Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До 10 дни Испания получава първите дози от ваксината на Модерна

Снимка: Ройтерс

Най-късно до 10 дни първите дози от ваксината на Модерна срещу Covid-19 ще пристигнат в Испания, заяви на пресконференция министърът на здравеопазването Салвадор Ила.

Те ще допълнят договорените вече по 350 хиляди дози на седмица от ваксината на “Пфайзер-Бионтех“.

Само ден след като Европейската комисия разреши употребата на ваксината на Модерна в Европейския съюз, Салвадор Ила обяви, че до средата на февруари в централния склад на министерството на здравеопазването ще пристигнат около 600 хиляди дози, които ще бъдат разпределени по равно между автономните области.

Министърът изрично уточни, че новата ваксина не променя плана за ваксинация, изработен от правителството, защото в него са предвидени доставки от 7 различни ваксини, които ще бъдат получени постепенно.

По думите му ваксинацията срещу коронавирус в Испания "е състезание на дълги разстояния, а не спринт" и трябва да се направи правилно.

Прогнозата на правителството е до края на май или началото на юни вече да има между 15 и 20 милиона ваксинирани испанци, а до края на лятото 70% от гражданите да са имунизирани.

Министърът се надява скоро Европейската комисия да одобри и ваксината, разработена от AstraZeneca и университета в Оксфорд , както и тази на фармацевтичната компания Janssen на Johnson & Johsnon .


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нападение с нож в софийска аптека

57-годишен криминално проявен нападна и намушка с нож служител в аптека на булевард „Шипченски проход в София. След светкавични действия на Първо районно управление на СДВР нападателят е задържан. Нападението е станало след скандал между двамата. Нападателят с множество криминални регистрации, осъждан и е лежал ефективни присъди. В..

публикувано на 21.08.24 в 18:44
Снимката е илюстративна

Не е започнал ремонтът на водохващането за три кюстендилси села в частично бедствено положение

Още не започва ремонтът на водохващането "Робовица" заради което в три села в Кюстендилско беше обявено частично бедствено положение от 1 юли, което още е в сила. Засегнати са селата: Мурсалево, община Кочериново, Слатино, община Бобошево, и Смочево, община Рила.  Падналият дъжд вчера и днес само частично е подобрил ситуацията с водоподаването,..

публикувано на 21.08.24 в 18:38
Затворът в Плевен

Камен Балбузанов-Куката се е предал на властите и е в затвора в Плевен

В Плевен е задържан издирваният Камен Балбузанов-Куката. Той се е предал сам на властите и е задържан в затвора в града. Балбузанов е бил издирван във връзка с влязла в сила присъда от началото на годината, каза Диана Илиева - заместник-окръжен прокурор и говорител на прокуратурата: "Доброволно се е явил в затвора в град Плевен, приет е и с това е..

публикувано на 21.08.24 в 18:32

Служител на ДТС - Сандански е задържан, докато поливал нивата си с канабис

Служител на Държавното горско стопанство в Сандански е задържан в ареста за 72 часа, след като беше заловен от полицията да полива нивата си с канабис. Прокуратурата започна разследване по случая.  40- годишният стражар от горското стопанство в Сандански Николай Колев беше задържан при акция на ГДБОП срещу производството и съхранението на..

публикувано на 21.08.24 в 18:22
Прага 1968

Словакия си спомня за потъпкването на Пражката пролет

Президентът на Словакия Петер Пелегрини заяви по повод 56-ата годишнина от окупацията на Чехословакия от силите на Варшавския договор - Пражката пролет от 1968-ма година - че ще се направи всичко възможно в страната повече никога да няма "чужди танкове и невинни жертви и бъдещето да е изпълнено със споделена надежда, каквато са изпитали хората за няколко..

публикувано на 21.08.24 в 17:54
Министър-председателят на Индия Нарендра Моди

Индийският премиер Нарендра Моди пристигна на историческо посещение в Полша и Украйна

Индийският министър-председател Нарендра Моди пристигна във Варшава за историческо посещение в Полша преди да отпътува за Украйна по-късно тази седмица, за да агитира за „мирно разрешаване“ на руско-украинската война, предаде АФП. Моди ще бъде първият индийски премиер, посетил Украйна, и първият от..

публикувано на 21.08.24 в 17:28

RyanAir: Берлин да оттегли данъка върху въздушния трафик или ще намалим услугите си от германските летища

Ирландската авиокомпания „Райнеър“ заплаши Германия, че ще предложи значително по-малко полети от германски летища през следващото лято, ако данъкът върху въздушния трафик не бъде намален отново. Това ще засегне седемцифрен брой германски туристи.  Най-натоварената авиокомпания в Европа поиска също така по-ниски такси за контрол на..

публикувано на 21.08.24 в 16:55