Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спецпрокуратурата показа антиките на Божков, търси учени за оценката им

| обновено на 05.11.20 в 11:45
15
Спецпрокуратурата показа пред медиите иззетите предмети с белезите на културно-исторически ценности, които се съхраняват в НИМ.
Снимка: БГНЕС

Прокуратурата разпространи снимки и видео от иззетите предмети  от античната колекция на разследвания за 19 престъпления бизнесмен Васил Божков. От държавното обвинение обявиха, че ще  бъдат поканени учени и независими специалисти с международно признание в областта на археологията, за да направят експертна оценка на предметите - от Европейския съюз, като единствените изрично посочени държави са Германия и Италия.

Експертите в областта на археологията  ще имат за задача да установят актуалния статут, културно-историческата и финансова стойност на антиките.

От спецобвинението припомнят, че откритите в музея на намиращия се в Дубай хазартен бос предмети са 6778 броя. В момента се намират в Националния исторически музей, където се съхраняват при спазване на утвърдените правила и под охраната на МВР.

Към прессъобщението има снимки и видео, на които се виждат ритоните на Васил Божков. Без конкретика се уточнява, че това се прави, за да опровергаят неверни твърдения, относно иззетите антики.

Може да се предположи, че това е отговор на твърдения на самия хазартен бос, че един от ритоните от неговата колекция е предлаган на свободния пазар, докато се води иззет като веществено доказателство и на няколко път през социалните мрежи Божков призова прокуратурата да го покаже.

Преди около месец прокуратурата обяви край на няколкомесечното описване и изземване на предмети от музея на Божков и че от тях само 212 са регистрирани, като има съмнение, че това е станало на занижени цени. Затова ще се прави експертиза на всичко, като говорителят на главния прокурор Сийка Милева не изключи античната колекция на Божков да бъде национализирана.









Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Васил Божков

Съдът отмени запори за 300 млн. лв. на фирма на Васил Божков

Административният съд - София град е отменил запори за 300 милиона на фирма "Ню геймс", собственост на намиращия се в Дубай Васил Божков.  Това е станало на 9 октомври.  Обезпеченията са заради данъците и таксите, които Приходната агенция..

публикувано на 16.10.20 в 13:52

Колекцията на Божков може да стане публична държавна собственост

Международни експерти ще правят археологическа експертиза и ще дадат актуална оценка на регистрираните 212 артефакти от колекцията „Божков”.  Ако се съберат достатъчно доказателства, ще бъдат предприети действия за обявяване на колекцията за публична..

обновено на 06.10.20 в 17:24
ВИЖТЕ ОЩЕ
Иван Кунев

Директорът на Областно пътно управление - Благоевград Иван Кунев е депозирал оставката си

Директорът на   Областно пътно управление - Благоевград Иван Кунев е депозирал оставката си, потвърдиха от Агенция "Пътна инфраструктура". Заявлението  е подадено след извършена проверка за възникнал скандал между него и служител на пътното..

публикувано на 13.09.24 в 20:21

Бойко Борисов очаква стабилност след предсрочния вот на 27-и октомври

Бойко Борисов очаква стабилност след изборите. Според него хората осъзнават, че ако това продължава, ще има разпад, и затова ще излязат да гласуват. Това заяви лидерът на ГЕРБ по време на работна среща с актива в Силистра. Борисов изказа..

публикувано на 13.09.24 в 20:12

Протестна акция на ВМРО пред Софийската опера, където президентът на РСМ ще гледа операта "Набуко"

Представители на ВМРО проведоха протестна акция пред Националната опера и балет в София, където президентът на РСМ Гордана Силяновска - Давкова ще присъства на операта "Набуко". Активистите носеха плакати с надпис "Пътят на РСМ към Европа..

публикувано на 13.09.24 в 19:49

Утре е Ден на траур в Община Разлог заради смъртта на двамата пилоти

Община Разлог обяви 14 септември за Ден на траур в памет на двамата пилоти, които загинаха по време на тренировъчен полет край авиобаза "Граф Игнатиево". Загинали са двамата офицер-пилоти на катастрофиралия учебно-боен самолет Старши..

публикувано на 13.09.24 в 19:38
Снимката е илюстративна

Намерена е черната кутия на разбилия се до Граф Игнатиево учебно-боен самолет L-39

Намерена е черната кутия на разбилия се до Граф Игнатиево учебно-боен самолет L-39, съобщават от Министерството на отбраната. Данните от нея трябва да изяснят каква е причината за инцидента, при който загинаха майор Петко Димитров и старши..

публикувано на 13.09.24 в 19:26
Светослав Илчовски

Светослав Илчовски: Това с животните е само претекст, в момента ми спретват страхотни дела

Това с животните е само претекст, в момента ми спретват страхотни дела  за кражба на европроекти, че съм изливал парти в чужбина и за подривна дейност против България.  Това каза пред БНР бизнесменът Светослав Илчовски, като уточни, че още..

публикувано на 13.09.24 в 19:25
Румен Гайтански

От "Алианс за права и свободи" номинират Румен Гайтански - Вълка за кандидат-депутат

Бизнесменът Румен Гайтански,   по прякор  Вълка, който в момента е следствения арест, ще бъде номиниран за кандидат-депутат от коалицията около Ахмед Доган - "Алианс за права и свободи" в Сливенски избирателен район. Това обяви пред БНР..

публикувано на 13.09.24 в 19:20