Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Учениците във Възпитателното училище в Подем откриват нов свят чрез изкуството

ВУИ „Христо Ботев“
Снимка: Фейсбук - Даниела Димитрова

В плевенското село Подем се намира единственото за момичета Възпитателно училище - интернат “Христо Ботев“. През изминалата година в училището "влязоха“ хора с различни професии и от различни населени места, обединени от проекта- “Менторство за приобщаване“. Това даде възможност за нови срещи, за нови знания и придобиване на житейски опит.

Нашата идея е тези момичета да имат своята „отворена врата към света“, казва психологът Даниела Димитрова. И успява да „зарази“ добри хора около себе си. В днешния ден в Подем ще бъде Гергана Панайотова от София, която заедно със свои приятели, е подготвила изненади за момичетата преди Коледа. Тя е сред десетте ментори, избрани по много строги критерии, но основно да правят добро.

"В Подем те са при един ограничаващ режим, свързан с обучителния процес, пребиването им, възпитателните мерки, които са част от правилника на училището. Те не могат да го напускат, по своя воля, когато искат. Желанието ни е чрез този проект да провокираме доброволци, които биха подарили времето си,  знанията си, опита си и да правят редовни свои посещения в интерната, да се срещат с момичетата и разказвайки им своите успехи, своите неблагополучия, да поддържат по този начин връзката на нашите момичета със света", коментира психологът Даниела Димитрова.

Анелия Спасова е от село Вадим, област Враца, секретар е на читалище „Съзнание 1927“, попада случайно на обява и решава да стане ментор:

"Имам много опит, но с деца в такава институция никога досега не бях имала възможност да работя и това за мен беше предизвикателство - чрез изкуство да покажем хубавите страни на живота, че може чрез изкуство да правиш добро, да се научиш на много неща, учехме да работим с хартия, да плетем, да месим бабини курабии, на един латино танц, учехме народни хора. Докато правехме тези неща, говорехме за нещата от живота, че всеки може да сбърка в един момент, всички бъркаме всеки ден, никой не е безгрешен, но винаги има възможност да се поправим, винаги има възможност да бъдем по-добри, винаги има възможност да попаднем в една по-добра среда", подчерта Анелия Спасова. 

Музикантът Ваня Михова коментира, че човек, който е по-добър, по-благороден, трябва да проявява разбиране и толерантност към всеки, който има тежка съдба:

"Музиката, изкуството имат особено важно значение за всички хора, а пък за тях специално е някакъв вид терапия, учим песни, пеем песни, а освен това се опитвам да ги науча на много от нещата, които аз знам", допълни Ваня Михова.

Целия репортаж можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Адресът на улица

Не е тайна: На адрес в Стамболийски са регистрирани над 1200 души

Цяла секция с над 1000 избиратели е регистрирана на един адрес в ромската махала в град Стамболийски. Това съобщиха от служба ГРАО в града. На улица "Петко Рачов Славейков" №31 живеят над 1200 души.   Казусът бе огласен от депутата от "Възраждане" Кръстьо Врачев, който обяви в парламента данни от проверка на Областна администрация в Пловдив...

публикувано на 10.09.24 в 06:52
Архимандрит Епифаний

Архимандрит Епифаний за чудотворната икона "Богородица-Вратарница" от Роженски манастир

Едно от най- посещаваните селища в Община Сандански безспорно е Мелник, най- малкият град в България. Някои го свързват с мелнишкото вино, други с културните събития тук, но най- яркият белег на това място си остават десетките стари църкви, съградени по времето на Деспот Слав, който превръща селището в търговски и духовен център.  Деспот..

публикувано на 09.09.24 в 08:52

Голям интерес има към острова "Света Анастасия" и това лято

Силен туристически сезон на остров „Св. Анастасия“ през това лято. Над 30 хиляди души са го посетили до края на август. Традиционно най-много са българските туристи, но многобройни са и чужденците, които посещават атрактивната дестинация. Тази година тя отбеляза 10 години от функционирането ѝ като туристически обект.  Август е..

публикувано на 08.09.24 в 06:08

Стари вещи оживяват в дома на семейство Михайлови

Битова стая, събрала уюта на живота на българите отпреди 100 и повече години – това присъства в дома на Калина и Михаил Михайлови от село Шуменци, община Тутракан. Тяхното семейство посрещна екип на "Хоризонт" преди броени седмици с традиционните за Добруджанския край зелена баница и наложена мамалига. Разказахме ви и как тези гостоприемни..

публикувано на 08.09.24 в 05:55

В село Кърпачево ще се проведе международно туристическо обучение

Сдружение „Деветашко плато“ организира от 10 до 12 септември международно туристическо обучение за създаване на нови продукти за развитие на туризма в селските райони.  Обучението ще се проведе в старата мелница в село Кърпачево, която беше превърната преди няколко години в образователен център.  В него ще участват партньори на..

публикувано на 08.09.24 в 05:48

Луксозно издание на Рибния буквар отбелязва 200 години от създаването му

Сдружение "Българска история" отбеляза 200 години от публикуването на първия български учебник, написан на разговорен език и със светско съдържание, познат на всички българи като "Рибния буквар". Луксозното юбилейно издание се отличава с паралелно напечатани оригинални и осъвременени текстове. Негов редактор е докторът по история Теодор Борисов...

публикувано на 06.09.24 в 17:21

Поредицата "Седемте хълма" възкресява паметта за Пловдив

"Южнобългарска хроника" на Димитър Мантов е част от библиотека "Седемте хълма", посветена на Пловдив. Това е втората книга от автора, която е включена в поредицата. Другите заглавия от библиотека "Седемте хълма" са "Този шарен Пловдив" от Георги Райчевски, "Ескадронът" от Стефан Дичев, "Хълмът" от Димитър Кирков, "Да живей съединението"..

публикувано на 06.09.24 в 14:38