Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фонотеката на БНР съхранява богат архив с музика

Таня Петрова
Снимка: БНР

"Във всяка професия има моменти, в които се чувстваш притиснат до стената", каза Таня Петрова, ръководител на отдел "Фонотека на БНР". Тя е завършила специалност защита на културно-историческото наследство през 1989 година. От 7 години е ръководител на отдела.

"Откакто съществува Фонотеката като самостоятелна структура и отдел тя е имала само четирима ръководители, като четвъртият съм аз. Първият ръководител на Фонотеката е Пенка Николова, след нея Йорданка Манолова, Анюта Йорданова, която е моят учител. Ако не беше тя, аз нямаше да стигна дотук и да знам толкова много", подчерта Таня Петрова.

Фонотеката на БНР е създадена като отделна структура през 1952-1953 от композитора Димитър Ненов.

Фонотеката в БНР                                          Снимка: Спас Крайнин

"Магнетофонната лента е най-качественият носител", допълни Петрова.

В момента във фонотеката на БНР се съхраняват около 30 хиляди диска с музика. Цифровизацията в БНР започна пред 2 години и половина.

"Фонотеката взима много голямо участие в този процес, защото звуковите носители са при нас. Работят три кабини в момента - две кабини са оборудвани за цифровизация на ленти, едната кабина е за компактдискове", изтъкна Таня Петрова.

Във Фонотеката работят 8 души.

Повече можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
 Гергана Дилова в Африка

Гергана Дилова за третото си пътешествие в Африка

Плевенчанката Гергана Дилова се завърна от третото си пътешествие в Африка.  Нейният фото - разказ в социалните мрежи предизвиква интерес и пренася любопитните в различни страни от този  континент, който пленява с природна красота, диви животни и удивителни хора. Гергана Дилова преподава италиански език, танцува балет, а не на..

публикувано на 06.10.24 в 16:24
Професор Радка Аргирова

Влязохме в сезона на вирусите

Ние сме непрекъснато в сезона на вирусите, казва проф. Радка Аргирова. В настъпващия сезон ще бъдат смес от няколко вируса. На първо място са заболяванията с Covid, които може да наречем инфекции и се откриват при тестване.Протичат много леко. "Ако се самоизолирате в течение на пет дни, ще допринесете много за общественото..

публикувано на 06.10.24 в 09:39

Нов православен храм беше осветен в ямболското село Завой

На големия християнски  празник “Покров на Пресвета Богородица“, който православната църква отбелязва на 1 октомври, сливенският митрополит Арсений освети новоизградения църковен храм в ямболското село Завой, носещ името “Покров на Пресвета Богородица“. "Доживяхме и в Завой да имаме храм!!! Разкраси селото ни! Означава много за нас,..

публикувано на 06.10.24 в 08:07

Щъркели се връщат в монтанското село Якимово

Щъркели бяха забелязани в монтанското село Якимово. Местен жител, блогър, публикува видео в социална мрежа. Общо 9 щъркели са били в района на Якимово от понеделник до сряда. За първи път това се случва по това време на годината. Експерти: Не се завръщат щъркели от юг! Това са птици, идващи от север или неотлетели Семчо Миронов е на 77..

публикувано на 05.10.24 в 06:10
д-р Александрина Перчева

Д-р Перчева: 3 D мамографията е най-прецизният начин за диагностика при плътна млечна жлеза

Месец октомври е обявен за месец на борбата с рака на гърдата – време за осведоменост, превенция и грижа за женското здраве.  " 3 D мамографията е най-прецизният начин за диагностика при плътна млечна жлеза , каза за "Хоризонт" д-р Александрина Перчева, един от водещите мамолоз и и специалисти по образна диагностика в България.  Тя участва..

публикувано на 03.10.24 в 11:48

"Данък захар"?

"Нашият метаболизъм е така устроен, че ние се храним с въглехидрати . Човек гледа да консумира храни с висока енергийна плътност – мазни и сладки храни, и оттам са съвременните заболявания." Това коментира пред БНР диетологът д-р Велислав Георгиев във връзка с предложението да се помисли за въвеждането на "данък захар". Д-р Николай..

публикувано на 03.10.24 в 10:53

Експерти: Не се завръщат щъркели от юг! Това са птици, идващи от север или неотлетели

Връщат ли се щъркелите обратно в България, след като преди повече от месец напуснаха гнездата си и се отправиха към топлите страни? Този въпрос е сред най-коментираните в социалните мрежи, след като сайтът за прогнози Meteo Bulgaria сподели клип на Семчо Миронов , известен земеделец от Монтанско, заснел щъркели, които били отлетели, а сега..

публикувано на 03.10.24 в 06:58