Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мария Шаркова: Не е късно да се въведат бързите антигенни тестове в училищата

Не е реалистично да мислим, че всички контактни могат да бъдат карантинирани, казва специалистът по медицинско право

Снимка: БГНЕС

„Периодът, в който се обясняваше, че локдаунът е с цел да се пригодят всички системи, така че когато вълната е по-тежка и ни удари да може да реагират адекватно, виждаме, че не е използван рационално. Нито образователната система беше пригодена да отговори на една по-голяма вълна, нито здравната – виждате, че в момента болниците са претоварени, нито пък тази система за контрол на заразните заболявания.“ Този коментар направи пред БНР адвокат Мария Шаркова, специалист по медицинско право.

Според Шаркова е било разумно специално за училищата да се въведат бързите антигенни тестове, защото децата са най-малко симптоматични и могат да ходят на училище, включително без симптоми, и да разнасят заразата. 

Още не е късно да се въведат тези бързи тестове и повече деца да се тестват, за да може тези, които са заразни и рискови, да се изолират временно, но да не се прекъсва учебният процес. Особено за най-малките, на които е много трудно да учат от разстояние.“

„Виждаме, че не всички контактни хора обективно могат да бъдат карантинирани. Това на този етап е абсолютно нереалистично да си го представим и да си мислим, че може да стане“, коментира юристът в предаването „Преди всички".

Мария Шаркова смята, че е необходимо да се огласява по-прецизна информация за това кога е най-подходящо да се тестваме и от кой момент човек е заразен, за да знаем за колко дни назад да уведомим хората, с които сме били в близък контакт.

Трябва да се промени дефиницията за потвърден случай и да се включат и други тестове извън PCR диагностиката, уточни още адвокат Шаркова.

Предписанията на РЗИ са индивидуални административни актове. Ако влезе в действие SMS система, ще трябва да се промени и законодателството, обясни Мария Шаркова, чието дете е преболедувало коронавирусната инфекция, без да се карантинира класът му в училище.

„В училище искат номера на връченото предписание на РЗИ, което ни беше връчено може би седмица по-късно (след положителния резултат от теста – бел. ред.) Ние се съгласихме да ни бъде връчено по email, писмено потвърдихме, че сме получили съответния индивидуален административен акт.“

В този етап на дифузно разпространение на вируса трябва да разчитаме на самосъзнанието и здравната култура, подчерта адвокат Шаркова. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Доналт Тръмп говори на митинга в Ашбъро, Северна Каролина.

Тръмп: Ако "другарката Камала" стане президент, САЩ ще загубят милиони работни места

Кандидатът на републиканците Доналд Тръмп проведе първото си предизборно събитие на открито след опита за покушение срещу него.  След инцидента в Пенсилвания от "Сикрет сървис" препоръчаха на Тръмп да участва в събития само на закрито и на места, които могат по-лесно да бъдат контролирани. Той обаче изнесе реч пред свои поддръжници в щата Северна..

публикувано на 22.08.24 в 09:07
Прехващане на изстрелян от Русия дрон над Киев.

Украинска атака с дрон забави полети във Волгоград

Руското министерство на отбраната съобщи, че са свалени общо 28 дрона над различни региони на страната. Едно от нападенията предизвика пожар и блокира летището във Волгоград, където временно прекрати полетите. Украинските военни съобщиха, че са унищожени 96 руски дрона за денонощието, както и за руски атаки в Херсонска, Одеска и Николаевска област...

публикувано на 22.08.24 в 09:03

МОН подготвя отговори на питането на ЕК за закона за ЛГБТ

Само двама от близо 6400-те зрелостници полагат матура по български език, за да повишат оценката си за влизане във висше учебно заведение. Това каза служебният зам.- министър на образованието Емилия Лазарова. Преди 7 ч. в министерството беше създадена комбинацията за поправителната матура по предмета. "Няма различия във времетраенето, във..

публикувано на 22.08.24 в 09:01

McDonald`s се надява да създаде 24 000 работни места в Обединеното кралство и Ирландия

Американската компания за бързо хранене "Макдоналдс" се надява да създаде 24 000 работни места с разширяване на бизнеса си в Обединеното кралство и Ирландия, съобщи вестник "Гардиън".  Плановете са "Макдоналдс" да отвори повече от 200 ресторанта в Обединеното кралство и Ирландия като част от инвестиция за 1 милиард паунда, която се прицелва в..

публикувано на 22.08.24 в 08:57

Пръскат срещу комари, кърлежи и гризачи в някои части на София

Продължават мерките срещу насекомите в София, съобщават от Столичната община. Днес предстоят нови обработки срещу комари, кърлежи и гризачи. Първи ще са в районите "Сердика", "Илинден", "Слатина" и парк "Борисова градина".  Обработките се извършват рано сутрин до 10:00 часа, а срещу комари - късно вечерта след 20:00 часа.

публикувано на 22.08.24 в 08:11

Част от влаковете на Родопската теснолинейка спряха да се движат

Временно част от влаковете на Родопската теснолинейка по направлението Септември - Добринище - Септември няма да се движат, а пътниците ще бъдат превозвани с автобуси. Причината са възникнали аварийни и технически неизправности в дизеловите локомотиви, които обслужват линията, както и невъзможност да бъдат незабавно заменени с изправни..

публикувано на 22.08.24 в 08:10

Ловеч отбелязва 147 години от освобождението си от османско иго

С тържествена церемония в Ловеч ще бъде отбелязана 147-ата годишнина от освобождението на града от османско иго и установяването на местна власт и самоуправление. Празничният ден ще започне с панихида за загиналите и благодарствен молебен в църквата "Света Троица". Пред паметника на избитите ловчалии в двора на храма ще бъдат положени венци..

публикувано на 22.08.24 в 08:03