, така и спортните срещи, концертите и дори традиционното литийно шествие с иконата на Свети Димитър. Кметът Христо Христов отправи благодарност към всички фирми и граждани, направили дарения за провеждането на празниците, като уточни, че събраните средства ще бъдат използвани за други празнични прояви при по-безопасни за здравето и живота на хората условия.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху

Нетаняху критикува западните лидери за призива за оръжейно ембарго

Израелският премиер Бенямин Нетаняху остро осъди западните лидери, включително френския президент Еманюел Макрон, за предложението за оръжейно ембарго на Израел, предаде Ройтерс. "Всички цивилизовани страни трябва да стоят твърдо на страната на Израел. Въпреки това президентът Макрон и някои други западни лидери сега призовават за оръжейно..

публикувано на 05.10.24 в 22:13
Говорителят на израелската армия контраадмирал Даниел Хагари

Израел ще отвърне на Иран, когато настъпи подходящият момент

Израел ще отвърне на Иран за ракетната атака, извършена от Техеран, когато настъпи подходящият момент, заяви в събота израелският военен говорител, добавяйки, че две военновъздушни израелски бази, ударени при атаката по-рано тази седмица, са останали напълно оперативни и няма повредени самолети . "Начинът, по който ще отговорим на тази..

публикувано на 05.10.24 в 21:23

Има жертва от наводненията в Западна Гърция

Има жертва от наводненията в Западна Гърция. Властите препоръчват да се избягва пътуване. След няколко часа издирване с дрон спасителите намериха тялото на изчезналия 52-годишен пазач на асфалтова база. Той е бил отнесен от наводнението в следствие на силния дъжд в област Етолоакарнания в западна Гърция. Намерен е на седем километра от..

публикувано на 05.10.24 в 20:55

"Хамас" потвърди смъртта на още един свой командир при израелски удар в Северен Ливан

Палестинската въоръжена групировка "Хамас" потвърди днес смъртта на още един свой командир в Ливан, предаде Ройтерс. Саид Аталах Али, един от лидерите на Бригадите "Изедин ал Касам" - военното крило на групировката, е бил убит при израелски удар по бежанския лагер Бедави на около 5 километра северно от пристанищния град Триполи в Северен..

публикувано на 05.10.24 в 20:48

Чествания под патронажа на президента по повод 1010 години от смъртта на българския цар Самуил

Под патронажа на президента Румен Радев в Националния парк-музей "Самуилова крепост" край петричкото село Ключ се провеждат честванията по повод 1010 години от смъртта на българския цар Самуил. През целия ден хиляди хора от цяла България се стичаха в Националния парк-музей "Самуилова крепост", за да отдадат почит към царя, който е воювал до..

публикувано на 05.10.24 в 20:37
Християн Мицкоски

Мицкоски: Българските политици искат да вкарат темата за РСМ в предизборната си кампания

Премиерът на РСМ Християн Мицкоски каза, че българските политици искат да вкарат темата за Северна Македония и "македонския въпрос" в предизборната си кампания. Така той коментира вчерашното съобщение на българското Министерство на външните работи, че процесът на европейска интеграция се основава на собствените заслуги и не допуска..

публикувано на 05.10.24 в 20:10

Рекорден бой посетители в Деня на отворени врати в АЕЦ "Козлодуй"

В Деня на отворени врати в АЕЦ "Козлодуй" днес атомната електроцентрала беше посетена от над 1000 души, което е най-големият брой в досегашната история, съобщават от пресцентъра на централата. Гости от страната и чужбина имаха възможност лично да видят уникалните съоръжения на централата, поставила началото на ядрената енергетика в България..

публикувано на 05.10.24 в 19:20