Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отпада таксата от 5% върху приходите на производители от ВЕИ

| обновено на 02.12.20 в 13:51
Снимка: Ани Петрова

От 1 януари догодина да отпадне таксата от 5% върху приходите на производители на електроенергия от възобновяеми енергийни източници, която се внася във фонд "Сигурност на електроенергийната система", предвиждат поправките в енергийния закон, като целта е да се стимулира производството на зелена енергия, обясни вносителят на промените депутатът от ГЕРБ Валентин Николов.

От БСП критикуваха поправката за студения резерв, която предвижда за него да няма търгове, а електроенергийният системен оператор да купува т.нар. разполагаемост за допълнителни услуги.

Таско Ерменков обясни, че преди и сега разпределението на резерва е ставало по неясен начин и изрази съмнение, че и сега няма да има достатъчно прозрачност.

"Въпреки препоръките в доклада на Световна банка нищо не беше направено по отношение на студения резерв и капацитета до този момент. Сега отново за нас, по неясен начин и на парче се казва, че премахването на сделките за закупуване на разполагаемост за студен резерв представлява още една стъпка към въвеждане на механизъм за осигуряване на капацитет".

Промените са поредната стъпка към пълната либерализация на енергийния пазар у нас, заяви Валентин Николов от ГЕРБ.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Газа, 14.04.2024 г.

Най-малко 21 загинали при удар по училище в Ивицата Газа

Най-малко 21 души са загинали при израелски удар по училище, превърнато в убежище за разселени лица в ивицата Газа, предаде Асошиейтед прес, като цитира информация, получена от палестински медици. Според свидетели ударът е бил насочен към импровизиран пост, охраняван от управляваната от "Хамас" полиция на Газа, който се е намирал в училището...

публикувано на 10.10.24 в 13:51
Джейхан Ибрямов

Джейхан Ибрямов остава в ареста

Софийският апелативен съд остави за постоянно в ареста независимия депутат Джейхан Ибрямов, който беше задържан със 100 000 предварително белязани лева.  Решението е окончателно. Ибрямов е обвинен в търговия с влияние  във връзка с обществени поръчки в Министерството на отбраната.  Съдебният състав дискутира по-скоро около спорния въпрос имало ли..

публикувано на 10.10.24 в 13:49

Плажът в Бургас е пълен: Въздухът е 27 градуса, водата - 21

Най-топлият ден за октомври отчитат по Южното Черноморие. 27 градуса е температурата на въздуха в момента, вятърът е слаб, а 20-21 градуса е температурата на морската вода. В топлия ден бургаският плаж се напълни с туристи и гости на града.  Днес морето е „тава“, както казваме ние обитателите на Черноморското крайбрежие. С привкус на лято и мирис..

публикувано на 10.10.24 в 13:44

По подозрения за финансиране на тероризъм: 8 сирийци арестувани в Кипър

Осем сирийски граждани бяха арестувани днес в Кипър по подозрения за финансиране на терористична организация. Според полицията няма данни те да са възнамерявали да извършат терористичен акт на територията на стрнаната. При координирана полицейска операция тази сутрин в областите Лимасол и Пафос са задържани 7 мъже и една жена, на възраст между..

публикувано на 10.10.24 в 13:41
проф. Иво Христов

Проф. Иво Христов: Българската политическа система е фарс

З ащо хората трябва да гласуват? Всяко действие трябва да има цел. Не може да участвате в действие, от което нямате полза. Българският среден избирател не вижда никаква полза. Така коментира очакваната избирателна активност юристът и социолог проф. Иво Христов в интервю пред БНР. "Колкото и да го агитиране, а тя агитацията е доста..

публикувано на 10.10.24 в 13:36

Над 200 телефонни измами от началото на годината

Над 200 са регистрираните телефонни измами от началото на годината, което е двоен ръст спрямо миналата година. Това обясниха от Главна дирекция Национална полиция Близо 50 са разкритите престъпления от този тип, а предотвратените - над 350. Най-много опити за телефонни измами има в областите София, Варна и Бургас. Най често жени стават..

публикувано на 10.10.24 в 13:23
Георги Шопов

Георги Шопов: Новите изисквания за жилищно кредитиране няма да повлияят на строителните предприемачи

Ограниченията на БНБ за жилищното кредитиране няма да повлияят по никакъв начин на строителните предприемачи . Това заяви пред БНР Георги Шопов, председател на Националната асоциация на строителните предприемачи. Той коментира влезлите в сила нови изисквания на БНБ към банките за показателите за кредитни стандарти при отпускане и при..

публикувано на 10.10.24 в 13:22