Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Минчо Коралски: Промените в правилата за втората пенсия са изключително важни

Минчо Коралски
Снимка: БГНЕС

"Тези промени бяха изключително важни", каза пред БНР бившият социален министър Минчо Коралски в коментар на приетите на първо четене в Народното събрание правила за втората пенсия, според които хората, родени след 31 декември 1959 г., ще могат да избират три начина за получаване на втора пенсия - еднократно, разсрочено или пожизнено. Така се урежда изплащането на пенсиите от задължителните частни фондове, които към момента управляват над 17 милиарда лева.

Той подчерта, че е необходима по-стриктна регулация на печалбата на пенсионните дружества, тъй като тя се формира от таксите, които се събират за управлението на парите на осигурените лица, но не се формират съобразно доходността, която генерират фондовете:

"Така печалбата е за фондовете, а рисковете остават до голяма степен за лицата, които се осигуряват в тях".

Според него трябва да се гарантират интересите на фондовете, но да бъдат гарантирани и парите на хората.

По думите му следващата стъпка за гарантиране на стабилността на фондовете вероятно ще бъде една от първите задачи на следващото Народно събрание.

"Когато става дума за пенсионно осигуряване, има два подхода - гарантира се с авторитета на държавата или държавата дава един общ регламент и всичко остава на свободата на пенсионните фондове - на техните правилници. ... Смятам, че частните пенсионни фондове да приемат регулацията на държавата, за да се гарантира, че вторият стълб не се прави, за да може да се облагодетелства част от акционерите на фондовете, а се работи в интерес на осигурените лица".

Интервюто на Снежана Иванова с Минчо Коралски в предаването "Хоризонт за вас" можете да чуете от звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Хасан Адемов

Хасан Адемов: Промените за пенсиите се внасят в 12 без 5 и по бързата писта

В пленарната зала влизат за обсъждане промените в Кодекса за социалното осигуряване (КСО), касаещи втората пенсия . ДПС и БСП се въздържаха при гласуването на текстовете в социалната комисия на Народното събрание. „ В началото на реформата в..

публикувано на 15.01.21 в 09:34
ВИЖТЕ ОЩЕ

Най-малко 20 души са загинали при втората вълна от експлозии в Ливан

Най-малко 20 души са загинали, а повече от 450 са ранени при втората вълна експлозии на мобилни комуникационни устройства в Ливан. Израелският министър на отбраната Йоав Галант обяви "нова фаза" на войната. 12 са вече жертвите от експлозии на..

публикувано на 19.09.24 в 07:16

Страните от Б9 настояват за колективен отговор на НАТО на навлизането на руски летателни апарати в пространството на Алианса

Румъния настоява за "силен и координиран" отговор на НАТО в случаите, когато руски ракети и безпилотни апарати, използвани за атаки срещу Украйна, нарушават въздушното пространство на Алианса. Позицията на Букурещ беше изразена от министъра на отбраната..

публикувано на 19.09.24 в 07:07

НС решава дали да облекчи условията за референдуми

Депутатите решават дали да облекчат условията за провеждане на референдуми и дали да освободят председателя на Антикорупционната комисия Антон Славчев. Те ще изслушат и служебния вътрешен министър Атанас Илков. В дневния ред е включен и спорните..

публикувано на 19.09.24 в 06:59
Д-р Валентин Христов, кмет на Плевен

Консултации в Плевен за състава на СИК

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов ще проведе консултации за съставите на СИК за предстоящите избори за Народно събрание на 27октомври. Кметът   д-р Валентин Христов отправи покана към парламентарно представените партии и..

публикувано на 19.09.24 в 06:55
Земеделският министър Георги Тахов

Министърът на земеделието се среща с производители в Кърджали

Промените в Стратегическия план за развитие на селското стопанство ще обсъди в Кърджали министърът на земеделието и храните Георги Тахов. Той и екипът му ще се срещнат с производители от три области в Южна България.  Покана е от Националната браншова..

публикувано на 19.09.24 в 06:48

Кипър отбеляза исторически рекорд за туристически посещения

Кипър завършва летния сезон с нов исторически рекорд за туристически посещения. Хотелиерите очакват положителната тенденция да продължи през септември и октомври, а сезонът да обхване и ноември. Статистическата служба отчете почти 555 000 пристигания..

публикувано на 19.09.24 в 04:40

Федералният резерв на САЩ обяви огромно намаление на основния лихвен процент

Федералният резерв на САЩ обяви огромно намаление на основния лихвен процент, което се случва за първи път от Ковид пандемията досега. Намаляването на лихвения процент в САЩ е необичайно голямо - с половин процент и е първото от 2020 година насам. Така..

публикувано на 19.09.24 в 04:24