Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турция: Руската Covid ваксина не отговаря на лицензионните условия

Русия: Чуждестранните сертификати не са признак за качеството на дадена ваксина

Снимка: архив

Турският министър на здравеопазването Фахретин Коджа заяви в сряда, че руската ваксина срещу коронавирус не отговаря на изискванията, необходими за получаване на нейното одобрение в страната, съобщава турският вестник "Хабертютк" на своя новинарски уебсайт.

Той заяви, че Анкара няма да закупи никакви дози от ваксината, твърдейки, че Русия не изпълнява условията за "добра лабораторна практика".

Здравният министър не уточни коя руска ваксина визира той, но преди време Турция говореше за  провеждане в страната на изпитвания на ваксината "Спутник V" .

Вместо това Турция подписа сделка с китайската компания Sinovac Biotech Ltd. за закупуване на 50 милиона от дозите на нейната ваксина срещу Covid-19 и очаква да започне ваксинацията още този месец.

Фахретин Коджа каза още пред в-к "Хабертютк", че Турция се нуждае от повече ваксини с цел да имунизира 50 милиона души до края на април 2021 г. (при население в страната от 83 милиона), като добави, че правителство работи за напредване на доставката и на 25 милиона дози от ваксината на  Pfizer и BioNTech.

"Те ще могат да ни дадат 25 милиона дози до края на 2021 година. Опитваме се да издърпаме доставка напред във времето. Искаме ги преди лятото, тъй като имаме пожар, който трябва да потушим възможно най-скоро", посочи той.

Според Фахретин Коджа Турция няма да плати за китайската ваксина на Sinovac, ако "не я хареса". "Заложихме това в договора, когато направихме поръчката. Ако резултатите ни не са достатъчно ефективни, имаме право да върнем ваксините и да не плащаме дори пет цента за тях".

Междувременно Александър Гинцбург от руския Националния център по епидемиология и микробиология "Гамалея" заяви, че чуждестранните сертификати, като тези на Европейския съюз или Турция, не са признак за качеството на ваксината.

Гинцбург добави, че ваксината на "Гамалея" срещу Covid-19 - "Спутник V" е сертифицирана по стандартите на руското министерство на промишлеността и търговията и че институтът скоро ще поиска одобрението ѝ от Световната здравна организация (СЗО).

Попитан дали руската ваксина съответства на международните стандарти, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков увери, че изследванията са доказали нейната ефективност и безопасност. По думите му „Спутник V“ ще изиграе важна роля в борбата срещу пандемията от коронавирус.

Ваксината беше регистрирана в Русия по ускорена процедура в началото на август - преди третия етап на клиничните изследвания, който продължава и в момента. В него участват 40 000 доброволци.

Резултатите от втория промеждутъчен анализ показват 95% ефективност на ваксината, твърдят създателите  ѝ от Националния център по епидемиология и микробиология „Гамалея“. 

Според руските власти Европейската комисия също първоначално е отказала да разреши използването на руската ваксина в Унгария.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Стоян Панчев

Стоян Панчев: Напълно възможно е да влезем в процедура по свръхдефицит от страна на ЕК

Политическият хаос директно няма да се отрази на икономиката в краткосрочен план, но това, което се случва, е, че не могат да се правят дългосрочни планове и стратегическо планиране , което е ключово в ситуацията, в която се намира не само българската икономика, но и тази в Европа и в целия Западен свят.  Това коментира пред БНР икономистът от..

публикувано на 20.08.24 в 09:56

Военнослужещи унищожиха невзривени боеприпаси, открити в град Раковски

Военнослужещи от Сухопътните войски унищожиха невзривени боеприпаси, открити в град Раковски. Това съобщиха от Министерството на отбраната. Екип за обезвреждане на невзривени боеприпаси от 91-ви инженерен батальон за обща поддръжка, от състава на 55-ти инженерен полк, под ръководството на капитан Петър Петров, е унищожил две ръчни гранати с..

публикувано на 20.08.24 в 09:51
Кочериново

Протестиращи заради безводието в Кюстендилско може да затворят пътя до Рилския манастир

Жители на Кочериново и общината излизат на протест днес на обяд заради безводието, което в някои от селата продължава от месеци. В общинския център са без вода от петък.  Нов протест готвят и в дупнишкото с. Самораново, където са на режим от 23 ч. до 6 ч. сутрин. Протестът в Кочериново е насрочен след 11:30 часа на пътя за..

публикувано на 20.08.24 в 09:29

Байдън изнесе реч пред конгреса на Демократическата партия

Президентът на САЩ Джо Байдън изнесе реч пред конгреса на своята Демократическа партия, която се очаква да номинира официално Камала Харис като кандидат за Белия Дом. В речта си, определена от телевизия NBC като "политическа лебедова песен" Джо Байдън представи основните акценти от своето управление и призова своите съпартийци да помогнат..

публикувано на 20.08.24 в 09:05
Антон Кутев

Антон Кутев: Системата трябва да се пренареди. Следващото ниво е революция

Процесите са извън релсите. Виждаме пълния разпад на политическата класа и система, която няма как да продължи по този начин. Хората на сцената са абсолютно опровергани . Въпросът е дали ще се осъзнаят и ще освободят сцената за 2 месеца или за 5 години. Този прочит на политическите събития направи в интервю за БНР Антон Кутев, бивш депутат от..

публикувано на 20.08.24 в 08:53
Снимката е илюстративна

Един загинал и 40 ранени при ПТП-та в страната за денонощие

Един човек е загинал, а 40 души са ранени при 26 пътни произшествия в страната през изминалото денонощие, съобщиха от МВР на сайта си. В София е имало една тежка и 22 леки катастрофи. Трима са пострадали, няма жертви.  От началото на месеца в страната са станали 471 пътни инцидента с 27 починали и 628 ранени. Катастрофите от началото на..

публикувано на 20.08.24 в 08:52
Прехващане на изстрелян от Русия дрон над Киев.

Русия с нова въздушна атака срещу Киев

Русия предприе нова въздушна атака срещу Киев. Рано сутринта са се задействали части на украинската противовъздушна отбрана, съобщи военната администрация в приложението "Teлеграм".  Очевидци заявиха пред Ройтерс, че са чули взривове. Продължават руските атаки и в Донецка област.  Украинските военни съобщават за над 60 стълкновения около няколко села..

публикувано на 20.08.24 в 08:43