Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Учители настояват за дистанционно обучение до края на календарната година

Снимка: БГНЕС, архив

С вземане на отпуски и подаване на молби за напускане заплашиха учители в изявление пред Българското национално радио, ако не бъде изпълнено искането им всички ученици от цялата страна да преминат на дистанционно обучение до края на календарната година като мярка срещу разпространението на Covid-19 в училищата.

Педагозите, обезпокоени от многото смъртни случаи на техни колеги с положителни Covid тестове и обединени във фейсбук групата "Учители за безопасно образование", определиха като неефективни и неадекватни последните мерки на министерствата на здравеопазването и на образованието за справяне с разпространението на заразата в учебните заведения.

"Масово колегите имат идея да напуснат системата, а това ще означава не присъствено, ами никакво обучение", предупреди Лилия Стоянова, учител по информатика в Трета природоматематическа гимназия във Варна.

Тя определи като неефективна анонсираната от здравния министър мярка - всички ученици в училища с над 20% заболеваемост да преминат към дистанционно обучение от четвъртък:

"Да чакаме 20% доказано, симптомно болни, след като няма масово тестване, това не е решение. Ще чакаме да изгори на 20% къщата, за да извикаме пожарната. На всички е ясно повечето деца, особено по-малките, боледуват безсимптомно или с много леки симптоми, но те реално пренасят болестта и заразяват".

Критики в учителските среди има и към дадената от просветния министър възможност педагогическите съвети да задължават учениците да носят маски и в час, защото учениците използват маските често неправилно и така се губи ефектът от тях и защото не отчитат сериозността на проблема, особено най-малките от 1-ви до 4-ти клас.

"Всеки ден аз лично виждам как маски се захвърлят, маски има по пода, има под брадичката, дезинфектанти не се вземат. Децата трудно спазват каквито и да било мерки. Аз съм г-н Петров и преподавам по биология и здравно образование и по физическо възпитание и спорт в столично училище".

По тези причини педагозите настояват за "преминаване към дистанционна форма на обучение, поне до края на 2020 г., след което вече плавно преминаване в присъствена форма при доста стриктно спазване на противоепидемичните мерки".



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Планова профилактика на предавател

На 10 септември от 9 до 17 часа ще бъде извършена планова техническа профилактика на предавателя на ултракъси вълни ТРЪН 4 на честота  97.6  MHz, излъчващ програма "Хоризонт". Възможни са прекъсвания на сигнала. Може да слушате програмите на БНР през интернет сайта binar.bg.

публикувано на 10.09.24 в 06:00

Кипър ще бъде сред европейските държави с най-тежко въздействие на климатичните промени, твърдят учени

Кипър ще бъде сред европейските държави с най-тежко въздействие на климатичните промени върху уязвимите домакинства, алармира научен доклад, представен от Кипърския институт. Икономическите и социални политики за справяне с климатичната криза са в центъра на голяма международна конференция, която ще се проведе в Кипър от 26 до 28 септември.  С..

публикувано на 10.09.24 в 04:30

Във Великобритания близо 1800 престъпници ще бъдат пуснати на свобода предсрочно днес

Във Великобритания 1750 престъпници днес ще бъдат пуснати на свобода по-рано, съгласно спешния план на Министерството на правосъдието за облекчаване на кризата с пренаселеността на затворите. Миналата седмица броят на обитателите на затворите достигна рекордно ниво от над 88 500 души. Това означава, че почти всички от тях са пълни...

публикувано на 10.09.24 в 04:16
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън

Антъни Блинкън пристигна на посещение в Лондон

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън пристигна късно снощи в Лондон, което бележи началото на седмица на интензивна дипломация с новото правителство на Обединеното кралство, засягаща най-вече Украйна и Близкия изток.  Визитата на Блинкън идва преди посещението във Вашингтон в петък на британския премиер Киър Стармър, което ще бъде втората..

публикувано на 10.09.24 в 03:55
Джеймс Ърл Джоунс

На 93 години почина Джеймс Ърл Джоунс

На 93-годишна възраст е починал актьорът Джеймс Ърл Джоунс, предадоха световните агенции. Агентът му Бари Макферсън, цитиран от Асошиейтед прес, е потвърдил, че Джоунс е починал в понеделник сутринта в дома си в района на долината Хъдсън в Ню Йорк. Причината за смъртта му не се посочва.  Джеймс Ърл Джоунс придобива най-голяма известност с..

публикувано на 10.09.24 в 03:37
Нанси Файзер

Германия удължи граничния си контрол с шест месеца

Германското министерство на вътрешните работи обяви в понеделник въвеждането на временен граничен контрол на сухопътните граници с Франция, Люксембург, Нидерландия, Белгия и Дания за шест месеца, считано от 16 септември 2024 г., предаде Ройтерс, потвърждавайки информацията от по-рано през деня. Германия продължава граничния контрол и в..

публикувано на 09.09.24 в 20:55

Пожарът под Черни връх в Рила все още не е ликвидиран

Пожарът, който възникна на 23 август на 2300 м в Рила планина под Черни връх в местността Байрямица над село Бистрица, все още не е ликвидиран и на терен днес работиха 9 души пожарникари и горски служители от НП "Рила", казаха от Областната дирекция на полицията в Кюстендил. Проблемът е торфът, който е н пласт около метър, и той тлее и се..

публикувано на 09.09.24 в 20:32