Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как ще празнуват студентите

В столичния квартал „Студентски град” голяма част от студентите отсъстват от общежитията.
Снимка: БГНЕС

Студентите ще празнуват 8 декември по три модела – едната група ще се насочи към къщите за гости, където могат да се събират до 15 души според ограничителните мерки, другата ще отбележи празника в общежитията в още по-малки групи, третото предпочитание ще е към родните места и семейството. Това обясни пред БНР Даниел Парушев, председател на Националното представителство на студентските съвети. 

Общежитията са празни, студентите ги няма, разказа Парушев в предаването „Преди всички“. „Тези, които бяха тук, заминаха към курортите, към планините.“

Много голяма част от студентите няма да празнуват, защото имат опасения, отбеляза Даниел Парушев. „Студентската общност трябва да бъде отговорна и да си дадем сметка, че след десет дни всички ще се приберем по родните места и ще бъдем с нашите родители“, допълни той.

Дали наистина студентите са се отправили към планините и курортите? 

В Смолянска област големите хотели са затворени. В Пампорово има резервации само във вилното селище, където в една вила се настаняват по няколко души и има възможност за поръчване на храна от ресторанта на селището.

Малките семейни хотели с до 15 легла запазват добра ангажираност. Празникът там ще протече във формат малки групи и малки партита.

Председателят на Съюза на хотелиерите и ресторантьорите в Чепеларе Съби Маданков определя положението с резервациите в курорта като трагично.  

Близо 700 са местата за настаняване в Триград, но студенти за празника няма. Отменят се резервации и за Нова година.

Чрез излъчване на живо във Фейсбук от 18.30 ч. тази вечер от Националния студентски дом откриват първия у нас музей на студентското движение. Той ще включва информация и артефакти, свързани с каузи на студентите от 1903-1904 година насам, поясни Христиан Даскалов, директор на Националния студентски дом.

Възстановява се и стара инициатива от 60-те и 70-те години – да се издават клубни карти за безплатни посещения на събития в Студентския дом. Първите такива карти ще бъдат издадени за студентите доброволци, които помагат на медиците в болниците и в училищата.

Още за студентския празник чуйте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Университетската болница „Д-р Георги Странски“ в Плевен

Студенти „празнуват“ като доброволци в клиники в Плевен

Над 50 студенти в Плевен ще посрещнат студентския празник по необичаен за тях начин. Възпитаниците на Медицинския университет са доброволци в различни клиники на Университетската болница „Д-р Георги Странски“, както и в лабораторията за PCR тестове...

публикувано на 08.12.20 в 08:55

Студентите искат присъствено или хибридно обучение през втория семестър

От националното представителство на студентските съвети настояват в позиция, изпратена до медиите, вторият семестър на учебната година да започне присъствено или в хибридна форма. В писмото с няколко искания се откроява това за провеждане..

публикувано на 08.12.20 в 09:20
ВИЖТЕ ОЩЕ
Борис Джонсън

Борис Джонсън: Великобритания трябва да проведе референдум за членството си в Европейската конвенция по правата на човека

В ексклузивно интервю за "Дейли телеграф" бившият британски премиер Борис Джонсън заяви, че Великобритания трябва да проведе референдум за членството си в Европейската конвенция по правата на човека. Освен това, според него, нямаше да има война в..

публикувано на 04.10.24 в 03:20

Световният ден на животните се стреми към повишаване на стандартите на хуманно отношение

"Светът е и техен дом" е темата на днешния Международен ден на животните. Събитието се отбелязва за 99-а година и цели да привлече внимание към желаните стандарти за хуманно отношение към животните. Инициативата за празника е на писателя и кинолог..

публикувано на 04.10.24 в 00:12
Зоната пред НС в София, известна като Триъгълника на властта.

Съпругата на Джейхан Ибрямов: Обявявам гладна стачка в "Триъгълника на единовластието"

Съпругата на Джейхан Ибрямов - Биршен обяви гладна стачка до освобождаването му.  Кандидат-депутатът е задържан за 72 часа под стража, след като снеха имунитета му от наказателно преследване. Биршен Ибрямова посочи, че ще стои в "Триъгълника на..

публикувано на 03.10.24 в 21:35
Европейска сметна палата

Европейската сметна палата: Предвидените разходи не отговарят на целите на отбранителната готовност на ЕС

Има риск предложените 1,5 млрд. евро разходи за 2-годишен период за програмата за европейска отбрана да не отговарят на амбициозните цели за засилване на отбранителната готовност на ЕС и принос към промишлената база за отбраната на Украйна...

публикувано на 03.10.24 в 19:56

81-годишна жена иска да стане народен представител от област Монтана

81-годишна жена иска да стане народен представител от област Монтана. Най-младият кандидат за депутат е жена на 23 години. 126 са кандидатите за народни представители от 12-и многомандатен избирателен район Монтана за извънредните избори на 27..

публикувано на 03.10.24 в 19:43

МЗ: ТЕЛК трябва да могат да разглеждат всички насочени към тях случаи

Териториалните експертни лекарски комисии трябва да могат да разглеждат всички насочени към тях случаи, защото са с общ профил, а не са специализирани. Така от Министерството на здравеопазването аргументираха отпадналата от вчера възможност за..

публикувано на 03.10.24 в 19:21

ЦИК свали имунитета на кандидата за народен представител Джейхан Ибрямов

С 13 гласа "за" Централната избирателна комисия и разрешила свалянето на имунитета на кандидата за народен представител Джейхан Ибрямов. Това стана час след като в ЦИК е постъпило искане от заместник главния прокурор Елена Каракашева, в което  се..

публикувано на 03.10.24 в 19:10