Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шефката на Фармацевтичния съюз с ново обвинение

| обновено на 30.10.20 в 18:59
Асена Сербезова
Снимка: БГНЕС

Месец след като Софийският районен съд прекрати делото срещу председателя на Българския фармацевтичен съюз Асена Сербезова, прокуратурата ѝ повдигна ново обвинение за всяване на паника по време на извънредното положение. Това съобщиха от съсловната организация на фармацевтите. Ако този път съдът допусне разглеждане на делото и се съгласи с твърденията на държавното обвинение, Сербезова може най-много да бъде глобена.

В началото на април първо пред Националното радио, а след това и пред БНТ шефката на Фармацевтичния съюз говори за рисковете от липса и недостиг на някои лекарства в условията на пандемията от Covid-19.

Цитира предупреждения в същия смисъл на европейски експерти и организации. Ден по-късно прокуратурата е сезирана и направо повдига обвинение на Сербезова по текст с минимална съдебна практика и ползван при редките разследвания за телефонни заплахи.

В края на лятото прокуратурата предложи - заради чистото ѝ съдебно минало, тя да бъде освободена от наказателна отговорност и само санкционирана с глоба. В средата на септември Софийският районен съд прекрати делото с мотив - неясно обвинение и допуснати процесуални нарушения, които ограничават правото на защита на Асена Сербезова.

След „поправителния“ районната прокуратура е уточнила цитатите от интервютата, с които твърди, че Асена Сербезова е всяла паника - чрез заблуждаващи знаци за тревога, както и часовете, в които тя е говорила пред „Хоризонт“ и по БНТ. Предстои внасянето на предложението за глоба и втори опит в съда делото да започне по същество.

На този фон от Фармацевтичния  съюз напомниха, че за казуса "Серебезова" знаят редица европейски институции. Сред тях и Европейският съд по правата на човека в Страсбург, където вече е регистрирана жалбата ѝ за нарушени човешки права по повод повдигнатото ѝ обвинение.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Асена Стоименова

Международната федерация на фармацевтите подкрепи проф. Асена Стоименова

Международната федерация на фармацевтите подкрепи категорично Българският фармацевтичен съюз по случая с обвиненията към неговия председател проф. Асена Стоименова. От Международната федерация на фармацевтите изразяват подкрепа за Българския..

публикувано на 30.04.20 в 23:16
ВИЖТЕ ОЩЕ

Терминалът за втечнен газ в Александруполис вече е в експлоатация

От днес терминалът за втечнен природен газ в гръцкия град Александруполис вече е в експлоатация. Чрез него доставки могат да получават Гърция, България, Румъния, Молдова и Украйна, както и  Северна Македония, Сърбия, Унгария и Словакия...

публикувано на 01.10.24 в 10:58
Марк Рюте и Йенс Столтенберг, 1 октомври 2024 г.

Украйна е топ приоритет за новия шеф на НАТО

Новият генерален секретар на НАТО Марк Рюте определи като свой топ приоритет Украйна при предаването на поста заедно с вече бившия ръководител на Северноатлантическия пакт Йенс Столтенберг. Двамата направиха кратки изявления пред медиите в..

публикувано на 01.10.24 в 10:58

Произведения на 25 художници от Монтана са подредени в галерия "Кутловица"

Живопис, скулптура и приложно изкуство са подредили в изложбата художниците от Монтана "Есен 2024". Откриването е в 17:30 ч. в галерия "Култовица", съобщиха от дружеството на художниците "Тенец". Ценителите на изкуството могат да видят над 50..

публикувано на 01.10.24 в 10:43

Ще гласуват ли заем от 6 милиона лева за градския транспорт в София?

Председателят на Столичния общински съвет Цветомир Петров свика извънредно заседание на 3 октомври от 10.00 часа. На заседанието ще се разгледа предложението на кмета Васил Терзиев за отпускане на заем от 6 милиона лева за транспорта в София ...

публикувано на 01.10.24 в 10:40
Доц. д-р Ходор Факих

Д-р Худор Факих: Радикализирането на Израел води до радикализиране и на другата страна

С правителствения "Еърбъс" беше евакуирана първата група българи,желаещи да напуснат Ливан. Това са 89 наши сънародници.  Те бяха посрещнати от служебния премиер Димитър Главчев, служебния министър на транспорта и съобщенията Красимира Стоянова и..

публикувано на 01.10.24 в 10:40
Весислава Танчева

Весислава Танчева: 8-ите избори са сигурни

8-ите избори са сигурни , изказа мнението си пред БНР Весислава Танчева от Сдружение БОЕЦ.  "Изненадана съм от това в каква степен хората са готови, заради едното усещане за несигурност и евентуално да не ходим на 8-и избори, което според мен е..

публикувано на 01.10.24 в 10:35

Влизат в сила новите изисквания към банките за кредитните стандарти

От днес влизат в сила новите изисквания на БНБ към банките за показателите за кредитни стандарти при отпускане и при предоговаряне на кредити, обезпечени с жилищни недвижими имоти.  От 1 октомври БНБ сваля основния лихвен процент на 3,43 на сто..

публикувано на 01.10.24 в 10:31