Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ученици в Златарица отглеждат шафранов минзухар

Снимка: БТА

Ученици от Професионалната гимназия по механизация на селското стопанство „Никола Златарски“ в град Златарица отглеждат шафранов минзухар и вече имат първия си добив от скъпата кулинарна подправка и ценна суровина за медицината. Предстои сертифициране на продукцията във Франция и нейната продажба, а приходите ще бъдат вложени в екологични проекти и подобряване на материалната база за обучението на учениците.

Идеята за засаждането и отглеждането на шафрановия минзухар в златаришкото училище е резултат от участието на ученик от гимназията в конкурса „Моето стопанство“ на Министерството на земеделието, храните и горите и Министерството на образованието и науката, разказа временно изпълняващият длъжността директор Невена Георгиева:

Предизвика голям интерес, спечели награда, така че ние, от ръководството, решихме да разработим тази идея и да я приложим при нас. В гимназията сме си обособили място от половин декар, където сме засели наши луковици, те бяха 100 килограма. В момента берем шафран, имаме вече около 40 грама добив - готов, изсушен шафран. Този шафран, който сме добили, трябва да бъде сертифициран в специална лаборатория, след това всичко, което ние придобием като количество ще бъде изкупено от тази фирма“. 

Фирмата, от която аграрната гимназия „Никола Златарски“ в Златарица купила сертифицираните луковици на шафрановия минзухар, консултира училището по цялата технология на отглеждането, беритбата и сушенето на близалцата на цветовете, от които се получава шафранът и поема реализацията на продукцията за първата година, обясни Георгиева:

Златарица, 17 ноември 2020 г. Снимка: БТА

Първата година инвестицията е най-голяма, защото се инвестира в закупуването на луковици. В последствие това, което се получава като готов добив на продукция не е толкова много. Да, скъп е този продукт, но в крайна сметка очакваме да имаме някакви печалби след три-четири, може би пет години. Тенденцията като цяло е да инвестираме в екологични проекти оттук нататък, защото предметът, който сме разработили в училище, се казва „Екологията и моето стопанство". Идеята е да инвестираме в материално-техническа база. Имаме голям парк, могат да се обновят тракторите в него, машините, които се използват в земеделието. Резултатите са добри, децата се стараят“. 

17-е десетокласници, които се грижат за полето с екзотичното растение, изучават технологията за отглеждането и добиването на шафран във факултативния час по предмета „Екологията и моето стопанство“. Целта на училищното ръководство е да направи нещо ново, с което да кандидатства за иновативно училище, за да се развива. „Желанието ни е в близките няколко години нашето училище да продължи да разраства своята дейност в областта на иновациите, за да дадем възможност на учениците ни да получат съвременно образование и да бъдат конкурентни на пазара на труда“, поясни Невена Георгиева.

Учениците и учителите продължават обучението си присъствено, но са подготвени и за дистанционно обучение по общообразователните предмети. Производствената практика се провежда на открито, присъствено, и в малки групи при взети противоепидемични мерки:

Учениците в гимназията са малко, защото Златарица е малко населено място. Можем да си позволим на този етап да бъдем присъствено. Ние нямаме такава висока степен на заболеваемост и на този етап успяваме с мерките, които вземаме на училищно ниво. Няма пропуски, даже напротив аз отчитам доста положителни качества на дистанционното обучение. Виждам, че като цяло колегите работят много усилено в тази насока, опитват се, мислят модерно да създават материали, които са атрактивни за учениците. Нашата цел наистина ще бъде децата да се чувстват комфортно и нищо да не им липсва“. 

Училище „Никола Златарски” в Златарица е създадено през 1919 г. като зимно земеделско училище. През годините минава през различни трансформации. От 2003 г. е Професионална гимназия по механизация на селското стопанство. В момента в него се обучават ученици по специалностите „Монтьор на селскостопанска техника” и “Оператор на металообработващи машини”. 

Целия репортаж можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Живка Петрова - директор на Малко българско училище в Чикаго

Една директорка на училище зад граница за мерилото на успеха

Тя не е нито филмова, нито поп звезда, но се радва на популярност за която мнозина биха й завидяли. Името й знаят много от децата и възрастните. И не само в Чикаго, а и в САЩ. Търсят я за какво ли не. Винаги е готова да помогне. Казва,че за нея успехът не е в материалното, а в това да сбъднеш идеята . А тя знае как  да го направи. С..

публикувано на 17.09.24 в 10:42

По неотъпканите пътеки към училище

Цялата история чуйте в звуковия файл. Изображения: генерирани с Midjourney по описания на Лора Търколева

публикувано на 16.09.24 в 11:16
Стефан Топалов

Акордьор на рояли и пиана - една от изчезващите професии

Професията акордьор е една от най-рядко срещаните и специалистите се броят на пръстите на ръката. Всяко пиано и всеки роял се нуждаят от акордьор, казва Стефан Топалов - един от най-добрите майстори в настройката на тези инструменти. "Пиана със струни на над 30 години не може да не се подменят . Трябва да се подменят всички, звукът и..

публикувано на 15.09.24 в 09:55
Адресът на улица

Не е тайна: На адрес в Стамболийски са регистрирани над 1200 души

Цяла секция с над 1000 избиратели е регистрирана на един адрес в ромската махала в град Стамболийски. Това съобщиха от служба ГРАО в града. На улица "Петко Рачов Славейков" №31 живеят над 1200 души.   Казусът бе огласен от депутата от "Възраждане" Кръстьо Врачев, който обяви в парламента данни от проверка на Областна администрация в Пловдив...

публикувано на 10.09.24 в 06:52
Архимандрит Епифаний

Архимандрит Епифаний за чудотворната икона "Богородица-Вратарница" от Роженски манастир

Едно от най- посещаваните селища в Община Сандански безспорно е Мелник, най- малкият град в България. Някои го свързват с мелнишкото вино, други с културните събития тук, но най- яркият белег на това място си остават десетките стари църкви, съградени по времето на Деспот Слав, който превръща селището в търговски и духовен център.  Деспот..

публикувано на 09.09.24 в 08:52

Голям интерес има към острова "Света Анастасия" и това лято

Силен туристически сезон на остров „Св. Анастасия“ през това лято. Над 30 хиляди души са го посетили до края на август. Традиционно най-много са българските туристи, но многобройни са и чужденците, които посещават атрактивната дестинация. Тази година тя отбеляза 10 години от функционирането ѝ като туристически обект.  Август е..

публикувано на 08.09.24 в 06:08

Стари вещи оживяват в дома на семейство Михайлови

Битова стая, събрала уюта на живота на българите отпреди 100 и повече години – това присъства в дома на Калина и Михаил Михайлови от село Шуменци, община Тутракан. Тяхното семейство посрещна екип на "Хоризонт" преди броени седмици с традиционните за Добруджанския край зелена баница и наложена мамалига. Разказахме ви и как тези гостоприемни..

публикувано на 08.09.24 в 05:55