Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В подкрепа на образованието

Мира Котева представя видеоприказки за събиране на средства за деца в социални институции

Инициативата е част от кампанията „Стипендията“ на фондация „Подарете книга“

Мира Котева
Снимка: личен архив

Българската актриса Мира Котева ще радва малки и пораснали деца с най-любимите и вълшебни разкази от близо и далеч в специално създадения проект „Приказки с Мира“. Актрисата ще чете детски приказки в подкрепа на кампанията „Стипендията“ на фондация „Подарете книга“, която събира средства за стимулиране на развитието на образованието на деца, настанени в социални институции.

В продължение на четири седмици - всяка сряда, петък и неделя актрисата ще интригува зрители с любими истории за приключения, хитри герои и битки със страховити змейове и лами.

"Идеята на цялата кампания "Приказки с Мира" е както да подкрепим кампанията „Стипендията“, така и да запалим децата да искат да четат, да слушат приказки, да създават, да мечтаят и да подкрепим децата от социалните институции, които имат най-голяма нужда от нас", каза в предаването "Закуска на тревата" Мира Котева.

Мира Котева                                    Снимка: личен архив

Приказките се качват в YouTube и в страницата на актрисата Мира Котева във Фейсбук.

"Този проект е много вълнуващ за мен, защото е създаден от мен и само още един човек, който много ми помогна - казва се Антон Белев, той е мой режисьор, оператор. Предизвикателството е липсата на по-голям екип, който да прави всичко, тъй като ние двамата организирахме всичко сами, намерихме локацията, избрахме приказките, свързахме се с всички хора, които трябваше да се свържем, за да се случи тази кампания, но от друга страна е много вълнуващо, защото влизаме в много различни роли, за да създадем кампанията", допълни Котева.

Мира Котева е българска актриса, носител на престижната награда „Най-добра актриса“ на фестивала за късометражно кино „Virgin Spring“ в Колката, Индия (2018 г.) и номинация за „Най-добра изгряваща звезда“ на фестивала за късометражно кино в „Seoul Webfest”, Сеул, Южна Корея (2020 г.), за участието си в психологическия трилър „Имало едно време на Хелоуин“/„Once Upon A Time On All Hallows’ Eve“. Завършила е Национална хуманитарна гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“ в родния си град Благоевград, актьорско майсторство за пред камера в Киноцентър „Ню Бояна“, София и „Театър и пърформанс“ в университета на Хъл, Северна Англия.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Люка Дьобарг

Люка Дьобарг: Важно е талантът да бъде оценен като нещо специално

Люка Дьобарг е френски пианист, когото все повече меломани по света оценяват като особено интересен интерпретатор. Достигнал е Христовата възраст от 33 години, преминавайки през какви ли не житейски премеждия, търсейки и откривайки пътя си в изкуството – и не без усилия, но с много устрем и преборване на собствените си демони.  Запознахме се..

публикувано на 23.08.24 в 15:09
Георги Тутев

Спомени за композитора Георги Тутев

На 23 август се навършват 100 г. от рождението на изтъкнатия български композитор Георги Тутев, един от създателите на Дружеството за нова музика в България - движение, довело на българската сцена музикалния авангард, организатор на международния фестивал “Музика нова“ в София.  Творби на Тутев са изпълнявани на много от фестивалите за съвремена..

публикувано на 23.08.24 в 13:20

Станислава Айви: Литературните адаптации са сред най-желаните филмови истории

Днес изтича срокът за кандидатстване за първия форум на литературните адаптации за голям екран в рамките на фестивала "Синелибри". 10 проекта ще имат своя шанс да се представят пред продуценти. Това обясни в интервю за БНР Станислава Айви от екипа на "Синелибри". "Нашият фестивал е уникален – профилът ни е в адаптациите. Това прави..

публикувано на 23.08.24 в 10:56
Иван Стайков и Венета Нейнска

Покана за танц към публиката в Шабла, Варна, Созопол и Бургас

Пианистката Венета Нейнска и цигуларят Иван Стайков тръгнаха на турне в четири крайморски града. В рамките на една седмица те ще представят пред публиката програма, наречена "Покана за танц", а началото беше поставено в град Шабла на 20 август. Венета Нейнска е създател и директор на Sofia Art Institute, който организира проекта "Концерт с история"...

обновено на 22.08.24 в 20:00
Роза Николова

Роза Николова и "Смъртта на времето": Когато търсим изход в лабиринтите на времето

" Светлината е уязвима, мракът я заобикаля, но все пак тя е по-силна ...така е и с душите на хората. А какво е понятието "копнеж" за мен - това е някакво място, за което аз не знам къде е и какво е, то е копнеж по завръщане, ти знаеш, че някога си бил, но си забравил пътя до там , припознаваш го на разни места, връща се в сънищата ти, сподели за..

публикувано на 20.08.24 в 11:02
Робърт Левин

Проф. Робърт Левин: Високото ниво на младите музиканти вдъхва оптимизъм за бъдещето на нашето изкуство

Ако сте почитатели на клавирната музика, не може да не сте чували името на американеца Робърт Левин. През октомври той ще отпразнува своята 77-годишнина с продължаваща кариера, изпълнена с постижения и ценно наследство, което ще остави след себе си. Защото проф. Левин е отдал живота си на музиката, открил е за себе си и сега предава на..

публикувано на 19.08.24 в 18:16

"Каста дива" - едно предаване, което прави живота по-хубав

В 11-то издание от летния сезон на предаването на програма “Хоризонт“ за музикално-сценични изкуства “Каста дива“:  20.05-21.00 ч.: - В навечерието на втория международен конкурс за млади тенори “Гласът на Камен“ разговаряме с директора на Старозагорската опера и член на журито Огнян Драганов - Гостува ни тенорът Марин Йончев в..

обновено на 19.08.24 в 15:30