Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Социалдемократите първи на вота в Румъния, но Орбан готви коалиция

Владимир Митев: Социалдемократите показаха, че излизат от кризата

Людовик Орбан
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Румънските социалдемократи са отново първа политическа сила в северната ни съседка след проведените в неделя (6 декември) парламентарни избори.

Това показват официалните данни при преброени 75 процента от бюлетините. Лидерът на партията Марчел Чолаку нарече резултата "шамар" за либералния президент Клаус Йоханис.

Йоханис, който е дългогодишен противник на социалдемократите, има правото да не се съобразява с крайното подреждане при номинацията на премиер. Държавният глава многократно е казвал, че ще възложи на сегашния министър-председател Людовик Орбан да състави стабилна дясноцентристка коалиция.

Според анализаторите обаче наложните от Орбан фискални ограничения, като забавянето в обещано увеличение на пенсиите, още повече в условията на пандемия, са причината либералите в крайна сметка да останат на второ място. Според временните резултати те получават между 25 и 26 процента от гласовете за двете парламентарни камари.

Марчел Чолаку
Социалдемократите, чието правителство беше свалено с вот на недоверие, губят от гласоподавателите в сравнение с предишните избори, но остават първа политическа сила с около 30 процента одобрение.

Вотът се проведе при рекордно ниска избирателна активност. Въпросът е коя от двете политически сили ще успее да изгради мнозинство.

В двете парламентарни камари влизат още центристкият Съюз за спасение на Румъния - ПЛЮС, който е победител във вота на емиграцията и Демократичният съюз на унгарците в Румъния. Лидерът на етническата партия Келемен Хунор обяви, че тя би участвала в правителство на либералите и ПЛЮС.

В парламента влиза и Алианс за единство на румънците - крайнодясна политическа сила, създадена преди по-малко от година. 

Социалдемократите показаха, че излизат от кризата. Двете десни формации искаха да получат ясно мнозинство за провеждане на едни пробизнес политики не успяха напълно. Балансите ще бъдат сравнително изравнени“. Коментарът по темата е на журналиста Владимир Митев, създател на сайта за новини от Румъния и България „Мостът на приятелството“ и редактор в румънската секция на сайта Барикада. 

Според него очертанията на коалицията са относително ясни. 

Управлението няма да е съвсем безпроблемно заради крехкото мнозинство. Ниската избирателна активност показва, че голяма част от избирателите остават извън парламента и ако се стигне до вземане на решение, което те не одобряват, може да се стигне до протести... Ако приемем, че румънският избирател е единен, той даде подкрепа за десните партии, които са проевропейски. В този смисъл румънският избирател дава доверие на тези партии. Но румънският избирател отправя и предупреждение - имаше мерки, които предизвикаха съпротива в обществото, тоест, правителството не е съвършено, нито десните партии“. 

Интервюто с Владимир Митев можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Министърът на отбраната на Германия Борис Писториус (на преден план)

Германия планира допълнителна военна помощ за Украйна

Германското правителство планира да предостави на Украйна допълнителен пакет оръжия на обща стойност почти 1,4 млрд. евро до края на годината, въпреки че по-голямата част от бюджетните средства за военна подкрепа за Украйна вече са изчерпани. Германският министър на отбраната Борис Писториус заяви пред информационна агенция ДПА, че Украйна ще получи нов..

публикувано на 20.09.24 в 02:05

Кипър ще модернизира университети със заеми от ЕИБ

Европейската инвестиционна банка отпуска на Кипър два заема на обща стойност 125 млн. евро за изграждане и модернизиране на университетска инфраструктура. Споразуменията за тях ще бъдат подписани днес в Никозия. Стартът на двете заемни споразумения ще бъде даден от вицепрезидента на Европейската инвестиционна банка Кириакос Какурис, който е на официално..

публикувано на 20.09.24 в 01:04
Дейвид Лами

Лондон призова за незабавно прекратяване на огъня между Израел и „Хизбула“

Британският министър на външните работи Дейвид Лами призовава за незабавно прекратяване на огъня между Израел и „Хизбула“. По-рано той  призова британците  да напуснат Ливан, тъй като нещата могат „бързо да се влошат“.  Дейвид Лами отправи този призив по време на  официалното си посещение в Париж, където се срещна със свои европейскси колеги,..

публикувано на 20.09.24 в 00:10

ЕК ще отпусне 10 млрд. евро за справяне с щетите от наводненията в Европа

Европейската комисия ще отпусне 10 милиарда евро за справяне с щетите от наводненията в Централна и Източна Европа, предава Франс прес.  Това обяви председателката на Комисията Урсула фон дер Лайен в полския град Вроцлав, където се срещна с правителствените ръководители на Полша, Чехия, Австрия и Словакия. "На първо време можем да мобилизираме 10..

публикувано на 19.09.24 в 21:01

Комисията по културата и медиите не прие законопроекта за чуждестранните агенти

Парламентарната комисия по културата и медиите обсъди на първо четене законопроекта за регистрация на чуждестранните агенти на "Възраждане" и не го прие. Само двама депутати гласуваха "за", шестима - "против" и двама - "въздържал се". Вносителят на законопроекта - лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов, заяви: "Целта на този закон е да защитава..

публикувано на 19.09.24 в 20:26

ЦИК опроверга твърдението, че хартията за машинно гласуване не съответства на изискванията

Централната избирателна комисия опроверга твърдението на изпълнителния директор на "Сиела Норма" Веселин Тодоров, че хартията, която ще бъде използвана за машинно гласуване на изборите на 27 октомври, "не съответства на изискванията".  От ЦИК заявяват, че в началото на миналата година са предоставили на печатницата на БНБ изискванията за хартията,..

публикувано на 19.09.24 в 19:59
Джевдет Чакъров

Чакъров: Начело с почетния председател стартирахме консултациите за листите на кандидат-депутатите

Ръководството на ДПС, начело с почетния председател Ахмед Доган, започна консултации за листите с кандидати от коалицията "Алианс за права и свободи", заяви на брифинг тази вечер един от п редседателите на Движението Джевдет Чакъров. От думите му стана ясно, че почетният председател ще даде изявление пред медиите, след като приключи процесът по..

публикувано на 19.09.24 в 19:57