Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александър Сивилов в „След края на историята“:

Сбърканите дисиденти на Изтока

Доц. Александър Сивилов
Снимка: Личен архив

На 14 ноември 1982 г. Лех Валенса, един от най-известните дисиденти и опозиционни лидери на Полша, е освободен от затвора след амнистия, която засяга всички дейци на създадения антиправителствен профсъюз „Солидарност“. Мустакатият образ на на полския дисидент се превръща в една от иконите на прехода на Източна Европа, а Полша и „Солидарност“ стават един от маяците на промените. Днес, 31 години след падането на Източния блок, все повече се налага митологията на политическите реформи и отмирането на социалистическата система, а нейните мъченици и пророци са дисидентите.

Странно е колко малко знаем за тях извън излъскания образ на борци за свобода, който вече се налага дори и в учебниците.

Валенса е известен със скромния си произход и дейността си на синдикален деец. От 1970 г. се включва в работническите стачки в пристанището в Гданск. През 1980 г. основава независимия профсъюз „Солидарност“, а после е арестуван. Излизането му от ареста го изстрелва в центъра на политиката. Основната идея, която води Валенса, е крайният католически антикомунизъм. В този момент вече е забелязан и от световната общественост, а през 1983 г. получава Нобелова награда за мир. Той е в основата и на победата на опозицията на първите свободни избори. На 9 декември 1990 г. печели президентския вот и става първият свободно избран президент на Полша от цели 63 години. В неговото управление се осъществяват приватизацията, неолибералните реформи и се очертава влизането в НАТО, както и пътят към ЕС.

България също има такъв образ. Президентът Желю Желев. В днешните учебници за гимназиите той е представен като дисидент. Също като Валенса е със скромен произход. Учи философия и се сблъсква със системата, когато се опитва да защити за първи път своята дисертация. В нея критикува марксизма, заради което е изгонен от столицата. През 1983 г. е иззета книгата му „Фашизмът“. След промените Желев става първи лидер на СДС и първият свободно избран президент на страната. В периода на управлението си той пледира за влизане в НАТО и ЕС.

Дотук чухме написаното в учебниците. Само че събитията имат и друга страна. По време на престоя си в с. Грозден Желев създава книга, която копира идеите на известния философ Хана Аренд. Тогава нейните трудове са недостъпни в България. По спомени на учените от това време книгите ѝ се намират само в библиотеката на политбюро. Как дисидентът стига до тях, е трудно да обясня. Странно е, че след сблъсъка с партията пред 1965 г. кариерата на Желев в социалистическа България не спира, а напротив. През 1974 г.  защитава докторска дисертация, на следващата година започва работа в Института по културата, като от 1977 до 1982 г. дори ръководи секцията „Култура и личност“, а през 1988 г. защитава и голяма докторска дисертация. Книгата му „Фашизмът“ е приета за печат и достига тираж 10 хиляди броя в тази социалистическа България, която той оприличава на фашистка диктатура. 

Нека се върнем и към Валенса. През 2016 г. се появиха документи на полската система на държавна сигурност, които доказаха, че за периода 1970-1976 г., докато е опозиционен лидер, той е сътрудничил на тайната полиция. Специално изследване потвърди автентичността им. 

Може ли такива хора да бъдат „дисиденти“, несъгласни с властта? Мисля, че отговорът идва сам. Истината е, че те са удобните дисиденти, защото са антикомунисти и лесно могат да бъдат насочвани поради спорното си минало.

Истинските несъгласни са други – например анархистът Георги Константинов, който през 1953 г. взривява паметника на Сталин в София. След това лежи в лагери и затвори почти десет години, а накрая е принуден да избяга във Франция, за да се спаси от нов процес. След 1989 г. той е изгонен от СДС, защото има собствено мнение и не се поддава на наставления, идващи от новите неолиберални ментори, които са заменили предишните от Москва. 

Друго голямо име от несъгласните е д-р Петър Дертлиев. Той е социалдемократ още по царско време и е преследван тогава. След 9 септември участва във Великото народно събрание, но заради политическата си позиция е изпратен в лагер. Дертлиев е един от основателите на СДС, но после е изгонен от партията, защото търси самостоятелно и социално развитие на България. 

Оказва се, че в учебниците си нямаме място за идеалисти. Създаваме новата митология на псевдо-свободата, пълна с антикомунисти, родени в семейства на активни борци, и пишем новата си история. История, която претендира, че е истинска, но всъщност е само поредната пропаганда. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Националното събрание на Франция.

Обрат във Франция: Премиерът да си ходи, левицата трябва да управлява

Крайната десница във Франция губи втория тур на предсрочните парламентарни избори във Франция, сочат първи резултати, представени в местни медии. Нито една политическа сила няма да има абсолютно мнозинство в следващия парламент. Победата изглежда е за лявата коалиция от "Нов народен фронт", коалицията около президента Еманюел Макрон излиза втора с..

публикувано на 07.07.24 в 22:15

Гръцките власти забраниха шествие в защита на християнското семейство, последваха протести

Гръцките власти забраниха шествие в защита на християнското семейство в Атина. В същото време беше дадено разрешение за гей парад.  Тази действия доведоха до организиране на голяма демонстрация в Солун. Депутати от опозицията оцениха днес като голяма грешка на министъра по защита на гражданите да позволи гей парад и да забрани демонстрация в защита на..

публикувано на 07.07.24 в 22:03
Жан-Люк Меланшон, лидер на La France Insoumise (LFI),  реагира след обявяването на резултатите от втория тур на изборите във Франция, Париж, 7 юли 2024 г.

Приключиха изборите във Франция, левицата излиза начело

Приключи гласуването на втория тур на френските парламентарни избори. Той се проведе при рекордна избирателна активност.  Рекорди бележи избирателната активност на втория тур на вота във Франция Според първите прогнозни резултати от екзитпол никоя формация не печели абсолютно мнозинство , но изненадата е, че на втория тур френската левица води...

публикувано на 07.07.24 в 21:09
Връх Руен в Осоговската планина

Наши и македонски туристи организират традиционната си среща-празник на връх Руен

Наши и македонски туристи организира традиционната си среща-празник, която се прави от тридесетина години на първенеца на Осоговската планина - връх Руен (2251м). Организатор е туристическото дружество "Осогово" - Кюстендил, което отбелязва 110-годишнина от учредяването си. На самия връх минава и държавната граница със Северна Македония. Днес през..

публикувано на 07.07.24 в 21:08

ДПС - Благоевград подкрепи Делян Пеевски

В публикация на ДПС - Благоевград в социалната мрежа се казва, че: "В последните няколко дни в медийното пространство се публикуват и разпространяват фалшиви декларации от част от структурите в област Благоевград. Категорично това не е вярно и молим да се спрат тези фалшификации и разделения от Елван Атила и компания!  ДПС - Благоевград..

публикувано на 07.07.24 в 21:00

От петък в ЕС са в сила допълнителни мита върху вноса на електромобили, произведени в Китай

От петък в ЕС са в сила допълнителни мита върху вноса на електрически превозни средства, произведени в Китай . Предвижда се митата да са в сила за срок от 4 месеца. ЕК не вижда основание за ответни мерки от Китай заради повишените мита за електромобили ЕК въведе временни мита върху вноса на електромобили с батерии от Китай Китай се..

публикувано на 07.07.24 в 21:00

Размяната на удари между Русия и Украйна продължава

Размяната на удари между Русия и Украйна продължи и през изминалото денонощие. По данни на Киев украинските военни са ударили склад за боеприпаси в руската област Воронеж. Москва е атакувала цели в районите на Херсон и Одеса.  Зеленски обяви новата военноморска стратегия на Киев Властите в Русия обявиха извънредно положение в части от..

публикувано на 07.07.24 в 20:42