Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Р. Стоилова, БАН: Овластяването на "екстравагантните" разколебава хората в пандемията

Изследователите нямаме опит в такава ситуация

Снимка: БГНЕС

"Изследователите нямаме опит в такава ситуация, защото пандемия с такъв размер не е наблюдавана от десетилетия", каза пред БНР проф. Румяна Стоилова от Института по философия и социология към БАН.

По думите ѝ ситуацията към месец ноември е толкова променена, че оптимизмът, констатиран през летните месеци в изследванията на нагласите на хората във всички европейски страни, сега изглежда необоснован.

"Резултатите от 3-ти ноември за България категорично показват разделение на мненията по три ключови въпроса. Първият е дали правителството се справя добре с коронавируса - 50% на 40% е съотношението на одобряващи и не одобряващи. Вторият е за необходимост от въвеждане на твърди ограничителни мерки - и тук имаме разделение на половина на обществото. Третият въпрос е дали е опасен коронавирусът, където имаме 52% отговори, че е опасен, но е просто един силен грип", посочи проф. Стоилова и коментира, че изследователите се опитват да намерят обяснение на описаната ситуация.

Според нея от разделението на мненията в обществото пряко последствие ще са страх и паника, които са отвъд обоснованите размери.  

"Да имаме официалното правило да се носят маски, а същевременно да овластяваме хора, които противоречат на това правило, води пряко до разделението на мненията в Българското общество", така проф. Стоилова коментира назначаването на доц. Атанас Мангъров за началник на Covid отделението в Инфекциозна болница.

"Трябва да се повиши доверието, като се повиши нивото на експертност. ... Когато заради разнообразието на гледните точки поставяме на едно и също ниво онези експерти, които говорят чрез факти, и други, които ще нарека екстравагантни, не е добра тактика. Намираме се в сериозна ситуация, в която трябва да се намали влиянието на екстравагантните. Ние виждаме обратното - овластяват ги. Това разколебава хората".

Изследователка подчерта, че в ситуацията на страх, несигурност и недоверие безразборното изкупуване на лекарства и самолечението са прояви, които могат да се обяснят с това, че хората правят това, което им е достъпно:

"Искам да видя къде е отговорът на институциите на настъпилата паника".

Проф. Румяна Стоилова посочи, че не е добра комуникацията от страна на експертите към гражданите и определи това като голяма слабост на подхода към кризата. Според нея Националният оперативен щаб е имал високо доверие в началото на кризата, след което е бил дискредитиран.

Интервюто на Диана Янкулова с проф. Румяна Стоилова в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.  

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Доц. Атанас Мангъров

Доц. Мангъров: Този вирус не се лекува с антибиотици, аспиринът помага

" Клиниката е пълна, около 80 души е постоянният брой на пациентите ", каза пред БНР  доц. Атанас Мангъров, началник на Covid отделението в Инфекциозна болница , в която се лекуват всички пациенти  с коронавирусна инфекция. Той уточни, че всички..

публикувано на 11.11.20 в 12:32
Доц. Атанас Мангъров

Доц. Мангъров: Значителна част от мерките на МОН са преувеличени и ненужни

" Значителна част от мерките, които се вземат от МОН преди първия учебен ден, са преувеличени и ненужни ".  Това каза пред БНР доц. Атанас Мангъров, началник на детското отделение в Инфекциозната болница в София. Според него се случва същото, както с..

публикувано на 09.09.20 в 12:43
Д-р Иван Маджаров

Д-р Иван Маджаров: Терапията винаги е индивидуална, самолечението е опасно

"Самолечението е опасно. Терапията винаги е индивидуална. Преди да изпише лекарството винаги лекаря се съобразява със самия пациент ", каза пред БНР д-р Иван Маджаров, председател на БЛС. Той препоръча да не се приемат лекарства, които са изписани на..

публикувано на 11.11.20 в 16:26
Премиерът Бойко Борисов

Бойко Борисов: Не искам недостиг на линейка, лекарства, легло

Премиерът Бойко Борисов не желае да има недостиг на линейка, лекарство или легло. В хода на онлайн заседанието на правителството той поиска създаване на такава координация в лечебните заведения, че за всеки пациент с Covid-19, нуждаещ се от болнично..

обновено на 11.11.20 в 18:54
ВИЖТЕ ОЩЕ
Премиерът на Италия Джорджа Мелони

Правителството на Италия е подложено на критики заради плановете да съкрати фондовете за автомобилната индустрия

В Италия правителството на Джорджа Мелони е подложено на критики заради плановете да съкрати драстично фондовете в помощ на автомобилната индустрия, предаде "Ройтерс". През 2022 година предшественикът на Мелони - Марио Драги - обяви, че държавата заделя 8..

публикувано на 28.10.24 в 22:13

Скандален видеозапис: В Белица попълват празни бюлетини

Скандален видеозапис от броенето на бюлетините  в една от секциите в град Белица показва как жена попълва празни бюлетини в полза на две партии - ГЕРБ и "ДПС- ново начало".  Нарушението, което изборният закон квалифицира недвусмислено като..

публикувано на 28.10.24 в 22:07
Министър-председателите на Грузия Иракли Кобахидзе (вляво) и на Унгария Виктор Орбан - архивна снимка от 25 април 2024

Орбан пристигна на двудневно посещение в Тбилиси

Премиерът на Унгария Виктор Орбан пристигна на посещение в грузинската столица Тбилиси, предаде "Франс прес". Целта на двудневната му визита е да подкрепи управляващата в Грузия партия "Грузинска мечта", която спечели парламентарните избори в събота...

публикувано на 28.10.24 в 21:56

МВР задържа заподозрян за убийство в столичния квартал "Младост 1"

Задържан е заподозрян за убийството на 77-годишната жена, която беше открита рано сутринта в столичния квартал "Младост 1" пред блок 43, съобщиха от МВР за БНР. Тяло на жена е намерено до жилищен блок в столичния кв. "Младост" Към момента няма..

публикувано на 28.10.24 в 19:59

Повишена избирателна активност в Плевен, ГЕРБ-СДС печели

ГЕРБ–СДС е първа политическа сила на изборите в Плевен. С повишена избирателна активност в 15-и МИР избират осем депутати за 51-вото Народно събрание. За ГЕРБ-СДС са гласували 18 380 от общо гласувалите 80 834 в областта. Втора сила е..

публикувано на 28.10.24 в 19:49

19 часа трябваха за обявяване на резултатите от изборите в област Монтана

19 часа след приключване на изборите снощи обявиха окончателните резултати в област Монтана. Първа политическа сила е ГЕРБ – СДС. ДПС - Ново начало е с 2000 гласа повече от вота през юни и са втори на по-малко от процент от първото място. Протокол..

публикувано на 28.10.24 в 19:29

БСП е първа политическа сила в Трекляно

БСП събира за пореден път най-много гласове на изборите в най-малката община Трекляно - 113, сочи окончателното преброяване на гласовете в 9-те секции. Избирателите по списък в 19-те села са 448, избирателната активност е над 50%. Вотът в..

публикувано на 28.10.24 в 19:21