Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България през очите на китайката Илияна: „Отдалеч“, но близо до сърцето

Йен-и Джин пише първата си книга не на своя роден, а на български език

2
Илияна няма търпение да дойде отново в София.
Снимка: Йен-и Джен

Изпращаме една, любезно казано, „особена 2020 година“. Затова за Коледните празници от „Изотопия“ ни се иска да хвърлим мост между това, което преживяхме, и все още преживяваме, и това, което ни очаква през 2021-ва година с история от страната, откъдето започна всичко. В обектива на „Изотопия“ попада млада китайска писателка, която е написала първата си книга не на своя роден, а на български език.
Йен-и Джен или Илияна, както я наричат българските ѝ приятели, е родена в град Гуанджоу, Югоизточен Китай. Завършва „Българска филология“ в Пекинския университет за чужди езици, а в момента продължава с магистратура в същата специалност. Така вече шест години и половина Илияна учи нашия език.
Йен-и Джен вече шест години и половина учи български език.
История за хазартно начало, водещо до пълна отдаденост и емоционална връзка с всичко българско.
„Преди университета не знаех почти нищо за България. Даже за целия Балкански полуостров“, казва Илияна. 

Кажи „Р-рррр“ 

Сблъсъкът с новото е интересен, но не и лесен. Най-много Илияна я затруднява граматиката и произношението на буквата „р“ - звук, който не съществува в китайския език. На нея и колегите ѝ им отнема почти година, за да се научат да го произнасят. 
Йен-и Джен: „Цялата граматика ни затруднява, защото в китайския нямаме род и число. Нямаме шест вида окончания на глаголите. Членуването и предлозите и досега ме затрудняват много.“ 
Ученето на български език в Пекин я среща с приятеля ѝ - плевенчанина Манол. Знаят се от университета, където той учи магистратура. Идва време за посещение на страната, за която дотогава чете само в учебниците. Илияна пристига в София по програма от университета и още от началото казва, че е приета топло.
„Преподавателите много ми помагаха, колегите също са супер - не ме гледаха като чужденка “, спомня си Илияна.

Илияна харесва много София, а като любимо място за почивка посочва Бургас.
Любов по време на Ковид 

Ситуацията с вируса разделя Манол и Илияна. Той се прибира миналата Коледа в България, за да бъдат заедно. Планират да се върнат в Пекин след празненствата на Китайската Нова година - месец след Рождество. Но пандемията се разраства в страната на драконите и Китай затваря границите си за чужденци. Така Илияна се прибира в началото на септември, когато изтича визата й за нашата страна, а Манол остава в България. 
Карантината изкарва при семейството на Манол в Плевен. Ковид затварянето и създадения там за нея домашен уют водят до реализиране на творческия порив на Илияна. И така се ражда „Отдалеч“ - „15 истории за Китай, разказани на български от едно китайско момиче“. Половината от разказите са домашни работи, писани по време на следването. Нещо от нейния свят, но сътворено на нашия език.

Корицата на
BG манджи - Made In China

Ако все пак сте огладнели след облините празнични трапези - сервираме китайски прочит на български манджи, натюр. Автор: Йен-и Джен.
„Много ми харесва българската кухня. Някои от любимите ми българския ястия са кебапче и кюфте, шопска салата, това е класика. Също така шкембе чорба - трябва да е с много чесън и люто. Ако е на плажа в Бургас - най-добре!“ 
Илияна продължава: таратор, баклава, мусака, всякакви шунки и салами, особено телешки, пръчици и кренвирши.
Може ли Илияна да приготвя български манджи и кои, как вижда нас българите през своите очи и какво никога не трябва да казваме пред един китаец?

Отговорите на тези въпроси и още любопитни моменти може да чуете в звуковя файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Кристиян Стефанов е един от най-добрите членове на клуб "Дебати" в Плевен

Кристиян Стефанов е студент в СУ „Св. Климент Охридски“. През годините е един от най-добрите членове на плевенския клуб „Дебати“ към Центъра за работа с деца.   Тази година е главен съдия на Националното състезание  "Pleven Open 2024", което се провежда на 24 и 25 август в Плевен.  „Дебатите са вид състезателен спорт, което е..

публикувано на 25.08.24 в 07:52
Елица Бъчварова

Елица Бъчварова: Мама винаги казваше, че най-голямото й богатство са хората

" Цялата ми фамилия сме македонци , аз бях дете и помня как се стигна до написването на книгата тогава , бях ва 9 години, трябваше да намерим лентов магнетофон, за да се запише гласа на Дилбер Илия - прототипът на главния герой - четникът Дилбер Танас, разказа в "Графити по възудха" Елица Бъчварова, която от години живее в Аржентина, със спомени за..

публикувано на 18.08.24 в 17:13

Усмивката на д-р Галина Цветкова успокоява и вдъхва надежда

Д-р Галина Цветкова е известен лекар в Плевен. Нейната топла усмивка винаги успокоява и вдъхва надежда. Но освен медицината, д-р Цветкова е посветена и на едно национално значимо събитие - ежегодния поход „По стъпките на Апостола“ , чиито ръководител стана след основателя Васил Копчев. Самият той казва, че оставя делото в сигурни..

публикувано на 18.08.24 в 06:40

Кой е Банкси - неуловимият и анонимен уличен творец?

В рамките на 9 дни световноизвестният уличен художник  Банкси  разкри 9 свои нови творби в британската столица – всички те със животинска тематика.  Обичайно изкуството на Банкси се приема като някаква форма на забавление от гражданите, а мнозина виждат в него и опит за привличане на вниманието върху различни проблеми, което прави творбите му..

публикувано на 17.08.24 в 22:45

Милостив по документи и на дела. Историята на Клемон Боло-Суков

Досега 50-ото Народно събрание не свърши много, но пък се самоизпрати във ваканция шумно. Сред доведените докрай промени са скоростните в Закона за предучилищното и училищното образование , с които депутатите забраниха "пропаганда, популяризиране или подстрекаване по какъвто и да е начин, пряко или косвено, на идеи и възгледи, свързани с..

публикувано на 16.08.24 в 19:29

Александър Василев - Василевса гори със собствен пламък между изкуството и спорта

На 11 август беше закрита Олимпиадата в Париж.   Наред със състезателните въления, най-голямото спортно събитие предизвика и разгорещени културни дискусии с церемонията по откриването.  В традиционната ни рубрика "Горещи сърца" ви срещаме с един врачанин, който не само обединява двете теми, но и беше част от културната програма в..

публикувано на 16.08.24 в 11:07
Директорът на Националната астрономическа обсерватория

Доц. Никола Петров от Рожен: Не можем да обърнем хода на климатичните промени, но можем да се предпазим от бедствия

Високите температури през това лято дори в планинската Смолянска област бяха непоносими за родопчани, които са свикнали на прохлада.  В най-горещите дни живакът стигна до 38 градуса, но след първия дъжд температурите в курорта Пампорово и високите части паднаха до 12-15 градуса. Има места, където средните температури се повишават, но и..

публикувано на 07.08.24 в 12:04