Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да намериш любовта, когато си приел, че ще живееш сам

Павлина и Тихомир Мустакови
Снимка: Личен архив

Любовта откриват "по пътя" семейство Павлина и Тихомир Мустакови. Тя е еколог, а той алерголог.

"Много е важно хората да имат сетивата да се откриват и мисля, че при нас така стана. Беше наистина спонтанно. Явно бяхме в такъв житейски етап, че можехме да си позволим "лудостта" да изказваме това, което мислим, което чувстваме. Поне за мен беше така. Аз бях минал 40-те и както съм чел, че до 40 човек прави необмислени "глупости", след 40 ги прави съвсем обмислено и така се случи и при нас, че изведнъж нещата, които аз иначе бих стаил, не изказал, така позволих си лукса да ги покажа и така се получи", казва любимият детски лекар.

Съпругата му го е познавала 10 години. Д-р Мустаков е лекувал големия ѝ син.

"Моят син беше негов пациент. След това години не сме се виждали. Никога, никога не съм си мислила, случайно стана", споделя Павлина Мустакова. Любовта не я е връхлетяла изведнъж.

Доктор Мустаков разказва, че човек с времето започва да разбира кога се случва нещо истинско и кога е мимолетно и е щастлив, че е хванал този миг, когато човек усеща, че му се случват истински неща:

"Бях приел идеята, че най-вероятно ще остана сам, че така ми е писано да живея нататък. Когато двама души са приели идеята, че може да бъдат сами, тогава се получава истинска връзка, защото не го правят от страха, че ще са сами, тогава се получава нещо много пълноценно, ново енергетично ниво се получава". 

Той е най-добрият човек, когото тя познава:

"След 10 години мога да го заявя абсолютно категорично. Дори когато съм му се ядосвала в дребните неща, няма как, ние сме непрекъснато заедно, има и битовизми, въпреки това си казвам "аз толкова много го обичам, той е толкова добър, сега пък - много важно", веднага му прощавам".

Тихомир и Павлина Мустакови

От любовта на Павлина и Тихомир Мустаков се ражда Петър, който е на 10 години:

"Той е дете на любовта. Много е спокоен, много е красив, щастливо дете е", определя го майка му.

И двамата имат по едно дете от предишен брак, пояснява д-р Мустаков:

"Мисля, че общото ни дете има повече позитиви, отколкото негативи от това, защото и двамата сме си взели поука. Видял съм колко е важно детето да бъде възпитавано свободно".

Преди 20 години д-р Тихомир Мустаков има идеята да бъдат създадени "Астма училища", защото обгрижването на пациентите не е само медицина, те имат нужда и от социална и педагогична помощ. Не се е отказал да помогне за създаване на такива центрове. Надава се обаче на помощта на колегите му, защото вече 20 години го прави със собствени средства и сили.

Интервю със семейство Мустакови можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Д-р Лиляна Димитрова - лицево - челюстен хирург

Д-р Лиляна Димитрова - гост в "Горещи сърца": Вярата ми дава закрила и сигурност

Д-р Лиляна Димитрова е лицево-челюстен хирург с 42 годишен опит. Работила е във Варненската военно-морска болница, в "Пирогов", в болницата по Лицево-челюстна хирургия в Стоматологичния факултет, в "Александровска болница". Тя е една от създателите на отделението по Лицево - челюстна хирургия в болницата в Русе. "В Северна България – от Видин до..

публикувано на 13.10.24 в 07:23
Васко Кръпката и Кирил Маричков

Васко Кръпката за Кирил Маричков: Ще го помним като един щур щурец

Броени дни преди да навърши 80 години, от този свят си отиде рок легендата Кирил Маричков. Пред дома на музиканта в центъра на София, фенове вече поставят цветя в знак на почит, а социалните мрежи се изпълниха с песни и снимки на обичания вокалист и басист на "Щурците". Стотици музиканти, почитатели, близки и приятели публикуваха своите..

публикувано на 12.10.24 в 15:20

Васил Василев-Зуека: Всяка една картина е следващият урок за мен

Тези хора, които не желаят да пуснат властта в България вече повече от 35 г., няма да я пуснат никога .  Това каза пред БНР Васил Василев-Зуека, който живее в Испания, като уточни, че има предвид хора от бившата Държавна сигурност и хора от задкулисието. "Не бих казал, че това е причината да напусна България, но преди години, когато спряха..

публикувано на 11.10.24 в 18:01

Иван Игов: Понякога децата са по-разумни и по-силни от възрастните

"Психичното здраве в България за съжаление е доста окаяно. Според проучванията на Дружеството на психолозите, само една трета са готови да отидат без никакви притеснения на психолог или психотерапевт. Мислим си, че може би основната причина е, че хората си казват „Аз не съм болен, за какво трябва да ходя на терапия?!“, споделя психологът Иван..

публикувано на 10.10.24 в 15:16

Горещите сърца Феня и Искра Декало

Сестрите Феня и Искра Декало са кореспонденти на Българското национално радио в Израел. Едната е родена във Варна, другата в София. Много са задружни и са повече от сестри, приятелки са и не могат една без друга. Феня е завършила журналистика, а Искра е завършила педагогика. Разликата във възрастта им е пет години. Искра, която е по-малка е..

публикувано на 06.10.24 в 07:08
Доц. Таня Стоянова

Доц. Таня Стоянова - българката, обявила война на рака

Д-р Таня Стоянова, доцент по молекулярна и медицинска фармакология и урология в Медицинския факултет  на  Калифорнийския университет в Лос Анджелис е гост в 54-ти епизод на рубриката "Америка - илюзии и реалности" . Нейното хоби са това, което обичат децата ѝ, но понякога рисува и обича да слуша кънтри музика. "Ние се занимаваме да..

публикувано на 30.09.24 в 10:45
Иван Кръстев

Иван Кръстев – маестрото на музиката, литературата и театралното изкуство

В "Нощен хоризонт" ви срещаме с маестрото на българската музика – композитора и диригент Иван Кръстев .  В откровен разговор той сподели за началото на своя път в музиката, когато започва да учи пиано и цигулка на едва 4 годин и. Кръстев разказа за своето творческо израстване, водено от вдъхновението да съчетава музика и литература.  Още..

публикувано на 24.09.24 в 15:34