Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Без литийно шествие за Богоявление в Бургас и Русе

В Търговище няма да се проведе ритуалът по хвърляне на кръста, но в Кюстендил, Пловдив, Русе и на много други места ще спазят традицията

| обновено на 06.01.21 в 10:46
Снимка: БГНЕС

Без традиционното литийно шествие, но с ритуал по спасяването на кръста отбелязват днешния празник Богоявление в Бургас. Предвидените традиционни ритуали и събития ще се проведат при спазване на противоепидемичните мерки.

В Бургас Йордановден започна с празнична литургия в катедралния храм "Свети св. Кирил и Методий". Ще бъдат осветени бойните знамена и отслужен водосвет. Ритуалът ще бъде проведен при ограничено присъствие на военнослужещи.

Тази година литийно шествие няма да има, забранен ще е достъпът на бургазлии до крайбрежната алея, съобщи директорът на общинския отдел "Култура" Петър Парушев:

"Самият кръст ще бъде хвърлен от свещениците във водата, а желаещите да го спасят всъщност ще направят това, тръгвайки от брега, като целта тук е да се избегне струпването на хора".

Всички празнични събития ще могат да се гледат онлайн на страницата на общината.

В Пловдив митрополит Николай ще отслужи Богоявленски водосвет на брега на река Марица срещу Водната палата. Ритуалът по хвърлянето на кръста във водите на реката е от 12:30 часа.

Преди литургията ще се проведе и традиционното литийно шествие в централната част на града. Всички участници в ритуала, както и всички зрители трябва да бъдат с маски, предупреди кметът Здравко Димитров. 

В Габрово традицията по потапяне на Богоявленския кръст във водите на Янтра ще бъде спазена. Отменя се литийното шествие на местното свещеничество. Велик Богоявленски водосвет беше отслужен във всички габровски храмове от 10:30 часа.

И в Ловеч ще бъде спазена традицията за освещаването на бойните знамена и хвърлянето на Богоявленския кръст във водите на река Осъм. Ловчанският митрополит Гавриил обясни:

„Богоявление, явяването на Света Троица е станало на този ден, Господ е осветил водите и всяка година ние освещаваме водата и за здраве ръсим навсякъде - хора, жилища

В Русе днешният празник ще премине без литийно шествие и без освещаване на бойните знамена. Ще остане обаче обичаят за хвърлянето на Христовия кръст във водите на Дунав.

След Светата литургия, отслужена от 9:00 ч във всички храмове на Русенската епархия, митрополит Наум направи Велик водосвет на кея, където всяка година се събират хиляди християни. Бяха осветени водите на река Дунав, а от понтон 8 ще бъде хвърлен Христовият кръст:

"Тъй като ние сме епархия, която граничи с река Дунав, освещаването на водното естество е нещо много важно, а и въобще и на водите, подчертавайки и празника "Кръщение Господне", подчертавайки и съпричастността на всички нас със самия празник".

Заради въведените противоепидемични мерки днес - на  Богоявление,  в Търговище няма да се проведе ритуалът по хвърляне на кръста в градския шадраван на площад „Свобода“.

В двата православни храма бяха отслужени Света литургия и традиционният Богоявленски водосвет. Иконом Славчо Проданов:

„Близо 30 години изпълняваме този празник, но виждаме, че тази коварна болест ограничи много мероприятия не само в църквата, но и във външния свят. Църквите, сигурен съм, че пак ще бъдат пълни с вярващи, с християни, които ще се наредят, за да получат благословението и поръсването от духовниците“. 

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева участва в Богоявленския ритуал в Кърджали. Той ще се извърши от пловдивския митрополит Николай в средновековния манастирски комплекс „Свети Йоан Предтеча“. И тази година хвърлянето на кръста ще бъде на две места, съобщи отец Николай Величков:

„Пригодили сме специално съоръжение – басейн, за по-малките, защото трябва да бъдем отговорни и не можем да ги пуснем да скочат в дълбоките води на р. Арда“.

В Кюстендил кръстът ще бъде хвърлен в река Банщица - по канона и при спазване на противоепидемичните мерки.

За БНР архирейският наместник на града архимандрит Исаак уточни:

„Традицията ще бъде спазена, разбира се, предвид ситуацията с пандемията, помолили сме, просим от всички да съблюдават дистанция, да бъдат в този ден с маски“.

В Сливен отец Силвестър от храм "Св. София" обяви, че въпреки забраната за събиране на множество хора на едно място, той ще проведе ритуала, насрочен за 11:00 часа - по спасяването на кръста в Сливен във водите на река Новоселска при спазване на противоепидемичните мерки.

Отец Силвестър коментира, че миналата година, когато църквите не бяха затворени по Великден заради пандемията, не е отчетено увеличение на заразените и вярва, че и днес - на Йордановден, това няма да се случи.

„Сега вече хората са по-подготвени, вече са преживяли цяла година в тази ситуация. Мисля, че няма да има никакви проблеми, ако се съберат повече хора. Ние и за това не разгласяме толкова, толкова обширно, макар че хората знаят, че на Йордановден има едно последование, което извършваме и някои от тях ще дойдат“. 

„Ледено хоро тази година няма да има,“ съобщи председателят на гражданското сдружение „Св. Георги Победоносец“ Момчил Пантелеев, което ежегодно организира инициативата. 

„За съжаление тази година няма да проведем това мероприятие. Това, че няма да се организира, е свързано с условията и времената, в които живеем". 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
д-р Александър Симидчиев

Д-р Симидчиев: Законопроектът на "Възраждане" за вендинг машините за лекарства е предизборен

" Виждаме как няколко законопроекта, които бяха входирани в последно време, се ползват предизборно, за да разбунят духовете, а не да доведат до нещо смислено и полезно ". Това заяви пред БНР председателят на Здравната комисия в парламента д-р Александър Симидчиев, след като Народното събрание прие на първо четене законопроект на "Възраждане",..

публикувано на 18.09.24 в 09:26
Река Елба в Дрезден, 17 септември 2024 г.

В засегнатите от наводнения региони в Централна Източна Европа ситуацията остава напрегната

В засегнатите от катастрофални наводнения региони в Централна и Източна Европа ситуацията остава напрегната. Покачва се нивото на реките в Полша и Германия. Най-малко 22 души са загинали при наводненията в Австрия, Полша, Чехия и Румъния. Покачва се нивото на река Елба край саксонската столица Дрезден, където обявиха трета от общо четири..

публикувано на 18.09.24 в 09:00
доц. Косьо Стойчев

Доц. Косьо Стойчев: Българските иновативни фирми нямат подкрепа, пазарната среда е агресивна

" Ресорът е прекрасен . Когато в български ръце се намират стартъпи, иновации и изследвания, ние се намираме в чудесна позиция. Не смятам, че българската държава е безкрайно неиновативна и няма стартъпи." Тази позиция изрази пред БНР доц. Косьо Стойчев, преподавател в СУ "Св. Климент Охридски", за ресора, който получава българският кандидат за..

публикувано на 18.09.24 в 08:39

Проверяват кандидатите за еврокомисари за потенциален конфликт на интереси

На третия ден от пленарната сесия на Европейския парламент в Страсбург ще се проведе пресконференция на тема "Проверка на потенциален конфликт на интереси на кандидатите за членове на Комисията". Събитието ще води българският евродепутат и председател на комисията по правни въпроси Илхан Кючюк. Той ще информира медиите за процедурните стъпки на..

публикувано на 18.09.24 в 08:37

Ден без загинали на пътя

18 септември е обявен за Ден без загинали на пътя и се отбелязва в цялата страна Той е част от Дните на безопасността на пътя на Европейската мрежа на службите на пътна полиция.  Инициативата се провежда за поредна година в рамките на Европейската седмица на мобилността от 16 до 22 септември. Мотото на кампанията е "Остани жив, пази живота". Целта е да..

публикувано на 18.09.24 в 08:19

Празник на занаятите във Велико Търново

С шестдневен празник на занаятите във Велико Търново започват тържествата за честване на 116-ата годишнина от обявяването на независимостта. В "Нощ на Самоводската чаршия" ще се включат повече от 80 майстори.   Фестивалът на занаятите представя традиционни и иновативни техники в различни сфери на бита, съчетани с концерти и спектакли. В 13-ото..

публикувано на 18.09.24 в 08:15

Доц. Александър Христов: Спасението е в системните партии

" Картината е тъжна, но очаквана и позната . Не трябва да си мислим, че след всичко, което стана в последните 4 години в държавата, настроенията на хората биха били по-различни".  Това е мнението на доц. Александър Христов от Центъра за анализи и кризисни комуникации. Пред БНР той отбеляза, че започва залитане в конспиративни теории в..

публикувано на 18.09.24 в 08:04